8 °C Budapest

Megkérdezik a nyugdíjasokat, mielőtt még nagyobb lesz a baj

2016. április 1. 19:33

Hamarosan elkezdik az utóbbi évtized legnagyobb kutatását a nyugdíjasok körében, és arról is megkérdezik őket, hogy a helyzetük miatt meddig mennének el: tüntetnének, aláírást gyűjtenének, vagy tiltakozásképp támogatnánk egy új nyugdíjaspárt létrehozását - mondta az Indexnek a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke.

Némethné Jankovics Györgyi a lapnak elmondta, hogy a szervezet hamarosan egy olyan szokatlanul nagy, 10 ezer fős felmérést és kutatást indít az országban, amely nemcsak a megkérdezettek aktuális helyzetéről szolgáltat majd új statisztikai adatokat, hanem lehetőséget ad a nyugdíjasok helyzetének mélyebb feltárására, sőt aktivizálásukra is.

Némethné Jankovics Györgyi szerint Magyarországon leginkább az országgyűlési választások előtt kerül elő az idősek helyzete.

A pártok ígéretei ígéretek maradtak

A pártok a kampányidőszakban egymást licitálják túl az ígéretekkel, a választások után pedig gyorsan megfeledkeznek az ügyről, annak ellenére, hogy a népesség egynegyedét a nyugdíjasok teszik ki.

A NYOSZ-elnök szerint valójában a politikának sincs pontos képe a nyugdíjasok helyzetéről. A rendelkezésre álló adatok nem jelenthettek megfelelő támpontot ahhoz, hogy megalapozott változtatási javaslatok szülessenek.

A NYOSZ a 10 ezer fős megkérdezés előtt pilotprogramként 2015-ben a Békés megyei állapotokról már közreműködött egy tanulmányban. Az adatok igazolták, hogy a nyugdíjasok fele a létminimum alatt él, de egyes kistérségekben, és kimondható, hogy a falvakba általában is, a súlyos anyagi gondokkal küzdők aránya a kétharmadot is meghaladhatja. A szervezet stratégiai célja, hogy szakmai, gazdasági és társadalompolitikai szempontokból is adekvát megoldásokat javasoljon a jövő időseinek biztonságot teremtő életviszonyok kialakításához.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azért egyébként nem kell kutatást készíteni, hogy kimondjuk: a magyar nyugdíjrendszer több sebből vérzik

 - jelentette ki a szervezet elnöke.

Ma Magyarországon azt fizetik ki nyugdíjként, amit az aktívak járulékként befizettek a nyugdíjkasszába, ez az úgynevezett úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. A NYOSZ szerint ennél a svájci indexálásos módszer is igazságosabb és méltányosabb eljárás, mert a nyugdíjemelés mértékének megállapításakor nemcsak az infláció mértékét veszi figyelembe, hanem az aktívak bérkiáramlásának növekedését is.

A nyugdíj megtakarítás tulajdon

A NYOSZ szerint a “legtisztább" megoldás az egyéni számla rendszer bevezetése lenne. Ebben az esetben mindenki tudná, hogy az aktív évei során mennyit fizetett be a nyugdíjalapba, mennyi jár neki nyugdíjként. Ha az általunk képviselt elvet - azaz, hogy a nyugdíjcélú befizetések az illető tulajdonát képezik - figyelembe vesszük, akkor egy cseppet sem kétséges: a nyugdíj iránti jogos igényünk akkor lenne transzparens, ha látóvá válna, meddig nyújt fedezetet és milyen havi összegben a korábbi befizetés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem