13 °C Budapest

Megszólalt a sztárelemző: mi lesz most a magyar gazdasággal?

2020. március 19. 18:01

A koronavírus-járvány sokkszerűen csap le a magyar gazdáságra, konkrét tényadatok még nincsenek, de biztosra vehető a gazdasági lassulás a tavaly 4,9 százalékos jelentős többlet után. Sőt, a negatív végeredmény is bőven benne van a pakliban - derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének legfrissebb összeállításából, amely azt is bemutatja, hogy az elmúlt években melyik szektor mekkora részt vállalt a magyar GDP-ben.{{KAPCSOLODO:1090599}}

"Teljesen át kell írni a gazdaság idei teljesítményére adott forgatókönyveket a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt. Számszerűsített tényadatok még nincsenek, de a legtöbb ágazatban jókora lassulás, visszaesés lesz" - értékelte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az elmúlt napok globális és magyarországi eseményeit. Tehát a pontos hatások még nem ismertek, de érdemes megnézni, hogy honnan megy neki a magyar gazdaság a mostani krízisnek, azaz a GDP-n belül melyik ágazatnak mekkora súlya van.

számhalmaz, fontos adatokkal

A GDP-n belül a szolgáltatások nagy csoportjába tartozik a kereskedelem, járműjavítás, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, ezek összesen tavaly 11,3 százalékát adták a GDP-nek. Szintén a szolgáltatások között szerepelnek olyan, az államhoz kötődő tevékenységek, mint a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, oktatás, humán-egészségügyi, szociális ellátás - ezeknek a súlya tavaly 14 százalékos volt. A többi szolgáltatás, köztük a szállítás, raktározás; kommunikáció; pénzügyi tevékenységek; ingatlanügyletek szakmai, tudományos, műszaki, valamint adminisztratív tevékenységek aránya 2,8-8,8 százalékot tett ki.

A teljes ipar részesedése 2019-ben 20 százaléknál tartott, ezen belül a legnagyobb rész a feldolgozóiparé: a teljes GDP-ből 18 százalékra rúgott. Az elmúlt években szárnyaló építőipar súlya 5,5 százalékra rúgott, a mezőgazdaságé pedig 3,5 százalékos szintet ért el tavaly. Az különböző adók - például az áfa, jövedéki adó -, valamint bizonyos támogatások - köztük az exporthoz való hozzájárulások - mérlegéből adódó, úgynevezett "termékadók egyenlege" 15,3 százalékos súllyal szerepelt a tavalyi GDP-ben.

melyik szektor, mit csinált?

Németh Dávid az elmúlt években bekövetkezett változásokat ismertetve elmondta, hogy az építőipar súlya 2015-höz képest 2 százalékponttal, azaz 3,5 százalékról 5,5 százalékra nőtt. Növekedést értek el még összességében a szolgáltatások: tavaly összesen 55,3 százalékos volt a súlyuk, míg 2015-ben 54 százaléknál jártak. Az ipar GDP-n belüli súlya viszont csökkent mutat, 2015-ben még 22,9 százalékot tett ki, tavaly pedig 20,4 százalékos volt az eredménye. A feldolgozóipar 2015-ös 20,3 százalékos eredménye olvadt 2019-re 18,2 százalékra.

Németh Dávid szerint minden ágazatot érint a sokkhatás, inkább csak az a kérdés, hogy melyik szektort, milyen mértékben. A legveszélyezettebbek közé tartozik a több százezer embernek munkát adó turizmus és vendéglátás, de a napokban bejelentett autóipari gyárleállások az ipari termelést és az exportot fogják érzékenyen érinteni. A szakember a kormány szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseiről azt mondta, hogy ezekkel igyekeznek tompítani a járvány gazdasági hatásait, de egyelőre ezekről is korai megmondani, hogy pontosan mekkora összeget emésztenek fel, mekkora kiesést jelentenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyfelől még lesznek újabb lépések, azok ismeretében lehet majd valamivel konkrétabb prognózisokat mondani. A mostani helyzet azonban még nagyon bizonytalan, egyelőre nem látszik, hogy mikor ér véget a járvány és mekkora csapást mér a globális és ezen keresztül a magyar gazdaságra

- emelte ki Németh Dávid.

V vagy U? Plusz 1,5 vagy mínusz 1,5?

Éppen a bizonytalanság miatt korai konkrétabb becslést adni az idei GDP-növekedésre. A gazdaság teljesítmény leginkább attól függ, hogy "V" alakú vagy hosszabb krízisidőszakot jelentő U alakú lesz a járvány hatása. A K&H elemzője szerint, ha V alakú lesz, akkor 1-1,5 százalék körüli szintre lassulhat a növekedés. Ha kedvezőtlenebb, U alakú forgatókönyv válik valóra, akkor mínuszba kerülhet a gazdaság, ez pedig 1,5 százalékos visszaesés jelenthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem