2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Csúcsgazdag magyarok: mutatjuk, hány perc alatt keresik meg az éves fizetésed


Ki ne szeretne elképesztően gazdag lenni, és felkerülni a Forbes következő éves listájára? Alighanem nehezen találnánk ilyen embert. Egy átlagos személy számára tulajdonképpen elképzelhetetlen az a vagyon, ami felett a világ leggazdagabbjai rendelkeznek, hiszen amiért egy hétköznapi magyar ember egy egész évig dolgozik, azt a világ szupergazdagjai mindössze néhány másodperc alatt képesek megkeresni. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy pontosan hány másodpercre is van ehhez szükségük a világ leggazdagabbjainak.

A legfrissebb statisztikák szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos magyarországi nettó kereset családi kedvezmény nélkül 226 500 forint volt 2018 áprilisában. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 2 718 000 forintot keres meg egy év alatt. Ez jelentősen magasabb összeg az egy évvel ezelőttinél, azonban szinte kimutathatlanul alacsony, ha a világ leggazdagabbjainak tavalyi vagyongyarapodásával vetjük össze.

Jeff Bezos, az Amazon alapítójának vagyona például 39,2 milliárd dollárral gyarapodott a múlt évben, ami a jelenlegi forint-dollár árfolyamon (276,73) számolva 10 847 816 000 000 forint. Ennek fényében már kevésbé lehet meglepő, hogy Bezosnak tavaly mindössze 8 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megkeresse egy átlagos magyar jelenlegi éves jövedelmét.

De nem teljesített sokkal rosszabbul a Forbes listája szerinti top 5 többi szereplője sem: Bernard Arnault (francia üzletember) számára 11 másodperc, Mark Zuckerberg (a Facebook alapítója) számára 21 másodperc, míg Warren Buffet (amerikai üzletember) számára 37 másodpercre volt szükség a szóban forgó összeg megkeresésére. A legrosszabbul Bill Gates (a Microsoft alapítója) teljesített: neki 1 percre és 18 másodpercre volt ehhez szükége.

Mi a helyzet a magyar milliárdosokkal?

A hazai milliárdosokat összegyűjtő A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 320 milliárd forintos vagyonával továbbra is Csányi Sándor az ország leggazdagabb embere. Utána Mészáros Lőrinc, Demján Sándor örökösei, Gattyán György és Bige László következnek. Más a sorrend azonban akkor, ha azt vizsgáljuk, hogy kinek-kinek mekkora mértékben gyarapodott a vagyona a tavalyi évben. Ekkor Mészáros Lőrinc vezet (160 milliárd forintos vagyongyarapodással), akit a Demján-vagyon követ (100 milliárdos gyarapodás). Utánuk jön Csányi Sándor és Gattyán György (60-60 milliárd), végül pedig Bige László (20 milliárd forint).

Bár a hazai milliárdosok vagyona még mindig elmarad a Forbes lista élén szereplők vagyonától, azért a magyar átlagkereset megkeresésével nekik sem kellett túl sokat bíbelődniük. Bige Lászlónak ehhez 1 óra 11 perc és 27 másodperc kellett. Bár már ez is elképesztően rövid idő, de a lista többi szereplőjének még ennél is sokkal kevesebbre volt szüksége: Csányinak és Gattyánnak 23 perc 48 másodperc kellett, míg a Demján-vagyon 14 perc 17 másodperc alatt tudott ennyit növekedni. A tavaly leggyorsabban gyarapodó Mészáros Lőrincnek pedig csak 8 perc 56 másodperc kellett mindehhez.

MIT SZÓLNÁL 490 EZER FORINTHOZ?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, egy példa: kalkulátorunkban 490 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 16 075 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, amely esetében 16 273 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk