7 °C Budapest

Csúcsgazdag magyarok: mutatjuk, hány perc alatt keresik meg az éves fizetésed

2018. július 7. 13:00

Ki ne szeretne elképesztően gazdag lenni, és felkerülni a Forbes következő éves listájára? Alighanem nehezen találnánk ilyen embert. Egy átlagos személy számára tulajdonképpen elképzelhetetlen az a vagyon, ami felett a világ leggazdagabbjai rendelkeznek, hiszen amiért egy hétköznapi magyar ember egy egész évig dolgozik, azt a világ szupergazdagjai mindössze néhány másodperc alatt képesek megkeresni. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy pontosan hány másodpercre is van ehhez szükségük a világ leggazdagabbjainak.

A legfrissebb statisztikák szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos magyarországi nettó kereset családi kedvezmény nélkül 226 500 forint volt 2018 áprilisában. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 2 718 000 forintot keres meg egy év alatt. Ez jelentősen magasabb összeg az egy évvel ezelőttinél, azonban szinte kimutathatlanul alacsony, ha a világ leggazdagabbjainak tavalyi vagyongyarapodásával vetjük össze.

Jeff Bezos, az Amazon alapítójának vagyona például 39,2 milliárd dollárral gyarapodott a múlt évben, ami a jelenlegi forint-dollár árfolyamon (276,73) számolva 10 847 816 000 000 forint. Ennek fényében már kevésbé lehet meglepő, hogy Bezosnak tavaly mindössze 8 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megkeresse egy átlagos magyar jelenlegi éves jövedelmét.

De nem teljesített sokkal rosszabbul a Forbes listája szerinti top 5 többi szereplője sem: Bernard Arnault (francia üzletember) számára 11 másodperc, Mark Zuckerberg (a Facebook alapítója) számára 21 másodperc, míg Warren Buffet (amerikai üzletember) számára 37 másodpercre volt szükség a szóban forgó összeg megkeresésére. A legrosszabbul Bill Gates (a Microsoft alapítója) teljesített: neki 1 percre és 18 másodpercre volt ehhez szükége.

Mi a helyzet a magyar milliárdosokkal?

A hazai milliárdosokat összegyűjtő A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 320 milliárd forintos vagyonával továbbra is Csányi Sándor az ország leggazdagabb embere. Utána Mészáros Lőrinc, Demján Sándor örökösei, Gattyán György és Bige László következnek. Más a sorrend azonban akkor, ha azt vizsgáljuk, hogy kinek-kinek mekkora mértékben gyarapodott a vagyona a tavalyi évben. Ekkor Mészáros Lőrinc vezet (160 milliárd forintos vagyongyarapodással), akit a Demján-vagyon követ (100 milliárdos gyarapodás). Utánuk jön Csányi Sándor és Gattyán György (60-60 milliárd), végül pedig Bige László (20 milliárd forint).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a hazai milliárdosok vagyona még mindig elmarad a Forbes lista élén szereplők vagyonától, azért a magyar átlagkereset megkeresésével nekik sem kellett túl sokat bíbelődniük. Bige Lászlónak ehhez 1 óra 11 perc és 27 másodperc kellett. Bár már ez is elképesztően rövid idő, de a lista többi szereplőjének még ennél is sokkal kevesebbre volt szüksége: Csányinak és Gattyánnak 23 perc 48 másodperc kellett, míg a Demján-vagyon 14 perc 17 másodperc alatt tudott ennyit növekedni. A tavaly leggyorsabban gyarapodó Mészáros Lőrincnek pedig csak 8 perc 56 másodperc kellett mindehhez.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem