9 °C Budapest
A female farmer is working round the house and is watched through a rusty fence

Rezsiemelés: ilyen esetekben 14-37 ezer forintnyi rendkívüli támogatást adhat az önkormányzat

2022. augusztus 16. 13:01

Idén elsősorban a rohanó infláció és a várhatóan megugró rezsiköltségek hatására sokan kerülhetnek hirtelen nehéz anyagi helyzetbe. Rengeteg magyar anyagi biztonsága kerülhet veszélybe idén, ezért érdemes tudni, hogy az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az illetékes önkormányzat rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A tavalyi évben 885 ezren kaptak települési támogatást március és december között: 12,5 százalékkal kevesebben, mint a járvány első évében. Egy főre átlagosan 25 609 forint jutott, mely jelenthet pénzbeli és természetbeni támogatást is. A települési támogatásban részesülők száma idén ismét emelkedhet a válságok lakosságot érintő hatásai miatt. Mutatjuk, hogyan lehet igényelni a támogatást és milyen további előnyökkel járhat az igénybevétel.

A települési támogatást 2015. március 1-én vezették be, azóta vannak arról, hogy hányan veszik igénybe adott évben a márciustól decemberig tartó időszakban, illetve hogy mennyi az igénybe vett támogatás átlagos összege. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikáiból kiderül, hogy 2021-ben 885 229 részesült támogatásban, ebből 654 008-an pénzbeli és 245 953-an természetbeni támogatásban. Jóval többen kaptak tehát pénzbeli segítséget, csaknem a támogatottak 74 százaléka, amely arány még sosem volt ilyen magas. A támogatások átlagos értéke 25 609 forint volt egy főre bontva, egy esetre pedig 10 684 forint jutott 2021-ben.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a támogatásban részesülők számának aránya a teljes lakosság számához viszonyítva 2020-ban volt a legmagasabb, a lakosság több mint 10 százaléka kapott támogatást valamilyen formában. 2021-ben a támogatottak aránya a 2018-as szintre csökkent, 2022-ben azonban feltehetően nőni fog az arány - hiszen a drasztikus infláció és a rezsiemelés hatására még többen folyamodhatnak majd települési támogatáshoz.

Hogyha megyei bontásban is megvizsgáljuk az adatokat, látható az, hogy a legtöbben a keleti megyékben - Szabolcsban, Borsodban és Hajdú-Bihar megyében, Budapesten és Pest megyében, illetve Csongrád-Csanádban kaptak támogatást. Arányaiban, a megyei lakosságszámmal összevetve, kiemelkedik a támogatottak aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Csongrád-Csanád megyében, Nógrádban, és Somogyban. A szabolcsiak közül 20,1 százalék, vagyis minden ötödik lakos részesült települési támogatásban!

Azt is megvizsgáltuk, hogy hol volt a legmagasabb az egy főre jutó átlagos összeg. Kiderült, hogy amíg a fővárosban 37 458 forintnyi támogatás jutott egy főre, addig Fejérben mindössze 13 941. Kiemelkedik még Zala (31 953 Ft), Somogy (28 111 Ft), és Győr-Moson-Sopron (27 616 Ft).

Mi az a települési támogatás?

A 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 45. §-a szerint a képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
  • a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
  • a gyógyszerkiadások viseléséhez,
  • a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

A (3) bekezdés szerint a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A (4) bekezdés szerint pedig

rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

Alkalmanként jelentkező többletkiadás a törvény szövege szerint különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások lehetnek.

Az (5) bekezdés szerint a rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

Ki jogosult települési támogatásra? Hogyan kell igényelni?

Települési bárki jogosult lehet, akinek szociális helyzete indokolttá teszi azt. Mivel arról minden településen külön rendelet rendelkezik, milyen feltételek alapján nyújtja az önkormányzat a támogatást, ezért arról a települések honlapján, hivatalokban érdemes érdeklődni. A támogatás iránti kérelmet a települési önkormányzathoz kell benyújtani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyes szociális támogatásokra való jogosultság automatikusan jogosulttá teszi a kérelmezőt települési támogatásra is. A támogatás jellege lehet eseti, illetve rendszeres is. Jelenleg, amikor a rezsiemelés, illetve a csaknem 30 százalékos élelmiszerinfláció fenyegeti a magyar háztartások anyagi biztonságát, jó tudni, hogy szorult helyzetben hogyan, és milyen formában számíthat valaki támogatásra.

Aki attól tart, hogy anyagi helyzete veszélybe kerülhet az emelkedő infláció, a rezsiköltségek emelkedése miatt, az minél előbb érdeklődjön a települési önkormányzatnál a támogatási lehetőségekről, feltételekről!

Minden támogatott egyben védendő fogyasztó is lehet

Ahogy arra lapunk korábban felhívta a figyelmet, szociális helyzettől, illetve egészségügyi állapottól függően védendő fogyasztóvá válhat Magyarországon az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltató ügyfeleiből. A védendő fogyasztókat különleges bánásmód illeti meg. Fontos, hogy aki vagy akinek a háztartásában élő személy a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül, az kérelemre automatikusan védendő fogyasztó státuszt kaphat.

A MEKH lapunkkal közölt adatai szerint az ország különböző szolgáltatói összesen 32 140 védendő fogyasztót tartanak nyilván, miközben számuk jóval magasabb is lehetne a potenciálisan jogosultak száma alapján.

Védendő fogyasztók jogosultak lehetnek fizetési haladék, részletfizetés kérésére, igényelhetik előre fizetős mérő felszerelését, vagy akár kikapcsolás alóli mentességet is kaphatnak. Fontos azonban kiemelni, hogy fizetési nehézség esetén bármely fogyasztó kérhet fizetési haladékot vagy részletfizetési lehetőséget, nem csak a védendő fogyasztó státuszban lévők. A szolgáltató ugyanakkor minden fogyasztónak nem köteles ezt biztosítani, mérlegelheti döntését például annak függvényében, hogy milyen előzményei voltak a fogyasztó fizetési készségének és lehetőségeinek.

Arról, hogy ki jogosult a védendő fogyasztó státuszra, milyen feltételek alapján, és ez milyen előnyökkel jár, ebben a cikkben írtunk részletesen:

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem