13 °C Budapest
Hand trying to turn the heat on, home heater supply cut off due to gas and oil price escalation, global economic crisis

Kiderítettük: több százezer magyar csúszhat le ezekről a rezsikedvezményekről, érdemes lépni

2022. augusztus 11. 13:04

Több százezres lehet azoknak a száma, akik jogosultak lennének védendő fogyasztói státuszra, a MEKH viszont most a Pénzcentrummal azt közölte, hogy csak valamivel több mint 32 ezer védendő fogyasztót tartanak nyilván egész Magyarországon. A hatalmas különbség mögött két dolog állhat: egyfelől kevesen tudják hogy jogosultak a rezsikedvezményekre, másrészt pedig a legtöbb esetben ezt a státuszt évente meg kell újítani. A védendő fogyasztók többek között fizetési könnyítéseket is kaphatnak a víz-, gáz-, és áramszolgáltatótól.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén bárki igényelheti, hogy úgynevezett védendő fogyaztó lehessen, ami különféle kedvezményekkel jár a villamosenergia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltatásnál. Ilyen például, hogy részletfizetést igényelhetnek - ezt egyébként bárki megteheti, de alapesetben a szolgáltató nem köteles elfogadni a kérvényt, csak a védendő fogyasztók esetében -, illetve a védendő kategóriába tartozók egyebek mellett fizetési haladékot is kérhetnek, vagy előrefizetős mérőórát.

Ahogyan korábban számoltunk, a jogosult magyarok köre több százezres lehet, de hogy pontosabb képet kapjunk, megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hogy pontosan hány védendő fogyasztót tartanak nyilván Magyarországon.

Ez a szám brutálisan kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy szociálisan védendő fogyasztó lehet, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:

  • időskorúak járadékában részesül, (ők kb. 500 ezren vannak a nyugellátást nem számítva)
  • aktív korúak ellátására jogosult, (ez a csoport is több százezresre tehető)
  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
    ápolási díjban részesül, (csak települési támogatást 800 ezren kaptak 2020-ban)
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • otthonteremtési támogatásban részesült a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül, (a támogatás célja, hogy a nevelésbe vételből kikerült fiatal felnőtt lakáshoz jutását, tartós lakhatása megoldását elősegítse)
  • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket, (2021-ben majdnem 6000 nevelőszülőt tartottak számon)
  • a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény szerinti Lebonyolítóval bérleti jogviszonyban áll, (egy tanulmány szerint a programban 155 ezren vettek részt)
  • vagy gyermekek otthongondozási díjában részesül. (2019-ben 55 ezren voltak)

Fogyatékkal élő akkor jogosult védendő fogyasztói státuszra, ha:

  • kezelőorvos igazolja,
  • vakok személyi járadékában részesül,
  • fogyatékossági támogatásban részesül,
  • lakossági fogyasztó vagy vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás vagy a villamosenergia-ellátás megszakadása (pl. lélegeztető géphez szükségáram biztosítása). (a KSH utolsó, 2016-os adatai 408 ezer fogyatékkal élőt tartottak nyilván Magyarországon)

Még ha van is bizonyos átfedés az egyes kategóriák között, a 32 ezer nyilvántartott védendő fogyasztó elképesztően kevésnek tűnik, a tízszer ennyi reálisabb lenne. A brutális különbség abból eredhet, hogy ezek szerint rengeteg jogosult nem is tudja, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen kedvezmények vannak pontosan?

Korábbi cikkünkben azt is összeszedtük, hogy pontosan milyen kedvezmények járnak az egyes csoportoknak. A szociálisan védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: részletfizetést, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető, és a tartozás összegének függvényében változik a részletfizetés időtartama; fizetési haladékot, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető; és előre fizetős mérő alkalmazását villamosenergia- és földgázszolgáltatásban (a fogyasztói kérésre vagy kikapcsolás helyett ).

A fogyatékkal élő védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: havi (időközi) mérőleolvasást a felhasználási helyen; készpénzes számlakiegyenlítést a felhasználási helyen; az általánostól eltérő, de a műszakibiztonsági előírásoknak megfelelő mérőhely-kialakítást (pl. a mérő alacsonyabb elhelyezése); kikapcsolás alóli mentességet kizárólag azon esetekben, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; folyamatos villamosenergia-ellátás biztosítását, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; a számla értelmezéséhez nyújtott egyedi segítséget (pl. nagyobb betűmérettel nyomtatott számla, helyszíni számlamagyarázat, számlafordíttatás); és a szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott egyéb szolgáltatásokat.

Amely fogyasztó egyidejűleg szociálisan rászorulónak és fogyatékkal élőnek is minősül, akkor jogosult mindkét csoport számára biztosított kedvezmények igénybe vételére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm