13 °C Budapest
Hand trying to turn the heat on, home heater supply cut off due to gas and oil price escalation, global economic crisis

Kiderítettük: több százezer magyar csúszhat le ezekről a rezsikedvezményekről, érdemes lépni

2022. augusztus 11. 13:04

Több százezres lehet azoknak a száma, akik jogosultak lennének védendő fogyasztói státuszra, a MEKH viszont most a Pénzcentrummal azt közölte, hogy csak valamivel több mint 32 ezer védendő fogyasztót tartanak nyilván egész Magyarországon. A hatalmas különbség mögött két dolog állhat: egyfelől kevesen tudják hogy jogosultak a rezsikedvezményekre, másrészt pedig a legtöbb esetben ezt a státuszt évente meg kell újítani. A védendő fogyasztók többek között fizetési könnyítéseket is kaphatnak a víz-, gáz-, és áramszolgáltatótól.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén bárki igényelheti, hogy úgynevezett védendő fogyaztó lehessen, ami különféle kedvezményekkel jár a villamosenergia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltatásnál. Ilyen például, hogy részletfizetést igényelhetnek - ezt egyébként bárki megteheti, de alapesetben a szolgáltató nem köteles elfogadni a kérvényt, csak a védendő fogyasztók esetében -, illetve a védendő kategóriába tartozók egyebek mellett fizetési haladékot is kérhetnek, vagy előrefizetős mérőórát.

Ahogyan korábban számoltunk, a jogosult magyarok köre több százezres lehet, de hogy pontosabb képet kapjunk, megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hogy pontosan hány védendő fogyasztót tartanak nyilván Magyarországon.

Ez a szám brutálisan kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy szociálisan védendő fogyasztó lehet, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:

 • időskorúak járadékában részesül, (ők kb. 500 ezren vannak a nyugellátást nem számítva)
 • aktív korúak ellátására jogosult, (ez a csoport is több százezresre tehető)
 • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
  ápolási díjban részesül, (csak települési támogatást 800 ezren kaptak 2020-ban)
 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
 • otthonteremtési támogatásban részesült a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül, (a támogatás célja, hogy a nevelésbe vételből kikerült fiatal felnőtt lakáshoz jutását, tartós lakhatása megoldását elősegítse)
 • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket, (2021-ben majdnem 6000 nevelőszülőt tartottak számon)
 • a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény szerinti Lebonyolítóval bérleti jogviszonyban áll, (egy tanulmány szerint a programban 155 ezren vettek részt)
 • vagy gyermekek otthongondozási díjában részesül. (2019-ben 55 ezren voltak)

Fogyatékkal élő akkor jogosult védendő fogyasztói státuszra, ha:

 • kezelőorvos igazolja,
 • vakok személyi járadékában részesül,
 • fogyatékossági támogatásban részesül,
 • lakossági fogyasztó vagy vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás vagy a villamosenergia-ellátás megszakadása (pl. lélegeztető géphez szükségáram biztosítása). (a KSH utolsó, 2016-os adatai 408 ezer fogyatékkal élőt tartottak nyilván Magyarországon)

Még ha van is bizonyos átfedés az egyes kategóriák között, a 32 ezer nyilvántartott védendő fogyasztó elképesztően kevésnek tűnik, a tízszer ennyi reálisabb lenne. A brutális különbség abból eredhet, hogy ezek szerint rengeteg jogosult nem is tudja, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen kedvezmények vannak pontosan?

Korábbi cikkünkben azt is összeszedtük, hogy pontosan milyen kedvezmények járnak az egyes csoportoknak. A szociálisan védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: részletfizetést, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető, és a tartozás összegének függvényében változik a részletfizetés időtartama; fizetési haladékot, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető; és előre fizetős mérő alkalmazását villamosenergia- és földgázszolgáltatásban (a fogyasztói kérésre vagy kikapcsolás helyett ).

A fogyatékkal élő védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: havi (időközi) mérőleolvasást a felhasználási helyen; készpénzes számlakiegyenlítést a felhasználási helyen; az általánostól eltérő, de a műszakibiztonsági előírásoknak megfelelő mérőhely-kialakítást (pl. a mérő alacsonyabb elhelyezése); kikapcsolás alóli mentességet kizárólag azon esetekben, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; folyamatos villamosenergia-ellátás biztosítását, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; a számla értelmezéséhez nyújtott egyedi segítséget (pl. nagyobb betűmérettel nyomtatott számla, helyszíni számlamagyarázat, számlafordíttatás); és a szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott egyéb szolgáltatásokat.

Amely fogyasztó egyidejűleg szociálisan rászorulónak és fogyatékkal élőnek is minősül, akkor jogosult mindkét csoport számára biztosított kedvezmények igénybe vételére. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?