Kiderült a titok: ezért megy olyan jól Erdélyi Mónikának

Kiderült a titok: ezért megy olyan jól Erdélyi Mónikának

2016. március 5. 16:03

A legtöbbek által a Mónika show-ból ismert Erdélyi Mónikát már gyerekkorában megtanították a pénzzel bánni és ez később felnőttként is sokat segített neki. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos, hogy a már egészen kiskorban elkezdjük a gyerekek tudatos pénzügyi nevelését. Mutatjuk, hogyan érdemes elkezdeni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Anyukám egyedül tartott el engem és a nagymamámat. Tízéves koromtól fogva minden hónapban leültetett, és elmagyarázta, hogy mennyi pénzünk van, és abból mire mennyit lehet elkölteni. Ennél jobb leckét nem tudok elképzelni

- nyilatkozta Erdélyi Mónika a Story magazinnak.

Mónika a lapnak arról is mesélt, hogy édesanyja mindent magadott neki, amire szüksége volt. Később pedig ő maga sem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy a gyermeke esetleg azért ne menjen táborba, mert nem tudja rá előteremteni a pénzt. A műsorvezető azt meséli: volt, hogy össze kellett szorítania a fogát, de megcisnálta.

Hogyan neveljük a gyerekeket pénzügyi tudatosságra?

A gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Pedagógusok egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést.

A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás,egy közös vásárlás, vagy társasjátékozás

jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

A zsebpénz sem mindegy

A zsebpénz szintén a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a nagyobb vágyaik elérésének érdekében pénzük egy részét tegyék félre, és legyen megtakarításuk.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra.

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20