7 °C Budapest

Itt egy egyszerű ötlet, amivel meg is duplázhatod nyugdíjadat

Pénzcentrum
2014. március 4. 05:33

Régóta hallhatjuk, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul. Ha azonban nem szeretnénk az államra várni, tőle függeni, akkor gyakorlatilag az előtakarékoskodás az egyetlen út, hogy ne legyen a megélhetésünk mindennapi probléma időskorunkra. Cikksorozatunk első részében megmutatjuk, hogy védheted ki a leghatékonyabban az időskori elszegényedést.

Az elmúlt hetekben több hazai felmérés is készült arról, hogy mire számíthatunk nyugdíjas éveinkre. Az egyik legmegdöbbentőbb becslés szerint a következő 15 évben több, mint kétmillióan mennek nyugdíjba, miközben a munkaerőpiacra csupán 1,6 millióan lépnek ki. Ez azt jelenti, hogy sokat romlik az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya, hatalmas terhet téve ezzel az állami nyugdíjrendszerre.

5+1 tipp: így lehet neked is magasabb nyugdíjad

A nyugdíjcsapda kikerülésére gyakorlatilag egyetlen biztos megoldás létezik, az öngondoskodás. A képlet egyszerű: minél többen takarékoskodnának nyugdíjas éveikre, annál inkább elkerülhető lenne, hogy az állam tovább emelje a nyugdíjkorhatárt, vagy más drasztikus lépést tegyen a rendszer stabilizálásának érdekében.

Gyakran feltett kérdés, hogy az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS, ÉS A NYUGDÍJELŐTAKARÉKOSSÁGI-SZÁMLA közül melyik a legjobb választás. Ez szinte minden esetben különbözik, hiszen sok ember, sokféle elvárást támaszt a megtakarításai felé. Sorozatunk első részében az önkéntes nyugdíjpénztárról (ÖNYP) lesz szó.

A pénztárba beléphetünk levélben és személyesen, de van olyan, ahol online is csatlakozhatunk, tehát nem kell messzire mennünk, ha el szeretnénk indítani a megtakarításunkat. Emellett az önkéntes nyugdíjpénztárak értékesítésére gyakran bankfiókok és biztosításközvetítő cégek is jogosultak, így rajtuk keresztül is köthetünk ilyen típusú szerződést.

Miért az ÖNYP a legnépszerűbb nyugdíj-előtakarékossági forma?

Nem véletlenül kedvelik annyian az ÖNYP-t, hiszen minden befizetés után 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. 150 ezer forintig élhetünk ezzel, azaz akár 750 ezer forintot is befizethetünk évente a pénztárunkba, így maximálisan kihasználva a kedvezményt. Arra érdemes figyelni, hogy a többi nyugdíjcélú megtakarítás adókedvezményei ÖSSZEFÜGGNEK a nyugdíjpénztáréval.

A számunkra legkedvezőbb nyugdíjpénztárt leginkább a költségek alapján tudjuk kiválasztani. Minden szolgáltató meghatároz egy minimális tagdíjat (nagyjából kettőezer és ötezer forint között), amit minden hónapban kötelező befizetni. Ha ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor a pénztár a költségeit a hozamból fedezi, de semmi esetre sem nyúlhat a befizetett összeghez (erről bővebben a keretes írásunkban foglalkozunk).

Mit von le a pénztár?
A költségszerkezet sávosan áll össze, ami azt jelenti, hogy az éves befizetés 10 ezer forint alatti részének maximum 10 százaléka (maximum ezer forint), az afeletti rész maximum 6 százaléka lehet a költségelvonás. A maximális költségelvonás törvényben van rögzítve, így ennél csak kedvezőbb ajánlattal találkozhatunk. Ezen felül a vagyonkezelésért kell fizetni, ez a díj a hozamba épül be, így csak közvetve érzékeljük az elvonást.


Ilyen esetben a minimálisan meghatározott díjra eső költségeket vonja le a pénztár. Egyébként a minimum díj fizetése esetén elég magasak a költségek, ezért érdemes minél többet befizetni, így csökkentve az arányos költségeket.

A másik lényeges költségelem a vagyonkezelés költsége, ami a hozamokban bújtatva jelenik meg. Így ezek a költségek kevésbé átláthatóak, érdemes a hozamok összehasonlítását, mint szempontot mérlegelni a választásunknál.

A hozamok az ÖNYP esetében ugyanis úgynevezett választható portfólióból származnak. Ezek közül kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet aszerint, hogy mekkora kockázatot szeretnénk vállalni. Ettől kezdve nem kell foglalkozni a portfóliónkkal, ezt megteszi helyettünk a vagyonkezelő.

Hogy jutunk hozzá a pénzünkhöz?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További előny, hogy ha nyugdíjcélra vesszük fel a pénzünket, akkor kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentességet kapunk, így teljes hozamunkhoz hozzájutunk. Lehetőség van korábban is hozzájutni a hozamunkhoz, ilyenkor több lehetőség áll fenn. Ha csak a hozamot vesszük fel, akkor a várokozási idő leteltével (10 év)  személyi jövedelemadó (SZJA) és EHO mentesen juthatunk pénzhez. Lényeges, hogy ebben az esetben (a 2008 utáni befizetéseknél) az adott befizetést nézi a pénztár, nem a szerződés elindításának időpontját.


Amennyiben a befizetett tőkéhez is hozzányúlunk, akkor a tőkerész után 16 százalék SZJA, és 27 százalék EHO vonzata van. Ez utóbbit az adóbevalláson fel is kell tüntetni, illetve be kell fizetni az adóhatóságnak, a szolgáltató nem teszi meg helyettünk. A tízedik év után a tőke SZJA és EHO köteles része évente 10 százalékkal csökken, így a 21. év után adó- és járulékmentesen juthatunk megtakarításunkhoz, akkor is, ha nem nyugdíjcélra használjuk fel. Lényeges, hogy itt is az egyéni befizetéseket vizsgálja a pénztár.

Elfogyott a nyugdíjpénz: 16 milliárd maradt a 3 ezerből

Az ÖNYP esetében mindenképpen érdemes hosszú távra tervezni, mert a tízéves várakozási idő után juthatunk a pénzünkhöz. Ezzel is a hosszútávú gondolkodásra ösztönöz az állam.

Pénzcentrum vélemény
Mikor válaszd az önkéntes nyugdíjpénztárt?

Érdemes szem előtt tartani, hogy az egyéni igények és élethelyzetek eltérhetnek, így mindenképpen kérjük ki tanácsadó véleményét a döntésünk előtt. Arra figyeljünk, hogy bármelyik nyugdíjcélú megtakarítást választjuk, hosszú távra, évtizedekre kiható döntést hozunk. Alapvetően három eset van, amikor az ÖNYP a legjobb választás a cikkünk elején említett nyugdíj-előtakarékossági formák közül.

Az első eset, ha nyugdíjra szeretnénk félretenni, de még nincs ilyen célú megtakarításunk. Ebben az esetben az ÖNYP lehet a legjobb megoldás, mert a pénzhez jutás szempontjából (a 2008-as szigorítás ellenére) rugalmas konstrukcióról van szó.

Akkor is ez a legjobb választás, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy stabilan tudjuk fizetni a megtakarításunkat. A rugalmasan változtatható havi befizetéseknek köszönhetően jövedelmünkhöz igazíthatjuk megtakarításunkat. Nyílvánvalóan nem látjuk 10-15 évre előre a pénzügyi jövőnket, de az ÖNYP-vel legrosszabb esetben is visszakapjuk a befizetett pénzünket.

Jó választás az ÖNYP akkor is, ha semmilyen szinten nem szeretnénk foglalkozni a befektetésünkkel, csupán egy portfóliót választhatunk, amit - ha mi nem akarunk ezzel bajlódni - megtesz helyettünk a szolgáltató. A nyugdíjpénztár a vagyonkezelést teljes mértékben magára vállalja, nekünk akár 20-30 évig (vagy nyugdíjunk eléréséig) nem kell foglalkoznunk vele.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?