15 °C Budapest

Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot

Pénzcentrum
2014. február 17. 05:28

Év elejétől az állam még több lehetőséget ad arra, hogy kiválthassuk, vagy kiegészíthessük a nehézkesen működő központi nyugdíjrendszert.

A nyugdíj célú előtakarékosság mellett az egészségügyi célra való megtakarítást is támogatja az állam az egészségpénztárakon keresztül. Az előbbieket három részre oszthatjuk, önkéntes nyugdíjpénztárakra, nyugdíj-előtakarékossági számlára, és nyugdíjbiztosításra. Mind a négy konstrukció esetében a személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni a kedvezményt, a befizetett összeg húsz százalékáig.

A két fő különbség az, hogy milyen befektetés van a termék mögött, és, hogy milyen feltételekkel juthatunk hozzá a pénzünkhöz. A legjobb választás a pénzhez jutás szempontjából az egészségpénztár, ahol a befizetés után szinte azonnal felhasználható az egyenleg. A nyugdíj célú konstrukciókat akkor érdemes választani, ha az összeget nyugdíjra fordítjuk, ellenkező esetben vissza kell fizetni a jóváírás 120 százalékát (kivétel Önkéntes Nyugdíjpénztár 21 év után).


Az egészségpénztári befizetést elsősorban gyógyszerek kifizetésére ajánlják, azonban magánvizsgálatra, sportolással kapcsolatos kiadásokra és még számtalan egészségügyi szolgáltatásra, betegséggel kapcsolatos kezelés kifizetésére felhasználhatjuk. Az elsődleges szempont a pénztár kiválasztásakor az, hogy milyen partnerei vanna, és azok milyen akciókat biztosítanak. További érv az egészségpénztár mellett, hogy év elejétől az éves adójóváírás mértékét 100 ezer forintról 150 ezer forintra emelték, így a teljes pénztárban érvényesíthető jóváírásunk származhat egészségpénztárból.

5+1 TIPP: ÍGY LEHET NEKED IS MAGASABB NYUGDÍJAD - KATTINTS!

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) ugyanis az adójóváírás szempontjából egy kalap alá vehető az egészségpénztárral, együttesen a kettővel évente 150 ezer forintig élhetünk, amiből a nyugdíjcélú jóváírást 150 ezer forintig érvényesíthetjük. Az ÖNYP esetében a befektetés mögött portfóliók találhatók, amelyek között a váltás csak maximum évente javasolt a költségek és a váltás hosszúsága miatt. A portfóliók összetett befektetési politikát folytatnak, tehát nekünk nem kell foglalkoznunk a kezelésével, elég, ha évente beszélünk a személyes kapcsolattartónkkal.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

Ha viszont saját kezünkben szeretnénk tudni pénzügyeink kezelését, akkor a legjobb megoldás egy nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyitása. Itt ugyanis saját magunk dönthetünk tranzakcióinkról, azaz vásárolhatunk forint alapú, Európában kibocsátott értékpapírt (részvényt, kötvényt, befektetési alapot stb.). A kínálat azonban a szolgáltatónként eltérő. A NYESZ esetében az éves adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a 2020-ig nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezerig).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

GYES, GYED: ÍGY KAPHATNAK SOKKAL TÖBB PÉNZT A CSALÁDOK - KATTINTS!

Ha szeretnénk valamennyire kézben tartani a pénzügyeinket, de nem vagyunk pénzügyi szakértők, vagy nincs rá időnk, akkor köztes megoldás lehet nyugdíjbiztosítás kötése. Ebben az esetben kettő típusú terméket ajánlanak a biztosítók. Az egyik egy fix hozamot biztosító, míg a másik mögöttes eszközalapokat kínáló konstrukció. Az első esetén mai értéken számolva kb. a befizetett összeget kapjuk készhez (plusz a jóváírás és kamatai). A másiknál viszont az eszközalapok teljesítménye alapján várható összeget kapjuk meg járadékként (a jóváírás természetesen itt is jár, hozammal együtt). A jóváírás mértéke a nyugdíjbiztosítás esetén évente 130 ezer forintig terjedhet függetlenül más megtakarításunk mértékétől.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 29. 06:44
Archívumunkból (2015) A VÉLETLEN SZEREPE A BEFEKTETÉSEKBEN Úgy születtünk, hogy nem szeretjük a bizo...
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25