Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot

Pénzcentrum
2014. február 17. 05:28

Év elejétől az állam még több lehetőséget ad arra, hogy kiválthassuk, vagy kiegészíthessük a nehézkesen működő központi nyugdíjrendszert.

A nyugdíj célú előtakarékosság mellett az egészségügyi célra való megtakarítást is támogatja az állam az egészségpénztárakon keresztül. Az előbbieket három részre oszthatjuk, önkéntes nyugdíjpénztárakra, nyugdíj-előtakarékossági számlára, és nyugdíjbiztosításra. Mind a négy konstrukció esetében a személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni a kedvezményt, a befizetett összeg húsz százalékáig.

A két fő különbség az, hogy milyen befektetés van a termék mögött, és, hogy milyen feltételekkel juthatunk hozzá a pénzünkhöz. A legjobb választás a pénzhez jutás szempontjából az egészségpénztár, ahol a befizetés után szinte azonnal felhasználható az egyenleg. A nyugdíj célú konstrukciókat akkor érdemes választani, ha az összeget nyugdíjra fordítjuk, ellenkező esetben vissza kell fizetni a jóváírás 120 százalékát (kivétel Önkéntes Nyugdíjpénztár 21 év után).


Az egészségpénztári befizetést elsősorban gyógyszerek kifizetésére ajánlják, azonban magánvizsgálatra, sportolással kapcsolatos kiadásokra és még számtalan egészségügyi szolgáltatásra, betegséggel kapcsolatos kezelés kifizetésére felhasználhatjuk. Az elsődleges szempont a pénztár kiválasztásakor az, hogy milyen partnerei vanna, és azok milyen akciókat biztosítanak. További érv az egészségpénztár mellett, hogy év elejétől az éves adójóváírás mértékét 100 ezer forintról 150 ezer forintra emelték, így a teljes pénztárban érvényesíthető jóváírásunk származhat egészségpénztárból.

5+1 TIPP: ÍGY LEHET NEKED IS MAGASABB NYUGDÍJAD - KATTINTS!

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) ugyanis az adójóváírás szempontjából egy kalap alá vehető az egészségpénztárral, együttesen a kettővel évente 150 ezer forintig élhetünk, amiből a nyugdíjcélú jóváírást 150 ezer forintig érvényesíthetjük. Az ÖNYP esetében a befektetés mögött portfóliók találhatók, amelyek között a váltás csak maximum évente javasolt a költségek és a váltás hosszúsága miatt. A portfóliók összetett befektetési politikát folytatnak, tehát nekünk nem kell foglalkoznunk a kezelésével, elég, ha évente beszélünk a személyes kapcsolattartónkkal.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

Ha viszont saját kezünkben szeretnénk tudni pénzügyeink kezelését, akkor a legjobb megoldás egy nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) nyitása. Itt ugyanis saját magunk dönthetünk tranzakcióinkról, azaz vásárolhatunk forint alapú, Európában kibocsátott értékpapírt (részvényt, kötvényt, befektetési alapot stb.). A kínálat azonban a szolgáltatónként eltérő. A NYESZ esetében az éves adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a 2020-ig nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezerig).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

GYES, GYED: ÍGY KAPHATNAK SOKKAL TÖBB PÉNZT A CSALÁDOK - KATTINTS!

Ha szeretnénk valamennyire kézben tartani a pénzügyeinket, de nem vagyunk pénzügyi szakértők, vagy nincs rá időnk, akkor köztes megoldás lehet nyugdíjbiztosítás kötése. Ebben az esetben kettő típusú terméket ajánlanak a biztosítók. Az egyik egy fix hozamot biztosító, míg a másik mögöttes eszközalapokat kínáló konstrukció. Az első esetén mai értéken számolva kb. a befizetett összeget kapjuk készhez (plusz a jóváírás és kamatai). A másiknál viszont az eszközalapok teljesítménye alapján várható összeget kapjuk meg járadékként (a jóváírás természetesen itt is jár, hozammal együtt). A jóváírás mértéke a nyugdíjbiztosítás esetén évente 130 ezer forintig terjedhet függetlenül más megtakarításunk mértékétől.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?