6 °C Budapest

5+1 tipp: így lehet neked is magasabb nyugdíjad

Pénzcentrum
2014. február 16. 08:03

Annak ellenére, hogy az emberek többsége úgy gondolja, hogy a nyugdíja nemhogy kevesebb lesz a mostani jövedelménél, de a megélhetését sem fogja fedezni, mégsem tesznek azért, hogy idősebb korukban is fenn tudják tartani a kívánt életszínvonalat. Pedig néhány dolgot szem előtt tartva havi szinten több tízezer forinttal magasabb nyugdíjra számíthatunk.

1. Ne ülj ölbetett kézzel azt gondolván, hogy majd magától megoldóik a nyugdíjkérdés

Mindig holnap, a jövő héten, vagy inkább jövőre akarod elkezdeni a takarékoskodást? Arra számítasz, hogy majd a szakértők kitalálnak valami okosat? Inkább ne várj arra, hogy az állam vagy bárki más megoldja, hogy olyan életszínvonalon élj idősebb korodban, mint aktív éveidben. Minél hamarabb állsz neki az előtakarékoskodásnak, annál jobban be tudod biztosítani a saját jövőd. Hiába tűnik magától értetődőnek, mégis csak a lakosság elenyésző hányada áll neki időben és a megfelelő módon félretenni. A magas nyugdíjra való felkészülés egy egész életen át tartó feladat, ezért soha nem szabad megfeledkezni a kérdésről, halogatni meg főleg nem érdemes. Fontos, hogy figyelemmel kövesd a lehetőségeidet, a változásokat és kihasználd a kedvező fordulatokat. Tudtad például, hogy az idei évtől már a nyugdíjbiztosítások után is jár adójóváírás?

2. A saját igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően dönts

Legyen szó tanácsadóról, ismerősről, mindenkinek megvannak a maga kedvencei, ami a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségeket és a biztosítókat/bankokat illeti. Biztosan lesz, aki a NYESZ-t fogja ajánlani, más pedig a magánnyugdíj pénztár előnyeit fogja hangsúlyozni. Minél több ajánlatot és tanácsot hallgatunk meg, annál szélesebb rálátást nyerünk a lehetőségeinkre. Ha szakértői véleményre vagyunk kíváncsiak, érdemes független tanácsadókhoz fordulni, akiknek nem az értékesítés és a rajtunk megkereshető jutalék az elsődleges szempontjuk, hanem a piac szereplőiről, az általuk kínált termékekről átfogó képet tudnak nyújtani.

Mi az a NYESZ?
Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): speciális értékpapírszámla, amely a nyugdíjcélú megtakarítások egyik államilag támogatott, ráadásul kamatadó-mentes lehetősége. Nyugdíjba vonuláskor vehetjük fel a számlán felgyűlt összeget. Az évek során tetszés szerinti összegeket, tetszés szerinti gyakorisággal helyezhetünk el a számlán. Valamint mi választhatjuk meg azt is, hogy milyen összetételű befektetési portfólióba kerüljön a pénzünk, ezen pedig később akár változtathatunk is.

A megfelelő takarékoskodási forma kiválasztásánál az időzítés is kulcsfontosságú. Nem mindegy, hogy még 40 évünk van hátra a nyugdíjba vonulásig, vagy már csak 5. A megtakarítás időtartamának megfelelő kockázatú és hozamelvárású befektetéssel is jelentősen növelhetjük a nyugdíj mértékét. Ha önkéntes nyugdíjpénztárban (is) gyűjtögetünk, biztosan megtaláljuk a befektetési portfóliók között azt, amely életkorunknak és kockázatviselési hajlandóságunknak is megfelel.

3. Élj a munkáltatód nyújtotta kedvezményekkel

Egyre többen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy a munkáltatójuk béren kívüli juttatásként felajánlja, hogy a bruttó fizetés bizonyos részét, általában 3 százalékát önkéntes nyugdíjpénztárba fizeti. Mivel ez általában a próbaidő lejártakor igényelhető, sokan elfeledkeznek a hónapok során erről a lehetőségről, pedig az évek során szép összeget gyűjthetünk a cégünk segítségével. Ugyanakkor munkahelyváltás esetén ne feledkezzünk meg arról, hogy van egy nyugdíjpénztári számlánk, melyre akkor is fizethetünk saját magunk is, ha a következő munkahelynél nincsenek ilyen kedvezmények. Nem muszáj ilyenkor másik számlát nyitni, így pedig a belépési költségeket megspórolhatjuk.

4. Fizess be többet, mint a minimum

Minden munkavállalónak automatikusan tíz százalék kerül levonásra a fizetéséből nyugdíjjárulék címen. Ez talán soknak hangzik, de még egy magasnak számító állami nyugdíj esetén is többre lesz szükséges idősebb korodra. Nem véletlenül gondolja úgy a többség, hogy a nyugdíja a megélhetésre sem lesz elegendő. Főleg akkor lesz igazán aggasztó a helyzet, ha a mai demográfiai folyamatok eredményeként elérjük a kutatások által előre jelzett aktív-nyugdíjas arány drasztikus változását. Eszerint 2050-re 4 aktívra fog 6 eltartott jutni, szemben a mai aránnyal, mikor még 4 aktívra 3 eltartott jut. Ezért egyre fontosabb a több lábon álló öngondoskodás, melynek keretében hónapról hónapra félreteszünk azon felül, amit az államnak is befizettünk. Évtizedek alatt pár ezer forintos külön befizetésből is szép nyugdíj kiegészítést remélhetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


5. Használd ki az adókedvezményeket

2014. januárjától a nyugdíjbiztosításokra is kiterjesztették az adókedvezményt. Eddig a NYESZ és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések esetén élhettünk ezzel a lehetőséggel. Most már a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka visszajár a személyi jövedelemadó kedvezményeként, maximum 130 ezer forintig. Ha 20 évig havonta 15 ezer forintot félre tudunk tenni, akkor az így összegyűlt 10 millió forintból az adójóváírás csaknem 1,8 millió forint. Az adójóváíráson túl a nyugdíjcélú megtakarítások ráadásul kamatadó és EHO mentesek is, ez pedig 16+6, azaz 22 százalékkal több pénzt jelent. Már csak ezért is érdemesebb bankbetét helyett valamelyik nyugdíj-előtakarékossági formát.

5+1. Sohasem késő

Még akkor sincsen minden veszve, ha nem kezdtünk el évtizedekkel ezelőtt takarékoskodni. Sőt, akár 65 évesen is van lehetőségünk megemelni a várható nyugdíjunk összegét. Ugyanis ha a nyugdíjkorhatárt elérve úgy döntünk, hogy tovább dolgozunk (a nyugdíjjogosultság megállapítása nélkül), akkor évente hat százalékos emelésre szerezhetünk jogot. Ha még nincs kedved az egész napot kertészkedéssel, rejtvényfejtéssel vagy a piacon töltened, itt a lehetőség, hogy tovább dolgozva később magasabb nyugdíjra tegyél szert.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm