Most érdemes aranyat venni! Erre figyelj, mielőtt bevásárolsz

Pénzcentrum
2013. november 13. 05:41

Az elmúlt években Magyarországon is jelentősen megnőtt az érdeklődés az arany, mint befektetési, megtakarítási forma iránt. Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: a Pénzcentrum.hu most arra keresi a választ, mikor éri meg aranyat vásárolni, mennyire megbízható befektetési forma ez a különleges nemesfém, és mire figyeljen az, aki venni készül.

Kimondottan népszerű befektetési forma az arany Magyarországon. Az elmúlt évek sokszor kiszámíthatatlan pénzügyi környezete - különösen a 2008-ban kirobbant gazdasági válság - hatására sokan gondolták, gondolják úgy, hogy az arany (konkrétabban a fizikai arany, lapka vagy tömb) jelenti a hosszú távon is stabil megtakarítási formát.

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag), az arany olyan eszközzé válik, amelyet szívesen választanak. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot recesszió vagy magas infláció sújtotta.

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.


Mint az a fenti grafikonon is jól látszik, az arany az elmúlt évtizedekben folyamatosan tartotta az értékét, az elmúlt évek világgazdasági problémái hatására pedig soha nem látott magasságokba emelkedett (igaz, 2012 végétől visszaesett). Amint az a grafikonból is kitűnik, jelenleg meglehetősen alacsonyan van az arany ára, így aki mostanában gondolkozik ilyen befektetésen, az meglehetősen jó árfolyamon tud beszállni.

Kis helyen óriási érték

Ha hosszú távú befektetésben gondolkozunk, érdemes annak nagyjából 15 százalékát aranyban tartani - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Zrt. nemesfém szakágazatának vezetője, aki szerint az arany leginkább úgy jellemezhető, hogy "kis helyen óriási érték". A szakértő szerint különösen fontos előnye az aranynak, hogy nem igényel különösebb szakértelmet (szemben például a drágakővel, vagy a műkinccsel). Arra azonban érdemes figyelni, hogy csak megbízható forgalmazótól vásároljunk, olyan szolgáltatótól, akinek tapasztalata, piaci ismertsége, nemzetközi tanúsítványai vannak (és az általa forgalmazott aranyat nemzetközileg elfogadott laborok akkreditálják) - ez garantálja ugyanis, hogy hibátlan, értékét hosszú távon megőrző, világszerte elfogadott terméket kapjunk a pénzünkért.

Fontos, hogy ne azért vásároljunk aranyat, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni a nemesfémet: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai:

• Színarany (999.9 tisztaságú)

• Vám és Áfa mentes

• Különböző méretű (címletű) lapkák, tömbök - kézzelfogható befektetés

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

• A világon bárhol elfogadott

• Likvid, egyszerűen pénzre váltható

• Nem kell érteni hozzá - szemben a műtárggyal, drágakővel

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg, 100 ezer forintért pedig akkora aranyhoz juthatunk, mint egy bankkártya negyede. Természetesen Magyarországon is lehetőségünk van ezeknél jóval nagyobb, akár több millió forint értékű aranytömböt vásárolni.

Fontos tudnunk, hogy arany vásárlásánál kötelező a számlaadás, ehhez pedig meg kell adnunk nevünket, lakcímünket is. Minden aranytömbön fel van tűntetve a tömb súlya, az arany finomsága (ez általában 999,9 ezrelék), és a gyártó jele. A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.

Persze az arany is rejt kockázatokat...

Az arany esetében az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ennek a nemesfémnek nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet (igaz, ettől függetlenül hosszú távon stabil befektetésnek számít, az aranyba fektetett vagyonokat szinte lehetetlen teljesen elveszíteni). A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is jócskán meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.


Az arany nem csupán hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátozott kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan növelni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Egyes szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak néhány évtizedig lehet kitermelni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem