-2 °C Budapest

Most érdemes aranyat venni! Erre figyelj, mielőtt bevásárolsz

Pénzcentrum
2013. november 13. 05:41

Az elmúlt években Magyarországon is jelentősen megnőtt az érdeklődés az arany, mint befektetési, megtakarítási forma iránt. Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: a Pénzcentrum.hu most arra keresi a választ, mikor éri meg aranyat vásárolni, mennyire megbízható befektetési forma ez a különleges nemesfém, és mire figyeljen az, aki venni készül.

Kimondottan népszerű befektetési forma az arany Magyarországon. Az elmúlt évek sokszor kiszámíthatatlan pénzügyi környezete - különösen a 2008-ban kirobbant gazdasági válság - hatására sokan gondolták, gondolják úgy, hogy az arany (konkrétabban a fizikai arany, lapka vagy tömb) jelenti a hosszú távon is stabil megtakarítási formát.

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag), az arany olyan eszközzé válik, amelyet szívesen választanak. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot recesszió vagy magas infláció sújtotta.

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.


Mint az a fenti grafikonon is jól látszik, az arany az elmúlt évtizedekben folyamatosan tartotta az értékét, az elmúlt évek világgazdasági problémái hatására pedig soha nem látott magasságokba emelkedett (igaz, 2012 végétől visszaesett). Amint az a grafikonból is kitűnik, jelenleg meglehetősen alacsonyan van az arany ára, így aki mostanában gondolkozik ilyen befektetésen, az meglehetősen jó árfolyamon tud beszállni.

Kis helyen óriási érték

Ha hosszú távú befektetésben gondolkozunk, érdemes annak nagyjából 15 százalékát aranyban tartani - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Zrt. nemesfém szakágazatának vezetője, aki szerint az arany leginkább úgy jellemezhető, hogy "kis helyen óriási érték". A szakértő szerint különösen fontos előnye az aranynak, hogy nem igényel különösebb szakértelmet (szemben például a drágakővel, vagy a műkinccsel). Arra azonban érdemes figyelni, hogy csak megbízható forgalmazótól vásároljunk, olyan szolgáltatótól, akinek tapasztalata, piaci ismertsége, nemzetközi tanúsítványai vannak (és az általa forgalmazott aranyat nemzetközileg elfogadott laborok akkreditálják) - ez garantálja ugyanis, hogy hibátlan, értékét hosszú távon megőrző, világszerte elfogadott terméket kapjunk a pénzünkért.

Fontos, hogy ne azért vásároljunk aranyat, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni a nemesfémet: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai:

• Színarany (999.9 tisztaságú)

• Vám és Áfa mentes

• Különböző méretű (címletű) lapkák, tömbök - kézzelfogható befektetés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

• A világon bárhol elfogadott

• Likvid, egyszerűen pénzre váltható

• Nem kell érteni hozzá - szemben a műtárggyal, drágakővel

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg, 100 ezer forintért pedig akkora aranyhoz juthatunk, mint egy bankkártya negyede. Természetesen Magyarországon is lehetőségünk van ezeknél jóval nagyobb, akár több millió forint értékű aranytömböt vásárolni.

Fontos tudnunk, hogy arany vásárlásánál kötelező a számlaadás, ehhez pedig meg kell adnunk nevünket, lakcímünket is. Minden aranytömbön fel van tűntetve a tömb súlya, az arany finomsága (ez általában 999,9 ezrelék), és a gyártó jele. A tömbök ára az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik.

Persze az arany is rejt kockázatokat...

Az arany esetében az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ennek a nemesfémnek nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet (igaz, ettől függetlenül hosszú távon stabil befektetésnek számít, az aranyba fektetett vagyonokat szinte lehetetlen teljesen elveszíteni). A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is jócskán meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.


Az arany nem csupán hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátozott kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan növelni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Egyes szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak néhány évtizedig lehet kitermelni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?