26 °C Budapest

Tuti tippek! Így őrizd meg sokáig pénzed értékét!

Pénzcentrum
2013. november 6. 14:32

Ékszerek, drágakövek, régi bútorok, műtárgy, aranytömb. Mióta világa világ a legtöbb ember mindent megtesz azért, hogy birtokolja ezeket az értékes tárgyakat. A kevéssé tehetősek aranyból és ezüstből készült ékszereket vásárolnak, a gazdagok komoly gyűjteményt halmoznak fel értékes műkincsekből, esetleg aranytömbökből Nem is csoda, hogy a műkincs az ékszer, az arany vágyott ajándék mindenki számára. Miért? Mert a nemesfémek, műtárgyak, műalkotások értékállóak. Bármi történjék is a világon, baj esetén komoly összegekért lehet értékesíteni őket.

A fentiek alapján meglepő lehet, hogy az átlag magyar mennyire nem ért az úgynevezett alternatív befektetésekhez. Az átlagember csak odáig jut el, hogy aranyat vesz, általában ékszer formájában. De itt is legfeljebb a minőséget kifejező karátszámra figyel. Azt már nem tudja, hogy nem feltétlenül jár jól, ha pénzzé kívánja tenni befektetését. Az átlagos minőségű nemesfémékszerek legfeljebb törtaranyként értékesíthetőek, ami a kimondottan befektetési célra készített aranylapok és tömbökkel szemben jóval kevesebbet ér.

Az értékes műtárgyak tekintetében a legfőbb probléma az, hogy kevesen értenek hozzájuk még a tehetős emberek közül is. Pedig jópár esetben bebizonyosodott már, hogy egy-egy jó szemű gyűjtő elképesztő haszonnal adott túl a megvásárolt műkincsen. Egy-egy ilyen üzlethez persze szerencse is kell, ami nem mindennap esik meg. De ha nagy gonddal és szakértő segítségével válogatunk össze egy festménygyűjteményt vagy veszünk meg egy ékkövet, akkor komoly esélyünk van arra, hogy vagyonunk értéke az idő múlásával folyamatosan gyarapodik. Még a válság ellenére is...

A másik bökkenő az lehet, hogy az átlagos befektető nem tudja azt sem, hol vehet drága ékszereket, ritka bútorokat és értékes festményeket. Az aukciókra átlagosan pár ezren járnak csupán, de ezeknek csak töredéke vásárol valamit. Ám a vevők java része szenvedélyes gyűjtő és nem befektetési céllal költi a pénzét. Pedig nem árt tudni, hogy a New York University Stern School of Business műkincspiaci indexe az elmúlt fél évszázadban jobban nőtt a részvények drágulását mutató indexnél.

Az alternatívnak számító, ám rendkívül értékálló befektetések megismertetése céljából a Pénzcentrum.hu 2013. november 11. és 2013. november 17. között cikksorozatot közöl. Írásainkban utána járunk, hogyan, mennyiért és mit érdemes megvásárolni egy aukción? Milyen befektetési lehetőséget kínálnak a műtárgyak? Hol és milyen aranytömböt érdemes vásárolni, ha meg akarjuk őrizni megtakarításunk értékét? De kiderítjük azt is, milyen előnye van átmeneti pénzavarunk leküzdésében a záloghitelezésnek?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 15:20
A csütörtök esti köztévés EP-vitának már az érkezési koreográfiája sem zökkenőmentes. Az MTVA előszö...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem