3 °C Budapest

Tuti tippek! Így őrizd meg sokáig pénzed értékét!

Pénzcentrum
2013. november 6. 14:32

Ékszerek, drágakövek, régi bútorok, műtárgy, aranytömb. Mióta világa világ a legtöbb ember mindent megtesz azért, hogy birtokolja ezeket az értékes tárgyakat. A kevéssé tehetősek aranyból és ezüstből készült ékszereket vásárolnak, a gazdagok komoly gyűjteményt halmoznak fel értékes műkincsekből, esetleg aranytömbökből Nem is csoda, hogy a műkincs az ékszer, az arany vágyott ajándék mindenki számára. Miért? Mert a nemesfémek, műtárgyak, műalkotások értékállóak. Bármi történjék is a világon, baj esetén komoly összegekért lehet értékesíteni őket.

A fentiek alapján meglepő lehet, hogy az átlag magyar mennyire nem ért az úgynevezett alternatív befektetésekhez. Az átlagember csak odáig jut el, hogy aranyat vesz, általában ékszer formájában. De itt is legfeljebb a minőséget kifejező karátszámra figyel. Azt már nem tudja, hogy nem feltétlenül jár jól, ha pénzzé kívánja tenni befektetését. Az átlagos minőségű nemesfémékszerek legfeljebb törtaranyként értékesíthetőek, ami a kimondottan befektetési célra készített aranylapok és tömbökkel szemben jóval kevesebbet ér.

Az értékes műtárgyak tekintetében a legfőbb probléma az, hogy kevesen értenek hozzájuk még a tehetős emberek közül is. Pedig jópár esetben bebizonyosodott már, hogy egy-egy jó szemű gyűjtő elképesztő haszonnal adott túl a megvásárolt műkincsen. Egy-egy ilyen üzlethez persze szerencse is kell, ami nem mindennap esik meg. De ha nagy gonddal és szakértő segítségével válogatunk össze egy festménygyűjteményt vagy veszünk meg egy ékkövet, akkor komoly esélyünk van arra, hogy vagyonunk értéke az idő múlásával folyamatosan gyarapodik. Még a válság ellenére is...

A másik bökkenő az lehet, hogy az átlagos befektető nem tudja azt sem, hol vehet drága ékszereket, ritka bútorokat és értékes festményeket. Az aukciókra átlagosan pár ezren járnak csupán, de ezeknek csak töredéke vásárol valamit. Ám a vevők java része szenvedélyes gyűjtő és nem befektetési céllal költi a pénzét. Pedig nem árt tudni, hogy a New York University Stern School of Business műkincspiaci indexe az elmúlt fél évszázadban jobban nőtt a részvények drágulását mutató indexnél.

Az alternatívnak számító, ám rendkívül értékálló befektetések megismertetése céljából a Pénzcentrum.hu 2013. november 11. és 2013. november 17. között cikksorozatot közöl. Írásainkban utána járunk, hogyan, mennyiért és mit érdemes megvásárolni egy aukción? Milyen befektetési lehetőséget kínálnak a műtárgyak? Hol és milyen aranytömböt érdemes vásárolni, ha meg akarjuk őrizni megtakarításunk értékét? De kiderítjük azt is, milyen előnye van átmeneti pénzavarunk leküzdésében a záloghitelezésnek?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 28. 06:01
Amikor a gazdasági teljesítmény romlására és a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének stagnálás...
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06