A szellem mondta meg, hol van a hatalmas aranykincs

MTI
2013. október 23. 16:42

Ásatások kezdődtek egy 19. századi észak-indiai erődítmény romjainál, ahol egy köztiszteletben álló hindu szent ember álma szerint kincs rejtőzik.

A kincsvadászat azután kezdődött, hogy Shobhan Sarkar elmesélte álmát az indiai kormány egyik miniszterének, aki a múlt hónapban tett nála látogatást. A vallási tanító szerint a brit gyarmatosítók elleni lázadása miatt 1858-ban felakasztott Rao Ram Baks Szing király szelleme mondta neki álmában, hogy gondoskodjon az ezer tonnányi és majdnem 50 milliárd dollárt érő kincsről, amelyet a néhai uralkodó Uttar Prades állambeli erődítménye alá rejtettek.

Az indiai földtani és régészeti szakemberek a múlt hét végén átvizsgálták a területet és bizonyítékot találtak rá, hogy nagyjából 20 méterre a földfelszín alatt valamilyen nehézfém található, ám csak ásatással lehet megállapítani, hogy pontosan milyen fémről van szó.

Az ország kulturális emlékműveinek régészeti tanulmányozásáért, illetve megóvásáért felelős hivatal, az Archaeological Survey of India tájékoztatása szerint az ásatási munkálatokat az öreg erődítmény romjai között álló templom alatt kezdték el pénteken.

A feltárás melletti Daundia Khera falu lakosai jól ismerik a kincsről szóló legendákat. Sarkar egyik tanítványa szerint a helyiek már többször találtak ezüst és aranyérméket a tagállam fővárosától, Lakhnautól nagyjából 80 kilométerre délnyugatra fekvő Unnao kerületben. A helyi hatóságok barikádokat állítottak fel a falut megrohamozó több ezer ember távoltartására, akik annak reményében sereglenek oda, hogy megláthatják a kincset, vagy legalább egy apró szuvenírt vihetnek magukkal.

A mintegy 200 millió főt számláló Uttar Pradesh egyike India legszegényebb és legfejletlenebb államainak.

Két évvel ezelőtt több ezer milliárd forint értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet találtak egy 16. századi dél-indiai hindu templom titkos kamráiban. A hatóságok azóta is igyekeznek távol tartani a médiát és a nagyközönséget az ásatási területtől. A mesés kincs felfedezésével a Kerala állambeli Srí Padmanabhaszvámi szentély egy csapásra a leggazdagabb indiai templom lett. A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király - a templom kamráiba a hívek adományai kerültek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16