5 °C Budapest

A szellem mondta meg, hol van a hatalmas aranykincs

MTI
2013. október 23. 16:42

Ásatások kezdődtek egy 19. századi észak-indiai erődítmény romjainál, ahol egy köztiszteletben álló hindu szent ember álma szerint kincs rejtőzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kincsvadászat azután kezdődött, hogy Shobhan Sarkar elmesélte álmát az indiai kormány egyik miniszterének, aki a múlt hónapban tett nála látogatást. A vallási tanító szerint a brit gyarmatosítók elleni lázadása miatt 1858-ban felakasztott Rao Ram Baks Szing király szelleme mondta neki álmában, hogy gondoskodjon az ezer tonnányi és majdnem 50 milliárd dollárt érő kincsről, amelyet a néhai uralkodó Uttar Prades állambeli erődítménye alá rejtettek.

Az indiai földtani és régészeti szakemberek a múlt hét végén átvizsgálták a területet és bizonyítékot találtak rá, hogy nagyjából 20 méterre a földfelszín alatt valamilyen nehézfém található, ám csak ásatással lehet megállapítani, hogy pontosan milyen fémről van szó.

Az ország kulturális emlékműveinek régészeti tanulmányozásáért, illetve megóvásáért felelős hivatal, az Archaeological Survey of India tájékoztatása szerint az ásatási munkálatokat az öreg erődítmény romjai között álló templom alatt kezdték el pénteken.

A feltárás melletti Daundia Khera falu lakosai jól ismerik a kincsről szóló legendákat. Sarkar egyik tanítványa szerint a helyiek már többször találtak ezüst és aranyérméket a tagállam fővárosától, Lakhnautól nagyjából 80 kilométerre délnyugatra fekvő Unnao kerületben. A helyi hatóságok barikádokat állítottak fel a falut megrohamozó több ezer ember távoltartására, akik annak reményében sereglenek oda, hogy megláthatják a kincset, vagy legalább egy apró szuvenírt vihetnek magukkal.

A mintegy 200 millió főt számláló Uttar Pradesh egyike India legszegényebb és legfejletlenebb államainak.

Két évvel ezelőtt több ezer milliárd forint értékű arany- és ezüstékszert, valamint drágakövet találtak egy 16. századi dél-indiai hindu templom titkos kamráiban. A hatóságok azóta is igyekeznek távol tartani a médiát és a nagyközönséget az ásatási területtől. A mesés kincs felfedezésével a Kerala állambeli Srí Padmanabhaszvámi szentély egy csapásra a leggazdagabb indiai templom lett. A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király - a templom kamráiba a hívek adományai kerültek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?