6 °C Budapest

Óriási üzlet is lehet a nagyi ékszere: érdemes belevágni?

Pénzcentrum
2013. november 12. 05:27

Betét helyett nyakék? A szakértő szerint igenis van helye a megtakarításaink között egy értékes műtárgynak vagy ékszernek. A leginkább a festmények, a nemesfémekből készült ötvöstárgyak és a brillel ékesített ékszerek lehetnek jó befektetések, de egy limitált szériás óra különlegesség is jó hozamot hozhat. Mikor és kinek éri meg műtárgyba fektetni? Mit érdemes vásárolni? Laikusként is megéri?

A műtárgy még ma is luxus dolog, mégis, ha van megtakarításunk, akkor annak egy részét érdemes lehet betét és értékpapírok mellett műtárgyba befektetni. Leginkább a szenvedélyes gyűjtők keresik az értékes ékszereket, órákat vagy egyéb műalkotásokat, de a válság óta már egyre gyakoribb az is, hogy a kis megtakarítással rendelkező, a műtárgyak iránt fogékony emberek is műkincsbe fektetnek - mondta Tűzkő Péter, a BÁV Műkereskedelmi üzletágának vezetője.

Nekik elsősorban a mindig keresett, ezért könnyebben értékesíthető, mégis értékőrző, sok esetben szép hozamot hozó nemesfémekből készült használati tárgyakat ajánlják a szakértők. De jó befektetés lehet a limitált szériás karóra is,, amelyet persze hordani csak bizonyos alkalmakkor tudunk. A különleges és egyedi tárgyak értékállóságában mindig bízhat a vásárlóde ha valaki az egyedi szép és értékes szőnyegeket vagy bútorokat kedveli, a befektetési szándék mellett a környezetét is esztétikusan alakíthatja.

Ebből is látszik, hogy többféle befektetői igényt is ki tudnak elégíteni a műtárgyak. Egy jól kiválasztott különleges ötvös-technikával készült arany ékszer akár gyorsan eladható, nagy hozamot hozó befektetés is lehet. Találhatunk olyan műkincset is az aukciókon, amely több éven vagy évtizeden át a család féltve őrzött, megbecsült öröksége volt, és ha megválnak tőle, eladásra kerülve komoly leütési árat ér el.

Érteni kell hozzá

Vannak trendek, amelyekre érdemes odafigyelni - véli Tűzkő. Magyarországon még mindig viszonylag kedvező áron érhetők el a műtárgyak. Az aukciókon sokszor nagyon olcsón megvásárolhatók azok a tárgyak, amelyek a nyugati nagy aukciós házakban komoly leütési árakon kelnek el. Akik ezt tudják, és jó időben, jó szemmel vásárolnak, azok nagyon gyorsan kereshetnek sokat.

Hazánk műtárgypiaca nem túl nagy, a gyűjtők száma sem tekintélyes, a szabad pénzeszközzel bíró befektetők pedig sokszor a hiányzó szakértelem miatt bizalmatlanok ezzel a piaccal szemben. A nagy aukciós házak már kialakították azt a szakértői bázist, melyre a befektető bizton támaszkodhat. Ezért fontos, hogy vásárló és eladó között kialakuló jó kapcsolatot a bizalmon kívül a szakmai hitelességen és megbízhatóságon alapuljon. Felmerülhet persze, hogy műtárgy helyett vagy mellett miért nem inkább befektetési arany? A nemzetközi sztenderdeknek köszönhetően a befektetési arany a világon mindenhol könnyen eladható. A műkincs viszont azon túl, hogy értékes, még szép is, mind környezetünk, mind pedig Önmagunk díszítését szolgálja.

A műkincsek értékét növeli, ha a tulajdonos rendelkezik a műtárgy eredetiségét igazoló dokumentummal. A nagy aukciós házak többsége vásárláskor ad eredetiséget igazoló okiratot, amelyet bármikor fel tudunk mutatni a műtárgy eladásakor. A szakértő szerint nagy értékű műkincs-befektetéskor minden esetben megbízható cégek aukcióin szabad csak vásárolni. Az utcán is találkozhatunk önjelölt árusokkal, de szakértelem nélkül itt nagyon pórul járhatunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit vegyünk?

Érdemes jó kvalitású festményeket, nemesfémekből készült tárgyakat, ékszereket, ritka ötvösmunkákat, limitált szériás karórákat vagy a Zsolnay gyár jó korszakában készült műtárgyakat vásárolni - mondja a szakértő. Ezek a világon mindenhol könnyen eladhatóak, mindig keresettek. A Zsolnay-k közül például az 1900-1910 időszakban készültekből érdemes válogatni.

Mi történt a Zsolnay gyárban 1900 és 1910 között? - forrás a cég honlapja.
1900 márciusában, apja halálakor Zsolnay Miklós átvette a gyár vezetését. A képzett, több nyelven beszélő, művelt üzletember a gyár termelését a maximális kihasználtság és az elérhető legnagyobb nyereség szempontjából határozta meg. Üzletkötéseinek köszönhetően a kevésbé nyereséges díszmű mellett a jól jövedelmező építészeti kerámiával és ipari porcelánnal a Zsolnay-gyár mind a külföldi, mind a hazai piacon elfoglalta helyét.

Annak ellenére, hogy 1900-1902 között 1400 új forma született és néhány új mázat is ebben az időszakban kísérleteztek ki, Miklós irányítása alatt az ipari termelés került túlsúlyba. 1910 körül a művészi díszmű-gyártás egyre inkább háttérbe szorult. A termelésben a korabeli infrastruktúra fejlesztési igényeinek megfelelően az építészeti kerámia, a kályha-, a cső- és szigetelőgyártás játszotta a főszerepet.

Ha befektetési célú a vásárlásunk, a szakértők szerint mindent előzzön meg a tájékozódás és a becsüs szakemberekkel való szakmai konzultáció. Műtárgyat vagy ékszert csak megbízható, jelentős múlttal és szakértelemmel bíró aukciós háztól vagy galériától vásároljunk.

A műtárgyak védelme is fontos feladata a befektetőnek. Több esetben szükség van a folyamatos ápolásra, karbantartásra, időnként a restaurálásra is. A biztosítás viszont még ennél is fontosabb lehet. Az alap lakásbiztosításokban nincs benne a műtárgyak védelme, ezekre érdemes külön szerződéseket kötni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem