Óriási üzlet is lehet a nagyi ékszere: érdemes belevágni?

Pénzcentrum
2013. november 12. 05:27

Betét helyett nyakék? A szakértő szerint igenis van helye a megtakarításaink között egy értékes műtárgynak vagy ékszernek. A leginkább a festmények, a nemesfémekből készült ötvöstárgyak és a brillel ékesített ékszerek lehetnek jó befektetések, de egy limitált szériás óra különlegesség is jó hozamot hozhat. Mikor és kinek éri meg műtárgyba fektetni? Mit érdemes vásárolni? Laikusként is megéri?

A műtárgy még ma is luxus dolog, mégis, ha van megtakarításunk, akkor annak egy részét érdemes lehet betét és értékpapírok mellett műtárgyba befektetni. Leginkább a szenvedélyes gyűjtők keresik az értékes ékszereket, órákat vagy egyéb műalkotásokat, de a válság óta már egyre gyakoribb az is, hogy a kis megtakarítással rendelkező, a műtárgyak iránt fogékony emberek is műkincsbe fektetnek - mondta Tűzkő Péter, a BÁV Műkereskedelmi üzletágának vezetője.

Nekik elsősorban a mindig keresett, ezért könnyebben értékesíthető, mégis értékőrző, sok esetben szép hozamot hozó nemesfémekből készült használati tárgyakat ajánlják a szakértők. De jó befektetés lehet a limitált szériás karóra is,, amelyet persze hordani csak bizonyos alkalmakkor tudunk. A különleges és egyedi tárgyak értékállóságában mindig bízhat a vásárlóde ha valaki az egyedi szép és értékes szőnyegeket vagy bútorokat kedveli, a befektetési szándék mellett a környezetét is esztétikusan alakíthatja.

Ebből is látszik, hogy többféle befektetői igényt is ki tudnak elégíteni a műtárgyak. Egy jól kiválasztott különleges ötvös-technikával készült arany ékszer akár gyorsan eladható, nagy hozamot hozó befektetés is lehet. Találhatunk olyan műkincset is az aukciókon, amely több éven vagy évtizeden át a család féltve őrzött, megbecsült öröksége volt, és ha megválnak tőle, eladásra kerülve komoly leütési árat ér el.

Érteni kell hozzá

Vannak trendek, amelyekre érdemes odafigyelni - véli Tűzkő. Magyarországon még mindig viszonylag kedvező áron érhetők el a műtárgyak. Az aukciókon sokszor nagyon olcsón megvásárolhatók azok a tárgyak, amelyek a nyugati nagy aukciós házakban komoly leütési árakon kelnek el. Akik ezt tudják, és jó időben, jó szemmel vásárolnak, azok nagyon gyorsan kereshetnek sokat.

Hazánk műtárgypiaca nem túl nagy, a gyűjtők száma sem tekintélyes, a szabad pénzeszközzel bíró befektetők pedig sokszor a hiányzó szakértelem miatt bizalmatlanok ezzel a piaccal szemben. A nagy aukciós házak már kialakították azt a szakértői bázist, melyre a befektető bizton támaszkodhat. Ezért fontos, hogy vásárló és eladó között kialakuló jó kapcsolatot a bizalmon kívül a szakmai hitelességen és megbízhatóságon alapuljon. Felmerülhet persze, hogy műtárgy helyett vagy mellett miért nem inkább befektetési arany? A nemzetközi sztenderdeknek köszönhetően a befektetési arany a világon mindenhol könnyen eladható. A műkincs viszont azon túl, hogy értékes, még szép is, mind környezetünk, mind pedig Önmagunk díszítését szolgálja.

A műkincsek értékét növeli, ha a tulajdonos rendelkezik a műtárgy eredetiségét igazoló dokumentummal. A nagy aukciós házak többsége vásárláskor ad eredetiséget igazoló okiratot, amelyet bármikor fel tudunk mutatni a műtárgy eladásakor. A szakértő szerint nagy értékű műkincs-befektetéskor minden esetben megbízható cégek aukcióin szabad csak vásárolni. Az utcán is találkozhatunk önjelölt árusokkal, de szakértelem nélkül itt nagyon pórul járhatunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit vegyünk?

Érdemes jó kvalitású festményeket, nemesfémekből készült tárgyakat, ékszereket, ritka ötvösmunkákat, limitált szériás karórákat vagy a Zsolnay gyár jó korszakában készült műtárgyakat vásárolni - mondja a szakértő. Ezek a világon mindenhol könnyen eladhatóak, mindig keresettek. A Zsolnay-k közül például az 1900-1910 időszakban készültekből érdemes válogatni.

Mi történt a Zsolnay gyárban 1900 és 1910 között? - forrás a cég honlapja.
1900 márciusában, apja halálakor Zsolnay Miklós átvette a gyár vezetését. A képzett, több nyelven beszélő, művelt üzletember a gyár termelését a maximális kihasználtság és az elérhető legnagyobb nyereség szempontjából határozta meg. Üzletkötéseinek köszönhetően a kevésbé nyereséges díszmű mellett a jól jövedelmező építészeti kerámiával és ipari porcelánnal a Zsolnay-gyár mind a külföldi, mind a hazai piacon elfoglalta helyét.

Annak ellenére, hogy 1900-1902 között 1400 új forma született és néhány új mázat is ebben az időszakban kísérleteztek ki, Miklós irányítása alatt az ipari termelés került túlsúlyba. 1910 körül a művészi díszmű-gyártás egyre inkább háttérbe szorult. A termelésben a korabeli infrastruktúra fejlesztési igényeinek megfelelően az építészeti kerámia, a kályha-, a cső- és szigetelőgyártás játszotta a főszerepet.

Ha befektetési célú a vásárlásunk, a szakértők szerint mindent előzzön meg a tájékozódás és a becsüs szakemberekkel való szakmai konzultáció. Műtárgyat vagy ékszert csak megbízható, jelentős múlttal és szakértelemmel bíró aukciós háztól vagy galériától vásároljunk.

A műtárgyak védelme is fontos feladata a befektetőnek. Több esetben szükség van a folyamatos ápolásra, karbantartásra, időnként a restaurálásra is. A biztosítás viszont még ennél is fontosabb lehet. Az alap lakásbiztosításokban nincs benne a műtárgyak védelme, ezekre érdemes külön szerződéseket kötni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm