27 °C Budapest

Erre költi a pénzét a magyar elit: neked is megérheti

Pénzcentrum
2013. november 11. 05:31

Egyre népszerűbbek hazánkban az árverések. Mind több és több és több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket, melyek befektetési szempontból sem elhanyagolhatók.

A gazdasági válság hazánkban is megrendítette az aukciós piacot, de az utóbbi hónapokban élénkül az érdeklődés a különböző művészeti-, műtárgy-, és ékszerárverések iránt. Ennek megfelelően egyre több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket. "Minden iparág érezte a válság hatásait, így természetesen a magyar műkereskedelmet sem kerülte el. A BÁV műkereskedelmi üzletága azonban egyenletes teljesítménnyel vészelte át a 2008-ban kezdődött recesszió éveit, és a mostani aukciós érdeklődés optimista várakozással tölt el bennünket. Némi élénkülés érezhető ugyanis a műkereskedelmi piacon, az aukciós kiállításaink látogatottsága is ezt igazolja vissza" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Walitschek Csilla, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mi az az aukció vagy árverés?
Az árverés egy olyan adásvételi eljárás, amely során a legkülönbözőbb árukat kiálthatják ki eladásra és a beérkezett licitek közül a legmagasabb ajánlatot tevő vásárolhatja meg az adott terméket, szolgáltatást, vagy jogot.

Az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel egyébként az aukciósházak igen széles műtárgykörben rendeznek árveréseket. Az sem ritka, hogy a többnapos aukción például ékszer, festmény, bútor, szőnyeg vagy éppen műtárgy kategóriában akár 600 - 800 tétel is kalapács alá kerül. A tapasztalatok azt mutatják, ma Magyarországon nincs általános érvényű, könnyebben vagy nehezebben értékesíthető műtárgycsoport, a jó állapotú és értékes műtárgy szinte mindig eladható.

"Persze mindig vannak olyan műtárgyak, melyek keresettebbek , divatosabbak a gyűjtők , a befektetők, az aukciókat látogatók körében , de általánosságban talán elmondható, hogy az ékszer vagy a kisebb lakberendezési tárgyak hamarabb gazdára találnak. Vannak időszakok, amikor a magas karátszámú ékszerek a népszerűek, de mint mindenhol a világon, nálunk is vannak divatok és trendek, így például nagyra becsült festők művei is lehetnek keresettebbek vagy éppen nehezebben eladhatók" - fűzte hozzá Walitschek Csilla.

Meglepetések azonban mindig vannak , hogy csak egy példát mondjak a májusi művészeti árverésen például a kikiáltási árát megkétszerező és 10 millió forint fölött leütött gyönyörű festmény, Geraldine Jacoba Bakhyzen: Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel című műve mellett a finom motívumokkal díszített, színes festett rekeszzománc Cloisonné díszváza tizenkétszeres áremelkedést ért el, nagy tapsot kapva a közönségtől. A rekordösszegek hallatán felmerül ugyanakkor a kérdés, vajon mennyi pénzzel is érdemes elmenni egy aukcióra? Az aukciókat többnyire a gyűjtők, műkedvelők, tehetősebb érdeklődők szűkebb rétege látogatja,; ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne találhatna bárki kedvéhez és pénztárcájához illő darabot. Ráadásul egy aukciót meglátogatni mindig nagyon izgalmas - akár vásárolunk, akár nem. Akkor se legyünk tehát szemérmesek, ha nincs is szándékunkban vásárolni.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy jól megválasztott árverési tétel befektetésnek sem utolsó. Amennyiben eléggé körültekintőek vagyunk, akár nagyon előnyös üzletet is nyélbe üthetünk, hiszen a tárgyak valódi értékénél többnyire jóval alacsonyabban határozzák meg a kikiáltási árakat és ha az adott tételnél nincs licittárs akkor esély van arra, hogy a kikiáltási áron szerezhető meg a vágyott műtárgy. Az aukciósházak a kínálatot többnyire úgy is állítják össze, hogy széles érdeklődői kört kiszolgálhassanak. A BÁV közelgő művészeti aukciójának például legalacsonyabb kikiáltási árú darabja 8 ezer forintról indul, míg a legdrágább tétel - egy Vaszary tanulmány - 8 millió forintos kikiáltási áron szerepel a katalógusban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan kerül egy adott tárgy árverésre?
Vagy az aukciósházak szakbecsüsei fedeznek fel komoly kutatómunkával ritkaságokat, vagy a műtárgy tulajdonosa dönt úgy, hogy felkeres egy szolgáltatót az értékesítés lehetőségeit latolgatva. Jó tudni, hogy a kiemelten szép, nemes darabok esetén mindig az aukciót érdemes választani, a magasabb eladási ár elérésének lehetősége miatt. Vevőként pedig mindenképp megnyugtató, hogy a szakemberek mindent elkövetnek, hogy a műtárgyak eredetéről a legtöbbet megtudják. Komoly kutatómunka folyik a műtárgyak meghatározásánál, ha kiderül, hogy egy tárgy hamis vagy kétes eredetű, többnyire nem is bocsájtják árverésre.

Tájékozódni az árverési tételekről természetesen többféleképpen lehet - és érdemes. A legtöbb aukciósház, így például a BÁV is az aukciók előtti héten kiállítást tart, ahol mindenki számára megtekinthetők a tárgyak. Ilyenkor érdemes részt venni egy-egy szakmai tárlatvezetésen, vagy még jobb, ha kézbe vesszük a tárgyat és feltesszük kérdéseinket a helyszínen lévő, hatalmas háttértudással rendelkező szakembereknek. A legkényelmesebb tájékozódási forma pedig az elektronikusan és ingyenesen elérhető és letölthető katalógusok, melyeket ma már a legtöbb aukciósháznál igénybe vehetünk.

Mint ahogy azt a fenti példa is mutatja, az online fejlesztések egyébként ezt az iparágat sem kerülték el. Hamarosan a BÁV-nál is lehetőség lesz online résztvenni, sőt licitálni egy árverésen. "Idén még nem, de reményeim szerint hamarosan ezt is lehetővé tesszük a távollévő vevők számára. Most, ha valaki nem kíván személyesen részt venni az árverésen, az általa adott vételi megbízás alapján munkatársaink licitálnak az árverésen, illetve telefonon keresztül is be lehet kapcsolódni a műtárgyakért folyó licitbe" - mondta el Walitschek Csilla.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 13:46
A Momentum elnöke és EP-listavezetője úgy látja, bár a mai, csütörtöki köztévés választási vita szab...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem