0 °C Budapest

Erre költi a pénzét a magyar elit: neked is megérheti

Pénzcentrum
2013. november 11. 05:31

Egyre népszerűbbek hazánkban az árverések. Mind több és több és több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket, melyek befektetési szempontból sem elhanyagolhatók.

A gazdasági válság hazánkban is megrendítette az aukciós piacot, de az utóbbi hónapokban élénkül az érdeklődés a különböző művészeti-, műtárgy-, és ékszerárverések iránt. Ennek megfelelően egyre több galéria és aukciósház rendez ilyen eseményeket. "Minden iparág érezte a válság hatásait, így természetesen a magyar műkereskedelmet sem kerülte el. A BÁV műkereskedelmi üzletága azonban egyenletes teljesítménnyel vészelte át a 2008-ban kezdődött recesszió éveit, és a mostani aukciós érdeklődés optimista várakozással tölt el bennünket. Némi élénkülés érezhető ugyanis a műkereskedelmi piacon, az aukciós kiállításaink látogatottsága is ezt igazolja vissza" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Walitschek Csilla, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Mi az az aukció vagy árverés?
Az árverés egy olyan adásvételi eljárás, amely során a legkülönbözőbb árukat kiálthatják ki eladásra és a beérkezett licitek közül a legmagasabb ajánlatot tevő vásárolhatja meg az adott terméket, szolgáltatást, vagy jogot.

Az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel egyébként az aukciósházak igen széles műtárgykörben rendeznek árveréseket. Az sem ritka, hogy a többnapos aukción például ékszer, festmény, bútor, szőnyeg vagy éppen műtárgy kategóriában akár 600 - 800 tétel is kalapács alá kerül. A tapasztalatok azt mutatják, ma Magyarországon nincs általános érvényű, könnyebben vagy nehezebben értékesíthető műtárgycsoport, a jó állapotú és értékes műtárgy szinte mindig eladható.

"Persze mindig vannak olyan műtárgyak, melyek keresettebbek , divatosabbak a gyűjtők , a befektetők, az aukciókat látogatók körében , de általánosságban talán elmondható, hogy az ékszer vagy a kisebb lakberendezési tárgyak hamarabb gazdára találnak. Vannak időszakok, amikor a magas karátszámú ékszerek a népszerűek, de mint mindenhol a világon, nálunk is vannak divatok és trendek, így például nagyra becsült festők művei is lehetnek keresettebbek vagy éppen nehezebben eladhatók" - fűzte hozzá Walitschek Csilla.

Meglepetések azonban mindig vannak , hogy csak egy példát mondjak a májusi művészeti árverésen például a kikiáltási árát megkétszerező és 10 millió forint fölött leütött gyönyörű festmény, Geraldine Jacoba Bakhyzen: Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel című műve mellett a finom motívumokkal díszített, színes festett rekeszzománc Cloisonné díszváza tizenkétszeres áremelkedést ért el, nagy tapsot kapva a közönségtől. A rekordösszegek hallatán felmerül ugyanakkor a kérdés, vajon mennyi pénzzel is érdemes elmenni egy aukcióra? Az aukciókat többnyire a gyűjtők, műkedvelők, tehetősebb érdeklődők szűkebb rétege látogatja,; ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne találhatna bárki kedvéhez és pénztárcájához illő darabot. Ráadásul egy aukciót meglátogatni mindig nagyon izgalmas - akár vásárolunk, akár nem. Akkor se legyünk tehát szemérmesek, ha nincs is szándékunkban vásárolni.

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy jól megválasztott árverési tétel befektetésnek sem utolsó. Amennyiben eléggé körültekintőek vagyunk, akár nagyon előnyös üzletet is nyélbe üthetünk, hiszen a tárgyak valódi értékénél többnyire jóval alacsonyabban határozzák meg a kikiáltási árakat és ha az adott tételnél nincs licittárs akkor esély van arra, hogy a kikiáltási áron szerezhető meg a vágyott műtárgy. Az aukciósházak a kínálatot többnyire úgy is állítják össze, hogy széles érdeklődői kört kiszolgálhassanak. A BÁV közelgő művészeti aukciójának például legalacsonyabb kikiáltási árú darabja 8 ezer forintról indul, míg a legdrágább tétel - egy Vaszary tanulmány - 8 millió forintos kikiáltási áron szerepel a katalógusban.

Hogyan kerül egy adott tárgy árverésre?
Vagy az aukciósházak szakbecsüsei fedeznek fel komoly kutatómunkával ritkaságokat, vagy a műtárgy tulajdonosa dönt úgy, hogy felkeres egy szolgáltatót az értékesítés lehetőségeit latolgatva. Jó tudni, hogy a kiemelten szép, nemes darabok esetén mindig az aukciót érdemes választani, a magasabb eladási ár elérésének lehetősége miatt. Vevőként pedig mindenképp megnyugtató, hogy a szakemberek mindent elkövetnek, hogy a műtárgyak eredetéről a legtöbbet megtudják. Komoly kutatómunka folyik a műtárgyak meghatározásánál, ha kiderül, hogy egy tárgy hamis vagy kétes eredetű, többnyire nem is bocsájtják árverésre.

Tájékozódni az árverési tételekről természetesen többféleképpen lehet - és érdemes. A legtöbb aukciósház, így például a BÁV is az aukciók előtti héten kiállítást tart, ahol mindenki számára megtekinthetők a tárgyak. Ilyenkor érdemes részt venni egy-egy szakmai tárlatvezetésen, vagy még jobb, ha kézbe vesszük a tárgyat és feltesszük kérdéseinket a helyszínen lévő, hatalmas háttértudással rendelkező szakembereknek. A legkényelmesebb tájékozódási forma pedig az elektronikusan és ingyenesen elérhető és letölthető katalógusok, melyeket ma már a legtöbb aukciósháznál igénybe vehetünk.

Mint ahogy azt a fenti példa is mutatja, az online fejlesztések egyébként ezt az iparágat sem kerülték el. Hamarosan a BÁV-nál is lehetőség lesz online résztvenni, sőt licitálni egy árverésen. "Idén még nem, de reményeim szerint hamarosan ezt is lehetővé tesszük a távollévő vevők számára. Most, ha valaki nem kíván személyesen részt venni az árverésen, az általa adott vételi megbízás alapján munkatársaink licitálnak az árverésen, illetve telefonon keresztül is be lehet kapcsolódni a műtárgyakért folyó licitbe" - mondta el Walitschek Csilla.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?