28 °C Budapest

A fél világ a török aranyat veszi

MTI
2013. október 4. 16:02

Mintegy 20 százalékkal megugrott a török ékszerexport 2013-ban, az éves ékszerkivitelt már 2,5 milliárd dollárra becsüli a török ékszerexportőrök szövetsége.

A török ékszerexportőrök szövetségének elnöke úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy az év első kilenc hónapjában 1,7 milliárd dollár értékben adott el ékszereket külföldre Törökország, és az idei év végéig ez várhatóan 2,5 milliárd dollárra fog emelkedni. A szövetség elnöke szerint 2014-ben 2,9 milliárd dolláros is lehet az ékszerek kivitele.

Törökország számára a Közel-Kelet lesz a legnagyobb piac idén, míg az európai kereslet csökkenni kezdett. Az elmúlt három évben az Európai Unió országaiba került a török ékszerexport 25 százaléka, de mára ez az arány 10 százalékra esett vissza. A Közel-Keleten most Irakban és Dubaiban van a legtöbb vásárló.


Az ékszerek közül az aranyból készült tárgyak iránt a legnagyobb a kereslet, az export 90 százalékát az arany ékszerek adják. A keresletet megnövelte, hogy idén jelentősen esett az arany ára a nemzetközi piacokon. Az arany unciánkénti spotárfolyama az év elején 1660 dollár volt, jelenleg azonban csak 1310 dollár körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?