24 °C Budapest

Átverős aranyérmek Magyarországon? A hatóság már vizsgálódik!

Pénzcentrum
2013. szeptember 21. 11:03

Az elmúlt időszakban időről-időre felbukkan a postaládákban a Magyar Éremkibocsátó Intézet küldeménye, amelyben többféle aranyból vagy ezüstből készített, vagy azzal bevont érmet kínál eladásra lakossági ügyfeleknek. A nem túl tájékozott címzett a feladó neve és a levél külalakja miatt hivatalos küldeményre számít és ebből kifolyólag valószínűleg biztonságos befektetést remél. Ám megrendelés előtt nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal.

A legfontosabb, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet (MÉI) nem érmét, hanem érmet ad el. Bár a két szó zavarbaejtő módon hasonlít egymásra, mégis óriási különbség van köztük: Az érme ugyanis törvényes fizetőeszköz, az érem viszont nem az.

Nem árt tudni azt sem, hogy törvényes fizetőeszközök, (érmék és bankjegyek, de emlékérmék és emlékbankjegyek) kibocsátására Magyarországon kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosult. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, s bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki.

A jegybank által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása aztán a Magyar Pénzverő Zrt. feladata.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet tevékenysége a jegybanknak és a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is szemet szúrt. A jegybank például közleményben határolódik el a MÉI tevékenységétől. Eszerint: "A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. (különösen azért, mert a Kft. a társasági formában való működését nem hangsúlyozza) elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel."

A GVH ugyanakkor 2013 június 12. óta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával eljárást indított a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. ellen. A hatóság szerint a vállalkozás a hivatalosság látszatát keltve a "Magyar Éremkibocsátó Intézet" megnevezést alkalmazza, Kft. cégformára utaló jelzés nélkül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Felmerült a gyanúja annak is, hogy a MÉI termékeit "kedvezményes", "most csak" áron kínálja, valós árkedvezmény megléte nélkül, valamint hogy a társaság a nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazójaként tünteti fel magát, bár kérdéses ennek alátámasztottsága. A GVH szerint a MÉI hangsúlyozza, hogy egyes termékei kizárólag szigorúan korlátozott darabszámon állnak rendelkezésre, ám e tény a rendelkezésre álló adatok alapján nem alátámasztott.

A GVH eljárása legkorábban októberre zárulhat le, ám addig a hatóság arra figyelmeztet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15