24 °C Budapest

Átverős aranyérmek Magyarországon? A hatóság már vizsgálódik!

Pénzcentrum
2013. szeptember 21. 11:03

Az elmúlt időszakban időről-időre felbukkan a postaládákban a Magyar Éremkibocsátó Intézet küldeménye, amelyben többféle aranyból vagy ezüstből készített, vagy azzal bevont érmet kínál eladásra lakossági ügyfeleknek. A nem túl tájékozott címzett a feladó neve és a levél külalakja miatt hivatalos küldeményre számít és ebből kifolyólag valószínűleg biztonságos befektetést remél. Ám megrendelés előtt nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal.

A legfontosabb, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet (MÉI) nem érmét, hanem érmet ad el. Bár a két szó zavarbaejtő módon hasonlít egymásra, mégis óriási különbség van köztük: Az érme ugyanis törvényes fizetőeszköz, az érem viszont nem az.

Nem árt tudni azt sem, hogy törvényes fizetőeszközök, (érmék és bankjegyek, de emlékérmék és emlékbankjegyek) kibocsátására Magyarországon kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosult. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, s bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki.

A jegybank által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása aztán a Magyar Pénzverő Zrt. feladata.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet tevékenysége a jegybanknak és a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is szemet szúrt. A jegybank például közleményben határolódik el a MÉI tevékenységétől. Eszerint: "A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. (különösen azért, mert a Kft. a társasági formában való működését nem hangsúlyozza) elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel."

A GVH ugyanakkor 2013 június 12. óta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával eljárást indított a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. ellen. A hatóság szerint a vállalkozás a hivatalosság látszatát keltve a "Magyar Éremkibocsátó Intézet" megnevezést alkalmazza, Kft. cégformára utaló jelzés nélkül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felmerült a gyanúja annak is, hogy a MÉI termékeit "kedvezményes", "most csak" áron kínálja, valós árkedvezmény megléte nélkül, valamint hogy a társaság a nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazójaként tünteti fel magát, bár kérdéses ennek alátámasztottsága. A GVH szerint a MÉI hangsúlyozza, hogy egyes termékei kizárólag szigorúan korlátozott darabszámon állnak rendelkezésre, ám e tény a rendelkezésre álló adatok alapján nem alátámasztott.

A GVH eljárása legkorábban októberre zárulhat le, ám addig a hatóság arra figyelmeztet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 15:58
A brüsszeli testület alelnöke Moszkvát nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félre...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM