21 °C Budapest

Átverős aranyérmek Magyarországon? A hatóság már vizsgálódik!

Pénzcentrum
2013. szeptember 21. 11:03

Az elmúlt időszakban időről-időre felbukkan a postaládákban a Magyar Éremkibocsátó Intézet küldeménye, amelyben többféle aranyból vagy ezüstből készített, vagy azzal bevont érmet kínál eladásra lakossági ügyfeleknek. A nem túl tájékozott címzett a feladó neve és a levél külalakja miatt hivatalos küldeményre számít és ebből kifolyólag valószínűleg biztonságos befektetést remél. Ám megrendelés előtt nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal.

A legfontosabb, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet (MÉI) nem érmét, hanem érmet ad el. Bár a két szó zavarbaejtő módon hasonlít egymásra, mégis óriási különbség van köztük: Az érme ugyanis törvényes fizetőeszköz, az érem viszont nem az.

Nem árt tudni azt sem, hogy törvényes fizetőeszközök, (érmék és bankjegyek, de emlékérmék és emlékbankjegyek) kibocsátására Magyarországon kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosult. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, s bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki.

A jegybank által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása aztán a Magyar Pénzverő Zrt. feladata.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet tevékenysége a jegybanknak és a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is szemet szúrt. A jegybank például közleményben határolódik el a MÉI tevékenységétől. Eszerint: "A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. (különösen azért, mert a Kft. a társasági formában való működését nem hangsúlyozza) elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel."

A GVH ugyanakkor 2013 június 12. óta tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanújával eljárást indított a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. ellen. A hatóság szerint a vállalkozás a hivatalosság látszatát keltve a "Magyar Éremkibocsátó Intézet" megnevezést alkalmazza, Kft. cégformára utaló jelzés nélkül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Felmerült a gyanúja annak is, hogy a MÉI termékeit "kedvezményes", "most csak" áron kínálja, valós árkedvezmény megléte nélkül, valamint hogy a társaság a nemzeti pénzverdék hivatalos forgalmazójaként tünteti fel magát, bár kérdéses ennek alátámasztottsága. A GVH szerint a MÉI hangsúlyozza, hogy egyes termékei kizárólag szigorúan korlátozott darabszámon állnak rendelkezésre, ám e tény a rendelkezésre álló adatok alapján nem alátámasztott.

A GVH eljárása legkorábban októberre zárulhat le, ám addig a hatóság arra figyelmeztet, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?