10 °C Budapest

Fejlemény nyugdíjügyben: jönnek végre az egyéni számlák?

Pénzcentrum
2013. június 11. 16:55

Néhány hónappal ezelőtt biztossá vált, lesz egyéni nyugdíjszámla, viszont első körben csak a 2012-őt követő egyéni nyugdíjjárulék-befizetések lesznek feltüntetve. Egy ma megjelent pályázati anyag szerint a kormány részben EU-s támogatásból 1,3 milliárd forintos forrást szán az egyéni számlás rendszer kialakítására. A tervek szerint, ha a projekt befejeződik, akkor mindenki könnyedén lekérdezheti a saját számlájának adatait. Végső soron egy olyan rendszert akarnak kiépíteni, amely visszamenőlegesen is képes a befizetéseket megjeleníteni. Ez viszont nem megy egyik napról a másikra, 2014 végéig várhatóan az 1955-1959 között született korosztály adatait tudják teljes egészében feldolgozni.

A kormány pályázatot írt ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül az egyéni nyugdíjszámlák kialakítására. A kiemelt projektre 1,3 milliárd forintos forrást lehet elnyerni, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a költségvetésből biztosítanak. A projektre javaslatot az ONYF vagy az általa vezetett konzorcium nyújthat be 2013. június 11. és 2013. július 10. között. A pályáztatás az NFÜ honlapja szerint egyfordulós lesz.

Az 52 oldalas pályázati anyag szerint szükségessé vált egy komolyabb informatikai fejlesztés, a kormány ugyanis 2013. április 8-án elfogadott jogszabály módosítása alapján külön egyéni számlán kell nyilvántartani 2012 végét követően az egyéni nyugdíjjárulék adatokat. A 2010-es nyugdíjpénztári átalakítás egyik sarkalatos pontja volt az egyéni számla létrehozása, később azonban kiderült, hogy csak egy nyilvántartási számláról lesz szó, és első körben a 2012-őt követő adatok fognak rákerülni. Az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében 2013. június 1-től az ONYF jogosult a saját számlák vezetésére.

2013.04.10 06:20 Nyugdíj: meglepő formában indulnak el az állami számlák

A pályázat alapján a fejlesztés 3 fázisból áll, végül egy olyan rendszernek kell felállnia, amelyet az ügyfelek elektronikusan is elérhetnek, de akár személyes és levélen keresztüli ügyintézésre is lesz lehetőség. A három fázisból az elsőt az ONYF saját forrásból valósítja meg, ennek célja, hogy az ONYF honlapjáról és a magyarország.hu ügyfélkapu felől a sajátszámla adatokat mindenki ellenőrizhesse.

A második fázisban a saját számlát támogató nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartási rendszer alapjainak felállítása történik meg. Ennek keretében egy olyan központi rendszer kell kifejleszteni, amely egyszerűsítheti a nyugdíj-megállapítást/elbírálást. Végül a harmadik fázisban azt kell elérni, hogy a régi adatok is bekerüljenek a rendszerbe, azok is, amelyek papír alapon vagy éppen szkennelt formában vannak meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pályázat alapján úgy látszik jelentős forrást kívánnak fordítani a rendszer felállítására, per pillanat egy nyilvántartási rendszer kifejlesztéséről van szó, amely az ügyfelek és a hatóság számára is megkönnyíti az adatok elérhetőségét. A pályázati anyag is megerősíti, hogy a számla nem szolgál nyugdíj alapjául, csak a tájékozódást segíti. A leírásban azonban az is szerepel, hogy egy olyan korszerű, komplex és rugalmas adatbázist terveznek meg, amely képes lesz a NAV adatszolgáltatásra épülve hosszútávon a sajátszámlás nyilvántartásra és a nyugdíj jogszerzési adatok bemutatására, sőt akár a nyugdíjrendszer esetleges átalakítása után egyéb feladatokat is el tud majd látni.

Az a szövegből is világosan kiderül, hogy egy ilyen rendszert nem lehet egyik napról a másikra megtervezni, az informatikai rendszer kialakítása több év alatt lehetséges csak, olyan óriási adattömeg van, amit fel kell dolgozni. Első körben a NAV-tól átvett havi bevallási adatokat kell feldolgozni, ezt követően viszont a múltra vonatkozóan is meg kell oldani az adatbázis kiépítését. Az anyag szerint az adategyeztetés első szakaszának befejezése és az adatrögzítés lezárása várhatóan 2014 végéig megkezdődik. Az egyeztetés viszont a nyugdíjkorhatár leginkább közelebb lévő korosztálynál, az 1955-1959-ben születetteknél van először lehetőség, utána jogszabályok által biztosított módon lehet kiterjeszteni az adatbázis építést a többi korosztályra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 22. 07:55
Mekkora most a szakadék a férfiak és a nők nyugdíja között? Melyik országrészben a legmagasabb az át...
MEDIA1  |  2024. április 22. 07:29
Az amerikai képviselőház szombaton megszavazta a TikTok betiltását, amennyiben az alkalmazás tulajdo...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem