19 °C Budapest

Vadásznak a nyugdíjasok pénzére: ezek a legújabb módszerek

Pénzcentrum
2013. június 7. 11:33

Újabb, nyugdíjasok elleni bűncselekményekről érkeztek hírek az elmúlt napokban. A bűnözők az idősek megtakarított pénzére utaztak - sikerrel. A Pénzcentrum.hu mutatja az aktuális trükköket, módszereket.

Egy fiatal nő adta ki magát díjbeszedőnek a Nógrád megyei Felsőtoldon, aki elvitte az idős sértett pénzét. Május 5-én a délelőtti órákban egy idős néni lakásán egy nő jelent meg, aki díjbeszedőként mutatkozott be és villanyszámla díját kérte tőle. A néni kérésének eleget téve a kért összeget részére átadta, majd az elkövető azzal a helyszínről sietve távozott. A sértett ezt követően győződött meg arról, hogy a szolgáltatótól nem érkezhetett hozzá alkalmazott, és tette meg a bejelentését.

Mosonmagyaróváron néhány napja egy társasházi lakásba csengetett be két ismeretlen nő. A 82 éves tulajdonosnak elmondták, hogy újságpapírt gyűjtenek és szeretnék, ha a feleslegessé vált papírt elvihetnék tőle. A sértett, hogy a kérésnek eleget tegyen, gyanútlanul indult konyhájába, ahol a felhalmozott újságokat tárolta. Az összekészített köteggel épp fordult volna vissza, mikor a két nő már lakásán belül várta. Kérdőre vonta őket, amiért hívás nélkül merészkedtek otthonába. Az ismeretlenek, elterelve az asszony figyelmét több mint egymillió forinttal károsították meg. Pénzének eltűnését, a hívatlan látogatók távozását követő pár nappal később fedezte fel az idős nyugdíjas.

Néhány napja fogták el a rendőrök azt a 20 éves férfit, aki két társával együtt elterelte egy 91 éves asszony figyelmét, majd ellopták a pénzét. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított és társai június 4-én megjelentek a 91 éves asszony bényei házánál és fát kínáltak neki eladásra, így bejutottak a családi ház udvarára, hogy ott a megvásárolt fát lepakolják. Ekkor a sértett figyelmét elterelték és a házból eltulajdonították a hölgy hosszú évek alatt megspórolt pénzét, majd a helyszínről egy tehergépkocsival távoztak.

Hívjuk fel az idősek figyelmét: így védekezzenek

A bűnözők gyakran különböző ürügyeket kitalálva jutnak be a kiszemelt áldozatokhoz, és a legtöbb esetben időskorú sértetteket szemelnek ki maguknak. Kihasználják a szépkorúak jószívűségét, óvatlanságát és, hogy egyedül élnek és figyelmük könnyen elterelhető.

A lakásukba történő bejutáshoz általában pénzváltásra hivatkoznak, vagy csak vizet kérnek, előfordulnak házaló árusok, de előfordulhat az is, hogy valamely közüzemi dolgozónak, díjbeszedőnek, tisztviselőnek, rendőrnek adják ki magukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha hivatalos személyként mutatkozik be az ismeretlen látogató a lakásukba történő beengedésük előtt, mindig győződjenek meg arról, hogy a munkakörüknek megfelelő igazolvánnyal rendelkeznek-e.

A rendőrség ismételten felhívja a lakosság figyelmét, őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a tőlük segítséget kérő idegenekkel szemben. A becsengető ismeretleneket semmi esetre se engedjék be otthonunkba!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?