25 °C Budapest

Vadásznak a nyugdíjasok pénzére: ezek a legújabb módszerek

Pénzcentrum
2013. június 7. 11:33

Újabb, nyugdíjasok elleni bűncselekményekről érkeztek hírek az elmúlt napokban. A bűnözők az idősek megtakarított pénzére utaztak - sikerrel. A Pénzcentrum.hu mutatja az aktuális trükköket, módszereket.

Egy fiatal nő adta ki magát díjbeszedőnek a Nógrád megyei Felsőtoldon, aki elvitte az idős sértett pénzét. Május 5-én a délelőtti órákban egy idős néni lakásán egy nő jelent meg, aki díjbeszedőként mutatkozott be és villanyszámla díját kérte tőle. A néni kérésének eleget téve a kért összeget részére átadta, majd az elkövető azzal a helyszínről sietve távozott. A sértett ezt követően győződött meg arról, hogy a szolgáltatótól nem érkezhetett hozzá alkalmazott, és tette meg a bejelentését.

Mosonmagyaróváron néhány napja egy társasházi lakásba csengetett be két ismeretlen nő. A 82 éves tulajdonosnak elmondták, hogy újságpapírt gyűjtenek és szeretnék, ha a feleslegessé vált papírt elvihetnék tőle. A sértett, hogy a kérésnek eleget tegyen, gyanútlanul indult konyhájába, ahol a felhalmozott újságokat tárolta. Az összekészített köteggel épp fordult volna vissza, mikor a két nő már lakásán belül várta. Kérdőre vonta őket, amiért hívás nélkül merészkedtek otthonába. Az ismeretlenek, elterelve az asszony figyelmét több mint egymillió forinttal károsították meg. Pénzének eltűnését, a hívatlan látogatók távozását követő pár nappal később fedezte fel az idős nyugdíjas.

Néhány napja fogták el a rendőrök azt a 20 éves férfit, aki két társával együtt elterelte egy 91 éves asszony figyelmét, majd ellopták a pénzét. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított és társai június 4-én megjelentek a 91 éves asszony bényei házánál és fát kínáltak neki eladásra, így bejutottak a családi ház udvarára, hogy ott a megvásárolt fát lepakolják. Ekkor a sértett figyelmét elterelték és a házból eltulajdonították a hölgy hosszú évek alatt megspórolt pénzét, majd a helyszínről egy tehergépkocsival távoztak.

Hívjuk fel az idősek figyelmét: így védekezzenek

A bűnözők gyakran különböző ürügyeket kitalálva jutnak be a kiszemelt áldozatokhoz, és a legtöbb esetben időskorú sértetteket szemelnek ki maguknak. Kihasználják a szépkorúak jószívűségét, óvatlanságát és, hogy egyedül élnek és figyelmük könnyen elterelhető.

A lakásukba történő bejutáshoz általában pénzváltásra hivatkoznak, vagy csak vizet kérnek, előfordulnak házaló árusok, de előfordulhat az is, hogy valamely közüzemi dolgozónak, díjbeszedőnek, tisztviselőnek, rendőrnek adják ki magukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha hivatalos személyként mutatkozik be az ismeretlen látogató a lakásukba történő beengedésük előtt, mindig győződjenek meg arról, hogy a munkakörüknek megfelelő igazolvánnyal rendelkeznek-e.

A rendőrség ismételten felhívja a lakosság figyelmét, őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a tőlük segítséget kérő idegenekkel szemben. A becsengető ismeretleneket semmi esetre se engedjék be otthonunkba!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 13:58
Kiss Dániel, az Index távozó munkatársa azt mondta a Media1-nek, egy egész fejezetet zárt le a lépés...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?