16 °C Budapest

Így kezdjük a megtakarítást: milliók jönnek össze

Pénzcentrum
2013. április 21. 18:32

A hét fő témájának az öngondoskodás tettük, hiszen egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy néhány évvel a nyugdíjba vonulás előtt sem tudják még, hogy miből fognak tudni tisztességesen megélni, ha az államtól csak minimális összegű ellátásra számíthatnak. Hogy miből tegyünk félre? A Pénzcentrum.hu utánanézett, hogy miért késlekedik a szegény családoknak járó adókedvezmény bevezetése, amit a kormány rég megígért.

Így kezdjük el a megtakarítást: milliók jöhetnek össze havi pár ezerből
Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. A felmérések azt mutatják, hogy nem kevés olyan háztartás van hazánkban, amit egy váratlan - akár csak néhány tízezer forintos - kiadás szinte megoldhatatlan helyzet elé állítana. Azt ugyanakkor kijelenthetjük, hogy bármilyen rossznak is érezzük anyagi helyzetünket, nem lehetetlen félretenni, megtakarítani. A hosszú távú megtakarítás azért kifizetődő, mert az így félretett összeg kamatozik - pénzünk tehát nekünk dolgozik.

Euró vagy forint? Most miben tartsam a pénzem?
Az ideális megtakarítási forma kiválasztása nem egyszerű folyamat. Több dolgot is érdemes mérlegelni, mielőtt döntést hozunk, leginkább azt, hogy mik a megtakarítás céljai, mik a saját lehetőségeink, és hogy milyen kockázatot vállalunk be. Az sem mindegy, hogy forintban vagy devizában tervezzük az öngondoskodást, vagy esetleg valamilyen "fizikai" befektetést - például aranyat - választunk.

A tisztességes nyugdíj csak álom marad magyarok millióinak
A sors útjai kifürkészhetetlenek - tartja a mondás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem készülhetünk fel a váratlan élethelyzetekre. Ehhez természetesen tisztában kell lennünk jövőnk kalkulálható részleteivel, és el kell fogadnunk azt a tényt is, hogy életünk csak egy része előrelátható. Arról nem is beszélve, ahogy az élethelyzetek, úgy megtakarítási képességünk is folyamatosan változik. Ezúttal a különböző élethelyzeteket, s a hozzájuk kapcsolódó finanszírozási lehetőségeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.

Kockázat nélkül is kaphatsz magas kamatot a pénzedre: mutatjuk a titkot
Az alapkamat változása hatással van a forintbetétek kamataira is. Csökkenésre jellemzően a betéti kamatok is visszaeséssel reagálnak. Ilyenkor merülhet fel a vállalkozó szellemű emberekben, hogy körbenézzenek a befektetési piacon, hogyan lehetne ezt a kamatcsökkenést kiküszöbölni. A nagyobb hozamok viszont nagyobb kockázatokat is hordoznak, ezért lényeges, hogy minél alaposabban megismerjük ezeknek a megtakarítási formáknak az előnyeit és hátrányait is. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, hogy mi van a betéteken túl, és miben érdemes gondolkozni, ha a lehető legnagyobb hozamot szeretnéd elérni.

Nyugdíjügy: felkopik az állunk, ha ez így megy tovább
A magyarok 72 százaléka úgy gondolja, nem lesz elég az állami nyugdíja ahhoz, hogy tisztességesen megéljen idős korában. Ennek ellenére a bankszámlával rendelkező lakosság mindössze 11 százaléka tervezi, hogy a következő négy-öt évben anyagi tartalékot képez nyugdíjas éveire - derül ki a legfrissebb OTP Öngondoskodási Indexből. Legfőképpen az "élj a mának" életérzés vezérli a megtakarítókat: a legtöbben utazási, ruhavásárlási terveiket szeretnék a következő években megvalósítani.

Vannak akik pórul jártak az árfolyamrögzítéssel? Kamatot emel a bank

A többször meghosszabbított árfolyamrögzítést eddig a devizahitelesek 31 százaléka kérte az április elején közzétett PSZÁF jelentés szerint. A többség azt kapta, amit várt, fix törlesztőrészletet és egy kis lélegzetvételnyi időt az adóssága rendezéséhez. Szerkesztőségünkbe azonban több megkeresés is érkezett az AXA bank árfolyamrögzítőitől, hogy a programba való belépés után megnövekedtek a kamatok, így nem csökkentek a várt mértékben részletek. Egyik olvasónk szerint az emelés szinte pont akkora mértékű, mint az összeg, amit elméletileg a bank elenged a törlesztőrészlet rögzített árfolyam felüli részéből. A PSZÁF jelenleg is vizsgálódik az ügyben, úgyhogy szinte semmit nem mond.

Léhmann György is elbukott: 100 ezres költség az adósok nyakában
"Nem látom azt a jogszabályt, ahol el tudnék bukni, két tárgyalás alatt lezárom az ügyet. Olyan helyzetbe kerültem, hogy megvan az okom az örömre. Nincs semmi baj, ne rettegjenek az emberek a végrehajtóktól, mi vagyunk az erősebbek" - lelkesítette a bajba jutott devizahiteleseket Léhmann György ügyvéd az utóbbi években számos fórumon, többek közt az Echo televízió műsorában.

Hatalmas passzív társasház épül Pesten: filléres rezsivel számolnak
Nettó 2,2 milliárd forintból a Magyar Építő Zrt. építheti meg Magyarország első 100 lakásos passzív társasházát. A XIII. kerületi Önkormányzat mai ülésén fogadta el az úttörő fejlesztés beruházási célokmányát, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2014 áprilisában fejeződhetnek be - értesült a Pénzcentrum.hu.


(Forrás: Archikon Kft.)

Újabb rezsicsökkentésről döntenek: ingyenessé válhat a kéményseprés

A Fidesz-frakció hétfői ülésén tárgyal a rezsicsökkentés eddig megvalósult és július 1-jétől tervezett lépéseiről - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennyiért vehetsz házat Pest környékén
A fővárosból az agglomerációból kiköltözők száma folyamatosan csökken, a 2002-es 15 ezer fős negatív be- és kiköltözési mérleg Budapest - Pest megye viszonylatában mára harmadára olvadt. Az agglomeráció ingatlanpiacát az átlagosnál nagyobb, 16-18 százalékos teljes árengedmény, családi házak esetében 10-12 százalékos árcsökkenés és magas értékesítési idő jellemzi. A forgalomban az országos átlagnál valamivel nagyobb visszaesést elszenvedett piacnak nagy szüksége lenne a keresletélénkítő állami intézkedések pozitív hatására, de egyelőre nem látható a trendforduló.

Pánik: tömegesen húzhatják le a rolót a magyar zacik
Pánikszerű zuhanás mutatkozik az arany világpiaci árában. Az árzuhanás különösen érzékenyen érinti a záloghitelezést is, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják.

Kiderült: óriási terhet cipel a magyar Tesco

Izgalmas számok láttak napvilágot a magyar online kereskedelemről. A felmérések szerint a magyar nyelvű honlappal rendelkező webáruházak száma 5-6 ezerre becsülhető, azonban közülük mindössze 1200 olyan van, ami rendszeresen (legalább havonta) frissíti termékkínálatát. Kérdés, hogy a maradék 5 ezer mit is csinál pontosan, és persze az is, hogy megbízhatunk-e bennük... A Tesco felelőssége ugyanakkor óriási a netes kereskedelemben - hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón.

Mi lesz a beígért plusz adókedvezménnyel?
Egy szó nem esik a 2013-2016. évi konvergencia programban arról az ígéretről, illetve költségvetési hatásáról, miszerint 2014-től az alacsony keresetű munkavállalók számára is lehetővé tennék, hogy teljes egészében kihasználhassák a törvényben meghatározott családi adókedvezményt. Ha mégis bevezetnék, hogy a munkavállalói járulékból le lehetne vonni a ki nem használt kedvezmény összegét, akkor is csak hasra csapással lehetne megsaccolni, mekkora bevétel esne ki emiatt a költségvetésből. A 2012. évi adóbevallásokból ugyanis nem lehet megállapítani, összesen mekkora adókedvezményt nem tudnak érvényesíteni a magánszemélyek.

Itt a kormány legújabb ígérete: nincs több sarc 2013-ban
Nincs szükség kiegészítő intézkedésekre ahhoz, hogy teljesüljenek a kormány által várt gazdasági mutatók - szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb konvergencia programot ismertető sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, nem valószínű, hogy megemeli a kormány a pénzügyi tranzakciókat terhelő illeték mértékét, illetve annak 6 ezer forintos felső plafonját. Tíz forinttal megemelte viszont a költségvetés tervezéséhez figyelembe vett euró árfolyamot: a korábbi 283 forint helyett most már 293,1 forinttal számol.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm