15 °C Budapest

Pánik: tömegesen húzhatják le a rolót a magyar zacik

Pénzcentrum
2013. április 16. 14:41

Pánikszerű zuhanás mutatkozik az arany világpiaci árában. Az árzuhanás különösen érzékenyen érinti a záloghitelezést is, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják.

Zuhan az arany ára

Főként a válság elhúzódó hatásainak következtében az elmúlt két évben elképesztő rallit produkált az arany világpiaci ára, meghaladta az unciánként 1900 dolláros szintet. A tapasztalt piaci szereplők számára világos volt, hogy ez a trend nem tarthat örökké, a gazdasági bizonytalanságok enyhülésével a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is növekszik, ami törvényszerűen az arany iránti érdeklődés csökkenéséhez fog vezetni.


Ez a korrekció tavaly ősz óta be is következett, az arany ára egyre lejjebb került és elérte az 1600 dolláros szintet. A lassú lecsurgás az elmúlt napokban pánikszerű eladásokba csapott át, az árfolyam 15 százalékkal, bőven 1400 dollár alá esett, és egyelőre nincs jele annak, hogy a zuhanás megtorpant volna. Szakértők szerint kisebb-nagyobb kilengésekkel egy hosszabb árkorrekciós időszak következhet, amelyben további árcsökkenés várható.

A zálogházakat is érinti

Az árzuhanás nem csupán a befektetőket, hanem az arany és nemesfém fedezetű ügyletekkel foglalkozókat is közvetlenül érinti. Különösen érzékeny terület a záloghitelezés, ahol a kölcsönök fedezetét jórészt aranytárgyak adják. Nagyon hasonló a helyzet, mint amit az utóbbi időben a lakáshiteleknél látunk, ahol részben az ingatlanok értékvesztése, részben a devizaárfolyamok változása nyomán a lakás már nem nyújt elég fedezetet a felvett kölcsönhöz. A záloghitelezésnél a sokkal magasabb aranyár alapján nyújtott kölcsön összege több, mint a fedezetként elfogadott aranyékszer stb. valós piaci értéke, és az értékkülönbözet a hitelnyújtó kárára egyre nő. Ez főként a finanszírozáshoz külső forrást igénybe vevő zálogfiókokat hozza rendkívül nehéz helyzetbe, sőt áttételesen az őket hitelező bankokat is, hiszen a kockázati kitettségük folyamatosan nő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A kérdés az, erre ki hogyan reagál? Az esés miatti sokk egyes zálogházakat annyira felkészületlenül ért, hogy kedd reggel jobban megérte náluk elzálogosítani az aranyat, mint eladni a világpiacon. Igazán nagy bajba a kisebb zálogfiókok kerülhetnek, amelyek megfelelő háttér híján jobban ki vannak téve a kockázatoknak, főleg akkor, ha maguk is finanszírozásra szorulnak. Könnyen elképzelhető, hogy ha az arany és nemesfémek árzuhanása tartós lesz, ahogy azt az elemzők többsége vélelmezi, az átrendezheti a záloghitelezési piacot is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem