16 °C Budapest

A befektetési alapok felé terelik a megtakarításokat

Pénzcentrum
2013. február 25. 11:06

A magyar jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenő betéti kamatok fő nyertesei a hazai befektetési alapok lehetnek. Az MNB statisztikái azt mutatják, hogy a lakosság egyre intenzívebben keresi azokat a megtakarítási formákat, melyek a betéti kamatoknál és az inflációnál magasabb hozamot biztosítanak - tájékoztatta lapunkat az Aegon Alapkezelő.

Az MNB a tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési sorozata alaposan lenyomta a betéti kamatokat is. A legfrissebb adatok szerint egymillió forint 12 hónapos lekötése esetén a legjobb banki ajánlatok 6-6,5 százalék körül alakulnak, míg a Kamatozó Kincstárjegy hasonló időszakra 6 százalékos kamatot kínál. Ezzel szemben a legjobb három likviditási, illetve pénzpiaci alap 8% feletti hozamot ért el 2012-ben (közöttük a kategória legjobb teljesítményét az Aegon Pénzpiaci Alapja mutatta 8,3 százalékkal).

A befektetési alap-piac tavalyi nyertesei egyértelműen az abszolút hozamú alapok voltak, melyekbe közel 50 milliárd forint friss tőke áramlott be. A legjobb tíz alap jóval 10% feletti hozamot ért el, melyek közül négyet az Aegon Alapkezelő kezel.


"A befektetési jegyek egyre komolyabb versenytársai a csökkenő kamatokat kínáló betéteknek, miközben az infláció feletti teljesítményre törekvő abszolút hozamú alapok akár a lakosság számára kínált prémium hozamú állampapíroknak is komoly konkurenciát teremtenek. Ráadásul a befektetési jegyek likvid befektetési lehetőséget kínálnak, szemben a lekötött betétekkel." - közölte Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető munkatársa.

A befektetési alapok nem véletlenül egyre népszerűbbek a lakosság körében: az MNB adatai alapján az ebben a befektetési formában kezelt vagyon kétharmada már tavaly decemberben is a háztartások tulajdonában volt, és a betéti kamatok várható további csökkenésével ez az arány tovább növekedhet. Az Aegon Alapkezelő a lakossági megtakarítások további ösztönzése érdekében februárban az online számlát nyitók számára 1 százalékos extra hozamot biztosít a 2013-ban elért hozamon felül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25