18 °C Budapest

Takarékoskodni már nem éri meg? Egyre jobb az adósoknak

Pénzcentrum
2013. január 6. 20:00

A vállalati hitelek kamatát általában csökkentette, magát a hitelezést azonban egyelőre nem lendítette fel a jegybank sorozatos őszi kamatcsökkentése. A meglévő lakáshitelek kamatai pedig alig mozdulnak, szemben az újonnan felvehetőkével. Rossz hír a betéteseknek, hogy egyre kisebb kamatot kapnak a betéteik után, a bankoknak pedig az, hogy csökkent a náluk elhelyezett betétek összege. A lakosság és a vállalatok továbbra is inkább törlesztik, mint felveszik a hiteleket.

Mit hozott a jegybanki kamatcsökkentés?

Közzétette 2012 novemberére vonatkozó hitelezési és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. A tavalyi év utolsó előtti hónapjának adatai azért is érdekesek, mert a hónap végéig már négy jegybanki kamatvágás is megtörtént, amelynek során 7%-ról 6%-ra csökkent az alapkamat (ezt követően, decemberben további 25 bázisponttal csökkent).

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


A fenti ábrán látható, hogy az alapkamat csökkentése a kiválasztott szempontok közül leginkább az új hitelek kamatszintjének csökkenésében érezhető, hiszen pl. a forint alapú lakáshitelek (bankok által felszámolt, vagyis kamattámogatást figyelembe nem vevő) átlagkamata augusztusról novemberre 1,1 százalékponttal, a vállalati (nem folyószámla) hiteleké 1,2 százalékponttal csökkent. (Az új lakáshitelek esetében az alábbi ábra a teljes hitelköltséget mutatja).

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak

 

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


A meglévő hitelek esetében lassabban érződik a kamatcsökkentés hatása (a vállalatoknál -0,6 százalékpont, a lakáshiteleknél stagnálás), ami a hitelek kamatperiódusa mellett azzal is magyarázható, hogy a lakossági forinthitelezésben korábban nem volt jellemző a referencia (Bubor) alapú árazás. A lakossági betétekre (meglévő: -0,3 százalékpont, új: -0,7 százalékpont) is csak fokozatosan gyűrűzik át a kamatcsökkentés.

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak

A kamatcsökkentés legfontosabb hatásaként csökkenhetett a meglévő vállalati forinthitelek kamatterhe, és csak a kamatot figyelembe véve (!) kissé kedvezőbbé váltak a frissen felvehető hitelek a gazdaság nagy részében. A betétekre pedig kevesebbet fizetnek a bankok a korábbinál, ami vonzóbbá teszi az egyéb megtakarításokat - például a novemberben jól teljesítő befektetési alapokat.

Várat magára a hitelezés fellendülése

A hitelek olcsóbbá válásának hatásai sem a lakossági, sem a vállalati hitelezés volumenében nem érezhetők. Novemberben a lakosság 12,9 milliárd forint értékben nettó hiteltörlesztő volt. A vállalatok szintén inkább törlesztettek: 20,4 milliárd forinttal többet, mint amennyit újonnan felvettek (esetükben a volatilitás miatt a 12 havi gördülő adatot mutatja az ábra).

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


A lakossági jelzáloghitelezés továbbra sem tért magához (november hónaptól ez általában nem is várható), azonban a lakáshitel-kamattámogatási rendszer feltételeinek lazítása erre a piacra idővel jótékony hatással lehet.

Novemberben a gyenge nyári hónapoktól is elmaradó, 12,5 milliárd forint összegben helyeztek ki új jelzáloghitelt a bankok. A fedezetlen hitelezésről sem mondható el egyelőre pozitívum.

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak

 

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


A lakosság hitelállománya november végén 7158,1 milliárd forintra, a vállalatoké 6907,5 milliárd forintra rúgott. Előbbi 17,3%-kal, utóbbi 12,4%-kal marad el az egy évvel korábbitól.

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


Csökkentek a betétek

Október hónap nagyon jól sikerült a magyarországi lakossági bankbetétek szempontjából, hiszen 137,9 milliárd forinttal több pénzt helyeztek el a háztartások ekkor, mint amennyit felvettek - köszönhetően a november 1-jén induló hosszú hétvégének és a terület alapú uniós agrártámogatások kifizetésének. Valószínűleg ezzel az erős bázissal és a betéti kamatok csökkenésével is magyarázható, hogy november hónap már gyengén sikerült: a betétek állománya tranzakciós alapon 67,9 milliárd forinttal csökkent (a forintbetétek 65,7, a devizabetétek esetében 2,2 milliárddal volt több a kivétel, mint a betételhelyezés). A vállalatok esetében viszont 114,5 milliárd forinttal nőtt (tranzakciós alapon) a betétállomány, ami a lakossággal ellentétben negatív fejlemény (többek között a beruházások elmaradására utal).

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak


A lakosság betétállománya november végén 7574,7 milliárd, a vállalatoké 4414,3 milliárd forintra rúgott. Előbbi 1,5%-kal, utóbbi 0,6%-kal marad el az egy évvel korábbitól.

A hitelesek jól, a betétesek rosszul jártak

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?