6 °C Budapest

Még mindig az ingatlan a legjobb befektetés?

Pénzcentrum
2012. december 20. 11:35

Az ingatlant tartja jelenleg az egyik legkedvezőbb növekedési kilátásokkal bíró megtakarítási és befektetési formának a lakosság - derül ki egy friss felméréséből. A befektetői döntési szempontok közül továbbra is a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb, ami kedvezően hathat az ingatlanalapok népszerűségére is.

Az ingatlant tartják a jelenlegi helyzetben az egyik legkedvezőbb növekedési potenciállal bíró befektetési formának a magyarok - derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. felméréséből, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és megtakarítási szokásait vizsgálta. "Az ingatlan most azért számít különösen vonzónak a lakosság körében, mert az emberek jó beszállási pontnak tartják a jelenlegi alacsony árszintet, amely a megítélésük szerint az elkövetkező években emelkedésnek indulhat" - mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az alapkezelő első embere szerint az ingatlanpiac lassú fellendülése reális várakozásnak tűnik hosszabb távon, a kilátásokon pedig jelentősen javíthat a hitelkamatok általános csökkenése, illetve az államilag támogatott lakáshitelezés feltételeinek napokban bejelentett kedvező irányú változtatása is. A vezérigazgató középtávon a befektetési célú ingatlanok felértékelődését is várja, mindez pedig az ingatlanbefektetési alapok hozamemelkedésében is tükröződhet.

Minden részszegmensben találni pozitív jeleket e tekintetben: az irodapiacon minőségi szempontból egyértelműen kedvező irányú elmozdulás volt tapasztalható az idén, a logisztikai célú ingatlanok piacán az elmúlt hat hónapban már a növekedés jelei voltak érzékelhetők, míg az üzlethelyiségek esetében pedig megerősödött az igény a magasabb költségekkel járó, ugyanakkor biztosabb nyereségességet garantáló top bevásárlóközpontok iránt.

Az ingatlan, mint lehetséges befektetési forma népszerűségét az is magyarázza, hogy a megtakarítással rendelkezők döntési szempontjai között továbbra is a biztonság és a stabilitás az elsődleges. Amellett, hogy jó kilátásokkal bíró befektetési lehetőségnek tartják a magyarok az ingatlant, a felmérés szerint továbbra is sokan választanak előszeretettel olyan megtakarítási formát, amely akár többletköltségek árán is, de lehetővé teszi a befektetéseikhez való gyors hozzáférést. Az ingatlan önmagában kimondottan rugalmatlan eszköznek tekinthető e tekintetben. Az ingatlanokba való közvetlen befektetés korlátját jelenti továbbá, hogy sokak nem rendelkeznek kellő tőkével a tranzakcióhoz.

Tóth Balázs meglátása szerint a fentiek fényében a lakossági befektetők körében előtérbe kerülhetnek az ingatlanalapok is, hiszen egy olyan, a lakosság körében már kedvelt ingatlan alapú befektetési formáról van szó, amely az ingatlanvásárláshoz szükséges tőke töredékéből is bárki számára elérhető. Mindeközben alacsony kockázatú, stabil és várhatóan emelkedő hozamot garantáló befektetési termékről van szó, amely bár hosszú távra szól, nyílt végű ingatlanalap esetében a megtakarításhoz való menet közbeni hozzáférés is lehetséges. Támogathatja a folyamatot, hogy az ingatlanalapok befektetési jegyeit az ugyancsak a hosszú távú megtakarítást fókuszba helyező Tartós Befektetési Számlán, illetve Nyugdíj Előtakarékossági Számlán is el lehet helyezni, ami által adókedvezményben részesülhet a befektető.

Az erősödő lakossági befektetői érdeklődés első jeleit már a felmérés is kimutatja. Az pénzintézet ugyanis azt is vizsgálta, hogy a különböző befektetésekkel rendelkezők mennyire szívesen választanák újra az adott befektetési formát, vagy növelnék a benne megtakarított összeget. E tekintetben pedig a befektetési alapok az igen előkelő negyedik helyen végeztek a felsorolt mintegy húsz megtakarítási forma közül. "Mindez azt jelenti, hogy a befektetési alapokkal, így többek között az ingatlanalapokkal is elégedettek a befektetők" - véli Tóth Balázs.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?