Még mindig az ingatlan a legjobb befektetés?

Pénzcentrum
2012. december 20. 11:35

Az ingatlant tartja jelenleg az egyik legkedvezőbb növekedési kilátásokkal bíró megtakarítási és befektetési formának a lakosság - derül ki egy friss felméréséből. A befektetői döntési szempontok közül továbbra is a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb, ami kedvezően hathat az ingatlanalapok népszerűségére is.

Az ingatlant tartják a jelenlegi helyzetben az egyik legkedvezőbb növekedési potenciállal bíró befektetési formának a magyarok - derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. felméréséből, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és megtakarítási szokásait vizsgálta. "Az ingatlan most azért számít különösen vonzónak a lakosság körében, mert az emberek jó beszállási pontnak tartják a jelenlegi alacsony árszintet, amely a megítélésük szerint az elkövetkező években emelkedésnek indulhat" - mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az alapkezelő első embere szerint az ingatlanpiac lassú fellendülése reális várakozásnak tűnik hosszabb távon, a kilátásokon pedig jelentősen javíthat a hitelkamatok általános csökkenése, illetve az államilag támogatott lakáshitelezés feltételeinek napokban bejelentett kedvező irányú változtatása is. A vezérigazgató középtávon a befektetési célú ingatlanok felértékelődését is várja, mindez pedig az ingatlanbefektetési alapok hozamemelkedésében is tükröződhet.

Minden részszegmensben találni pozitív jeleket e tekintetben: az irodapiacon minőségi szempontból egyértelműen kedvező irányú elmozdulás volt tapasztalható az idén, a logisztikai célú ingatlanok piacán az elmúlt hat hónapban már a növekedés jelei voltak érzékelhetők, míg az üzlethelyiségek esetében pedig megerősödött az igény a magasabb költségekkel járó, ugyanakkor biztosabb nyereségességet garantáló top bevásárlóközpontok iránt.

Az ingatlan, mint lehetséges befektetési forma népszerűségét az is magyarázza, hogy a megtakarítással rendelkezők döntési szempontjai között továbbra is a biztonság és a stabilitás az elsődleges. Amellett, hogy jó kilátásokkal bíró befektetési lehetőségnek tartják a magyarok az ingatlant, a felmérés szerint továbbra is sokan választanak előszeretettel olyan megtakarítási formát, amely akár többletköltségek árán is, de lehetővé teszi a befektetéseikhez való gyors hozzáférést. Az ingatlan önmagában kimondottan rugalmatlan eszköznek tekinthető e tekintetben. Az ingatlanokba való közvetlen befektetés korlátját jelenti továbbá, hogy sokak nem rendelkeznek kellő tőkével a tranzakcióhoz.

Tóth Balázs meglátása szerint a fentiek fényében a lakossági befektetők körében előtérbe kerülhetnek az ingatlanalapok is, hiszen egy olyan, a lakosság körében már kedvelt ingatlan alapú befektetési formáról van szó, amely az ingatlanvásárláshoz szükséges tőke töredékéből is bárki számára elérhető. Mindeközben alacsony kockázatú, stabil és várhatóan emelkedő hozamot garantáló befektetési termékről van szó, amely bár hosszú távra szól, nyílt végű ingatlanalap esetében a megtakarításhoz való menet közbeni hozzáférés is lehetséges. Támogathatja a folyamatot, hogy az ingatlanalapok befektetési jegyeit az ugyancsak a hosszú távú megtakarítást fókuszba helyező Tartós Befektetési Számlán, illetve Nyugdíj Előtakarékossági Számlán is el lehet helyezni, ami által adókedvezményben részesülhet a befektető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az erősödő lakossági befektetői érdeklődés első jeleit már a felmérés is kimutatja. Az pénzintézet ugyanis azt is vizsgálta, hogy a különböző befektetésekkel rendelkezők mennyire szívesen választanák újra az adott befektetési formát, vagy növelnék a benne megtakarított összeget. E tekintetben pedig a befektetési alapok az igen előkelő negyedik helyen végeztek a felsorolt mintegy húsz megtakarítási forma közül. "Mindez azt jelenti, hogy a befektetési alapokkal, így többek között az ingatlanalapokkal is elégedettek a befektetők" - véli Tóth Balázs.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem