Még mindig az ingatlan a legjobb befektetés?

Pénzcentrum
2012. december 20. 11:35

Az ingatlant tartja jelenleg az egyik legkedvezőbb növekedési kilátásokkal bíró megtakarítási és befektetési formának a lakosság - derül ki egy friss felméréséből. A befektetői döntési szempontok közül továbbra is a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb, ami kedvezően hathat az ingatlanalapok népszerűségére is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlant tartják a jelenlegi helyzetben az egyik legkedvezőbb növekedési potenciállal bíró befektetési formának a magyarok - derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. felméréséből, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és megtakarítási szokásait vizsgálta. "Az ingatlan most azért számít különösen vonzónak a lakosság körében, mert az emberek jó beszállási pontnak tartják a jelenlegi alacsony árszintet, amely a megítélésük szerint az elkövetkező években emelkedésnek indulhat" - mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az alapkezelő első embere szerint az ingatlanpiac lassú fellendülése reális várakozásnak tűnik hosszabb távon, a kilátásokon pedig jelentősen javíthat a hitelkamatok általános csökkenése, illetve az államilag támogatott lakáshitelezés feltételeinek napokban bejelentett kedvező irányú változtatása is. A vezérigazgató középtávon a befektetési célú ingatlanok felértékelődését is várja, mindez pedig az ingatlanbefektetési alapok hozamemelkedésében is tükröződhet.

Minden részszegmensben találni pozitív jeleket e tekintetben: az irodapiacon minőségi szempontból egyértelműen kedvező irányú elmozdulás volt tapasztalható az idén, a logisztikai célú ingatlanok piacán az elmúlt hat hónapban már a növekedés jelei voltak érzékelhetők, míg az üzlethelyiségek esetében pedig megerősödött az igény a magasabb költségekkel járó, ugyanakkor biztosabb nyereségességet garantáló top bevásárlóközpontok iránt.

Az ingatlan, mint lehetséges befektetési forma népszerűségét az is magyarázza, hogy a megtakarítással rendelkezők döntési szempontjai között továbbra is a biztonság és a stabilitás az elsődleges. Amellett, hogy jó kilátásokkal bíró befektetési lehetőségnek tartják a magyarok az ingatlant, a felmérés szerint továbbra is sokan választanak előszeretettel olyan megtakarítási formát, amely akár többletköltségek árán is, de lehetővé teszi a befektetéseikhez való gyors hozzáférést. Az ingatlan önmagában kimondottan rugalmatlan eszköznek tekinthető e tekintetben. Az ingatlanokba való közvetlen befektetés korlátját jelenti továbbá, hogy sokak nem rendelkeznek kellő tőkével a tranzakcióhoz.

Tóth Balázs meglátása szerint a fentiek fényében a lakossági befektetők körében előtérbe kerülhetnek az ingatlanalapok is, hiszen egy olyan, a lakosság körében már kedvelt ingatlan alapú befektetési formáról van szó, amely az ingatlanvásárláshoz szükséges tőke töredékéből is bárki számára elérhető. Mindeközben alacsony kockázatú, stabil és várhatóan emelkedő hozamot garantáló befektetési termékről van szó, amely bár hosszú távra szól, nyílt végű ingatlanalap esetében a megtakarításhoz való menet közbeni hozzáférés is lehetséges. Támogathatja a folyamatot, hogy az ingatlanalapok befektetési jegyeit az ugyancsak a hosszú távú megtakarítást fókuszba helyező Tartós Befektetési Számlán, illetve Nyugdíj Előtakarékossági Számlán is el lehet helyezni, ami által adókedvezményben részesülhet a befektető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az erősödő lakossági befektetői érdeklődés első jeleit már a felmérés is kimutatja. Az pénzintézet ugyanis azt is vizsgálta, hogy a különböző befektetésekkel rendelkezők mennyire szívesen választanák újra az adott befektetési formát, vagy növelnék a benne megtakarított összeget. E tekintetben pedig a befektetési alapok az igen előkelő negyedik helyen végeztek a felsorolt mintegy húsz megtakarítási forma közül. "Mindez azt jelenti, hogy a befektetési alapokkal, így többek között az ingatlanalapokkal is elégedettek a befektetők" - véli Tóth Balázs.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09