17 °C Budapest

Így készült a világ legnagyobb aranypénze + videó

Pénzcentrum
2011. október 31. 16:23

A világ legsúlyosabb és legnagyobb aranypénzét mostantól Ausztrália tudhatja a magáénak. A Perth-i pénzverde tegnap mutatta be a nyilvánosság előtt az ország jelképét, a vörös kengurut megjelenítő 1 tonna súlyú aranyóriást.

Az 1 tonnát nyomó érme 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készült, a benne lévő nemesfém piaci értéke meghaladja jelenleg a 12 milliárd forintot - írja az aranypiac.hu. Amint az a cikkünkben szereplő videón is látható az érme egyik oldalára Ausztrália címerállata, az egyedül az ötödik kontinensen őshonos kenguru került. A másik oldalon pedig II. Erzsébet angol királynő, Ausztrália hivatalos államfőjének arcképe kapott helyet.

(Forrás: perthmint.com.au)


Az elképesztő méretű érme bemutatását II. Erzsébet ausztráliai tartózkodásához igazította a pénzverde. Az idén 85 éves uralkodó múlt szerdán érkezett 16. államfői látogatására az államformája szerint alkotmányos monarchiának számító szigetországba.


Az érme követi az először 25 éve megjelent ausztrál befektetési arany érmék látványvilágát. Ezeknek az 1/20-ad unciától (1,555 gramm) 1 kiló súlyig nyolc méretben gyártott érméknek a témája évről évre szintén az ausztrál kenguru. Az egytonnás érme átmérője megközelítőleg 80 cm, a vastagsága pedig 12 cm. Az aranypénz névértéke egymillió ausztrál dollár, így Ausztráliában hivatalosan fizetőeszköznek is számít. A méreteiben aligha túlszárnyalható érmének saját honlapot is szentelt a 112 éves múltra visszatekintő pénzverde, amelyen a gyártás folyamatáról egy kisfilm is megtekinthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Forrás: perthmint.com.au)


Az új világrekorder a 2007-ben készült, 100 kg súlyú és 53 cm átmérőjű kanadai arany "Maple Leaf" (juharlevél) érmét taszítja le a trón legfelső fokáról. Amiben azonban nem sikerült legyőzni a kanadaiakat, az a nemesfém finomsága. A kanadai monstrumot 99,999 százalékos tisztaságú aranyból öntötték.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?