-8 °C Budapest

Már itt is lehet aranyat venni automatából

MTI
2011. szeptember 27. 13:17

Mostantól automatából is lehet aranyat vásárolni Kínában, a világ második legnagyobb aranypiacának számító országban a növekvő keresletnek köszönhetően a következő években több ezer speciális ATM is működhet majd.

Az Egyesült Államok, Európa és a Közel-Kelet egyes országai után hétfőtől kezdődően immár Kínában is lehet aranyat venni automatából. Az ország első, súlytól függően aranyérmét vagy rudat adó ATM-jét a főváros híres bevásárló utcáján, a pekingi Vangfucsingon (Wangfujing) szerelték fel.


A nemesfém árát a piaci áraknak megfelelően tízpercenként korrigálja a készpénzt és bankkártyát is elfogadó gép, a tranzakciónkénti limit 2,5 kilogramm illetve egymillió jüan (33,6 millió forint).

Az automatákat a Pekingi Mezőgazdasági Kereskedelmi Bank és a Gongmei aranykereskedő vállalat üzemelteti, a két cég 2013-ig újabb kétezer gép felállítását tervezi országszerte, biztonságosnak számító helyeken, így bevásárlóközpontokban, aranyboltokban vagy elit szórakozóhelyeken. Az elmúlt években töretlenül nőtt Kína arany iránti kereslete, ami tavaly, éves szinten 27 százalékos növekedéssel, már 579,5 tonnát tett ki - derül ki a Nemzetközi Arany Tanács (WGC) statisztikáiból.


India után Kína a világ második legnagyobb aranyrúd-piaca. A nemesfém-vásárlás ma az egyik legbiztosabb befektetésnek számít, hiszen többek között védelmet biztosít a magas infláció okozta pénzromlás ellen, s alternatívaként szolgál a mind bizonytalanabb ingatlanpiaci beruházással szemben. Az aranyat adó automata ötlete Németországból származik, Thomas Geissler feltaláló a 2008-as válságot követő meredek aranyár-növekedés idején, 2009-ben állította fel az első, aranyrúd-formája miatt is nagy feltűnést keltő gépet a német piacon. A találmány sikerét jelzi, hogy ma már Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Abu Dhabiban és az Egyesült Államokban is működnek automaták, de a pekingi arany-ATM-et is Geissler cége, a TG-Gold-Supermarkt gyártotta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?