Már itt is lehet aranyat venni automatából

MTI
2011. szeptember 27. 13:17

Mostantól automatából is lehet aranyat vásárolni Kínában, a világ második legnagyobb aranypiacának számító országban a növekvő keresletnek köszönhetően a következő években több ezer speciális ATM is működhet majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Egyesült Államok, Európa és a Közel-Kelet egyes országai után hétfőtől kezdődően immár Kínában is lehet aranyat venni automatából. Az ország első, súlytól függően aranyérmét vagy rudat adó ATM-jét a főváros híres bevásárló utcáján, a pekingi Vangfucsingon (Wangfujing) szerelték fel.


A nemesfém árát a piaci áraknak megfelelően tízpercenként korrigálja a készpénzt és bankkártyát is elfogadó gép, a tranzakciónkénti limit 2,5 kilogramm illetve egymillió jüan (33,6 millió forint).

Az automatákat a Pekingi Mezőgazdasági Kereskedelmi Bank és a Gongmei aranykereskedő vállalat üzemelteti, a két cég 2013-ig újabb kétezer gép felállítását tervezi országszerte, biztonságosnak számító helyeken, így bevásárlóközpontokban, aranyboltokban vagy elit szórakozóhelyeken. Az elmúlt években töretlenül nőtt Kína arany iránti kereslete, ami tavaly, éves szinten 27 százalékos növekedéssel, már 579,5 tonnát tett ki - derül ki a Nemzetközi Arany Tanács (WGC) statisztikáiból.


India után Kína a világ második legnagyobb aranyrúd-piaca. A nemesfém-vásárlás ma az egyik legbiztosabb befektetésnek számít, hiszen többek között védelmet biztosít a magas infláció okozta pénzromlás ellen, s alternatívaként szolgál a mind bizonytalanabb ingatlanpiaci beruházással szemben. Az aranyat adó automata ötlete Németországból származik, Thomas Geissler feltaláló a 2008-as válságot követő meredek aranyár-növekedés idején, 2009-ben állította fel az első, aranyrúd-formája miatt is nagy feltűnést keltő gépet a német piacon. A találmány sikerét jelzi, hogy ma már Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Abu Dhabiban és az Egyesült Államokban is működnek automaták, de a pekingi arany-ATM-et is Geissler cége, a TG-Gold-Supermarkt gyártotta.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?