18 °C Budapest

Árrobbanásra felkészülni: itt az aranykorszak vége

Pénzcentrum
2011. június 24. 14:02

Még a mi életünkben, húsz éven belül kimerülhetnek a Föld aranykészletei - figyelmeztet az USA Földtani Szolgálata. Emiatt a sárga fém nagyon megdrágulhat, unciánkénti (egy uncia körülbelül 31 gramm) arany ára öt éven belül 5 ezer dollár (mai 190 forintos dollár árfolyamon számolva körülbelül 950 ezer forint) lehet.

Az USA Földtani Szolgálata (USGS) szerint ma ismert technológiákkal nagyságrendileg még további 51 000 tonna arany bányászható ki a földkéregből. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az USA és Peru rendelkezik.

A tavalyi évben a bányavállalatok világszerte 2 535 tonna sárga nemesfémet hoztak a felszínre, ami 5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Amennyiben az éves kitermelés a jövőben is 2 500 tonna környékén alakulna, úgy a glóbusz aranytartalékai 20 éven belül 2031-re, kimerülnének.

 


A másik nemesfémből az ezüstből sem sokkal bőségesebbek a készletek. A még fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS egyidejűleg 510 000 tonnára becsüli. Éves kb. 22 000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre, 2034-ig lenne elegendő.

Árrobbanás várható

Az elkövetkezendő években fokozatosan csökkenni fog a nemesfémek kitermelése, így a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. Az sem zárható ki, hogy az emelkedő aranyár miatt átmenetileg még megugrik a bányák kibocsátása, holott a kitermelési költségek átlagon felüli növekedése ez ellen hat.

Bármely forgatókönyv válik is valóra, annyi bizonyos, hogy az arany- és ezüstkészletek végesek, és a papírpénzekkel ellentétben mesterségesen nem szaporíthatóak. Márpedig ez alapvető szempont a nemesfémek árfolyamának jövőbeni alakulásánál. Yan Chen a Standard Chartered angol bankóriás szakértője úgy fogalmazott: "nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben".

A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz és ércbányát vett közelebbről górcső alá, és jutott arra a következtetésre, hogy az elkövetkezendő öt évben a kitermelés mindössze 3,6%-kal lehet képes éves szinten növekedni. A kínálat mérséklődése olyan időben érkezik, amikor a központi bankok aranyeladókból jelentős aranyvásárlókká alakulnak át "Egy ennyire az egyensúlyból kibillenő kínálati és keresleti aránynál az aranyár potenciális emelkedésével számolunk unciánként 5 000 dollárig" - nyilatkozta Chen.

Vegyünk, de mit?

Nagyanyáink aranyláncot, gyűrűt vettek, ami jobb a semminél, azonban a modern korban már nem megfelelő megoldás. Ha ékszeraranyat vásárolunk, azt 25 százalék áfa terheli, ráadásul visszaváltáskor csak törtaranyként lehet megszabadulni tőle, ami alacsonyabb árat jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legjobb megoldás az úgynevezett befektetési arany (érme, lap, tömb) megvásárlása lehet, mert ezután nem kell adót fizetni és könnyebben lehet eladni, mint az ékszert. A vásárlás előtt azonban nem árt eldönteni, hogy egyszeri alkalommal, vagy megtakarítási céllal meghatározott időközönként szeretnénk aranyat venni és erre mekkora összeget szánunk. Ennek ismeretében válogathatunk ugyanis a különböző súlyú érmék, lapok és rudak között.

Nehéz feladat a megfelelő aranykereskedő kiválasztása is, de megkönnyítheti a befektető dolgát, ha néhány kérdést feltesz az eladónak, például az arany minőségéről. Csak a "négy 9-es", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú, a legszigorúbb előírások szerint készített, úgynevezett Good Delivery típusú aranyat érdemes beszerezni, mert csak ezt lehet bárhol a világon könnyen pénzzé tenni.

Ellenőrizni kell azt is, hogy az eladónak van-e hatósági engedélye a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettől. A vásárlás előtt tájékozódni kell arról is, vajon az eladó hajlandó lenne-e visszavásárolni az általa kínált aranyat és mindezt milyen áron tenné meg. Sok vállalkozás ugyanis árul ugyan aranyat, de annak visszaváltására már nem hajlandó vagy csak igen nyomott áron, ami az esetek többségében ráfizetést jelent a befektetők számára.

Aranyszabályok

Az aranyvásárlás aranyszabálya, hogy ne az összes pénzünkből egyszerre vegyünk a sárga fémből, hanem rendszeresen és fokozatosan. Az is fontos, hogy ne az összes spórolt pénzünket tartsuk aranyban. A legjobb megoldás, ha legalább három különféle megtakarítási formát választunk, amelyek közül egyik, megtakarításaink 5-10 százaléka lehet a nemesfém.

Az arany nem gyorsan fial. Leginkább közép- és hosszú távon hozhat hasznot. Természetesen az arany birtoklása sincs ingyen, hiszen a nemesfémet tárolni kell. Erre pedig semmiképpen nem jó megoldás az otthoni szekrény. Szerencsére azonban havonta néhány ezer forintért már lehet bankban arany tárolására alkalmas széfet bérelni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 15:30
Egyszerre 6 közleményt is közöl a PestiSrácok jelenleg a foldalának alján, beismerve, hogy valótlans...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?