Árrobbanásra felkészülni: itt az új aranykorszak

Pénzcentrum
2011. augusztus 22. 15:05

Az egyre növekvő recessziós félelmek, a piaci bizonytalanságok, és a pénteki jegybanki gyűlés egyaránt segítette az arany további szárnyalását, amely ma újabb csúcsra, 1894 dollárra nőtt, ezzel augusztusban már több mint 16 százalékot drágult a legfőbb nemesfém.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A piaci feszültségek, valamint az európai, illetve amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek tovább röpítették a legfőbb nemesfém, az arany árfolyamát, amely a mai nap már több mint 2,2 százalékkal drágult, az árfolyama pedig meghaladta az 1894 dollárt. Az arany ára augusztusban gyorsuló ütemben emelkedett, augusztus eleje óta már több mint 16 százalékot. A lassulási, sőt a recessziós félelmek a fejlett gazdaságokban egyre erőteljesebbek, a Societe General elemzője, Michala Marcussen szerint a recessziós kockázatok szignifikánsan nőttek mind Európában, mind az USA-ban.Az árrobbanás:

Még a mi életünkben, húsz éven belül kimerülhetnek a Föld aranykészletei - figyelmeztet az USA Földtani Szolgálata. Emiatt a sárga fém nagyon megdrágulhat, unciánkénti (egy uncia körülbelül 31 gramm) arany ára öt éven belül 5 ezer dollár (mai 190 forintos dollár árfolyamon számolva körülbelül 950 ezer forint) lehet.

Az USA Földtani Szolgálata (USGS) szerint ma ismert technológiákkal nagyságrendileg még további 51 000 tonna arany bányászható ki a földkéregből. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az USA és Peru rendelkezik.

A tavalyi évben a bányavállalatok világszerte 2 535 tonna sárga nemesfémet hoztak a felszínre, ami 5%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatot. Amennyiben az éves kitermelés a jövőben is 2 500 tonna környékén alakulna, úgy a glóbusz aranytartalékai 20 éven belül 2031-re, kimerülnének.

 


A másik nemesfémből az ezüstből sem sokkal bőségesebbek a készletek. A még fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS egyidejűleg 510 000 tonnára becsüli. Éves kb. 22 000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre, 2034-ig lenne elegendő.

Árrobbanás várható

Az elkövetkezendő években fokozatosan csökkenni fog a nemesfémek kitermelése, így a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. Az sem zárható ki, hogy az emelkedő aranyár miatt átmenetileg még megugrik a bányák kibocsátása, holott a kitermelési költségek átlagon felüli növekedése ez ellen hat.

Bármely forgatókönyv válik is valóra, annyi bizonyos, hogy az arany- és ezüstkészletek végesek, és a papírpénzekkel ellentétben mesterségesen nem szaporíthatóak. Márpedig ez alapvető szempont a nemesfémek árfolyamának jövőbeni alakulásánál. Yan Chen a Standard Chartered angol bankóriás szakértője úgy fogalmazott: "nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben".

A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz és ércbányát vett közelebbről górcső alá, és jutott arra a következtetésre, hogy az elkövetkezendő öt évben a kitermelés mindössze 3,6%-kal lehet képes éves szinten növekedni. A kínálat mérséklődése olyan időben érkezik, amikor a központi bankok aranyeladókból jelentős aranyvásárlókká alakulnak át "Egy ennyire az egyensúlyból kibillenő kínálati és keresleti aránynál az aranyár potenciális emelkedésével számolunk unciánként 5 000 dollárig" - nyilatkozta Chen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vegyünk, de mit?

Nagyanyáink aranyláncot, gyűrűt vettek, ami jobb a semminél, azonban a modern korban már nem megfelelő megoldás. Ha ékszeraranyat vásárolunk, azt 25 százalék áfa terheli, ráadásul visszaváltáskor csak törtaranyként lehet megszabadulni tőle, ami alacsonyabb árat jelent.

A legjobb megoldás az úgynevezett befektetési arany (érme, lap, tömb) megvásárlása lehet, mert ezután nem kell adót fizetni és könnyebben lehet eladni, mint az ékszert. A vásárlás előtt azonban nem árt eldönteni, hogy egyszeri alkalommal, vagy megtakarítási céllal meghatározott időközönként szeretnénk aranyat venni és erre mekkora összeget szánunk. Ennek ismeretében válogathatunk ugyanis a különböző súlyú érmék, lapok és rudak között.

Nehéz feladat a megfelelő aranykereskedő kiválasztása is, de megkönnyítheti a befektető dolgát, ha néhány kérdést feltesz az eladónak, például az arany minőségéről. Csak a "négy 9-es", azaz 999,9 ezrelék tisztaságú, a legszigorúbb előírások szerint készített, úgynevezett Good Delivery típusú aranyat érdemes beszerezni, mert csak ezt lehet bárhol a világon könnyen pénzzé tenni.

Ellenőrizni kell azt is, hogy az eladónak van-e hatósági engedélye a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézettől. A vásárlás előtt tájékozódni kell arról is, vajon az eladó hajlandó lenne-e visszavásárolni az általa kínált aranyat és mindezt milyen áron tenné meg. Sok vállalkozás ugyanis árul ugyan aranyat, de annak visszaváltására már nem hajlandó vagy csak igen nyomott áron, ami az esetek többségében ráfizetést jelent a befektetők számára.

Aranyszabályok

Az aranyvásárlás aranyszabálya, hogy ne az összes pénzünkből egyszerre vegyünk a sárga fémből, hanem rendszeresen és fokozatosan. Az is fontos, hogy ne az összes spórolt pénzünket tartsuk aranyban. A legjobb megoldás, ha legalább három különféle megtakarítási formát választunk, amelyek közül egyik, megtakarításaink 5-10 százaléka lehet a nemesfém.

Az arany nem gyorsan fial. Leginkább közép- és hosszú távon hozhat hasznot. Természetesen az arany birtoklása sincs ingyen, hiszen a nemesfémet tárolni kell. Erre pedig semmiképpen nem jó megoldás az otthoni szekrény. Szerencsére azonban havonta néhány ezer forintért már lehet bankban arany tárolására alkalmas széfet bérelni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 21:30