Elszámolta magát a kormány, beindulhat a végtörlesztés - Heti összefoglaló

2011. szeptember 25. 18:32

100 milliárddal is elszámolhatta magát a kormány az új költségvetés tervezésekor, az adójóváírások kivezetése 370 milliárd helyett csak 270 milliárd kiadáscsökkenést jelenthetnek. Az áfaemelést viszont mindenki a saját pénztárcáján érzi majd meg, annak ellenére, hogy néhány termék ára akár még csökkenhet is. A költségvetés lefaragásán túl a kormány megszavazta Rogán Antal végtörlesztése javaslatát, melynek értelmében a devizahitelesek árfolyamrögzítéskor használt devizaszinteken szabadulhatnak meg tartozásuktól. Az első forinthitel is megérkezett számukra, bár édeskevés! Ez történt a héten, a penzcentrum.hu heti hírösszefoglalója.

Eldőlt! Így lehet végtörleszteni
Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. Igennel voksoltak a kormánypárti és a jobbikos képviselők, nemmel a szocialisták, az LMP tartózkodott. 

Először csak latolgattuk, ki adhatja az első végtörlesztő hitelt? Majd meg is érkezett, így megnéztük megéri-e abban végtörleszteni!

Édeskevés az első végtörlesztő hitel

Várhatóan jövő héten lép hatályba a deviza alapú jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséről szóló jogszabály, nem véletlen tehát, hogy a nagybankok nem álltak még elő az új helyzetre szabott, hitelkiváltást segítő forinthitel-termékükkel. A Portfolio.hu írása szerint a Pannon Takarék Bank lett ez első hitelintézet, mely előrukkolt devizahitelt kiváltó konstrukciójával. Nézzük meg mire elég most ez?

Filléres lakásárakat hozhat a végtörlesztés
Bombaként robbant a bejelentés, miszerint 180 forintos svájci frank árfolyamon és 250 forintos euró árfolyamon lehet visszafizetni a jelzálogalapú devizakölcsönöket. A javaslat veszélyeire nem csak számos belföldi elemző hívta fel már a figyelmet, hanem komoly nemzetközi visszhangot is kapott a javaslat. A devizában eladósodott lakástulajdonosok azonban a jelenlegi árfolyamok, és különösen az augusztusban tapasztalt 270 forintos CHF csúcs fényében vélhetően egy kihagyhatatlan lehetőségnek gondolják majd a kormány felvetését. A kérdés, honnan teremtsék elő a végtörlesztéshez szükséges tőkét?

Devizakitettség-kezelő hetet zár a Pénzcentrum.hu. Az elmúlt napokban bemutattuk olvasóinknak, hogy hogyan alakult az elmúlt években a hazai kisvállalatok hitelezési helyzete, hogy milyen gondokat okozhat az árfolyamingadozás, és mit lehet tenni elleneadtunk tanácsokat a megfelelő szolgáltató kiválasztásához, és hasznos tippekkel szolgáltunk a vállalatoknak a kitettség kezelésére is. Arra is kértük olvasóinkat, tegyék fel kérdéseiket, osszák meg velünk problémáikat a témában: a felmerült kérdésekre a Citibank treasury szakértői válaszoltak. 

Heti tippünk, vezess biztonságosan több pénzed marad! Új adót vezet be a kormány!

Ki jár pórul a különadóval? 4 ezerrel nőhet a kötelező díja
Különadót vezetne be a kormány a legtöbb balesetet okozókra. Eddigi gyakorlat szerint a balesetben megsérült emberek ellátását nem a kár okozója, hanem a biztosító fizeti meg. A biztosítás.hu adatai szerint ez most 4 milliárd forint évente. Azt akarja növelni a kormány a gyakrabban balesetet okozó gépjárművezetők kárára, 40 százalékos többletadó formájában. 

A boltokban is tátva marad majd a szánk, nem az újabb pornóbotrány, hanem az áfa miatt! 

Ők az áfaemelés első áldozatai
A kormány tervei szerint a jelenleg alkalmazott 25 százalékos áfakulcs jövőre 27 százalékra emelkedne, bár az emelés megvalósulása - mint arról a Pénzcentrum.hu a magyar sajtóban elsőként beszámolt - szembemegy EU-s vállalásainkkal. A kereskedők emiatt egyértelmű áremelkedésre számítanak. Igaz, az sem elképzelhetetlen, hogy egyes termékek ára csökkenni fog, egyes áruházak görcsölve várják a forgalmi adó emelését - illetve annak következményeit. 

Nőnie kell a béreknek, de miből?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elszámolta magát a kormány, nincs pénz jövőre bérkompenzációra
Megalapozott háttérszámítások nélkül, össze-vissza dobálózik a kormány a jövő évre tervezett adóváltoztatási javaslatokkal. Az eddig bejelentett intézkedések - a kormányzati kommunikációval szemben - nem elegendőek ahhoz, hogy az alacsonyabb jövedelműek keresetkiesését finanszírozni lehessen.

Adóváltozások: 2 millió embert hurcol meg jövőre a kormány
A Nemzetgazdasági Minisztérium lényegében elismerte: megbukott az egykulcsos adórendszer Magyarországon. A havi bruttó 200 ezer forint alatti jövedelműeknek nem lesz elég a jövő évre a kormány által előírt 5 százalékos béremelés még ahhoz sem, hogy ne csökkenjen a nettó keresetük, így kompenzálni kell a kiesést. A több mint 2 millió érintett magánszemélyt potenciális adócsalónak minősíti a kormány, mivel a bérkiegészítésért az adóhatóság elé hurcolja őket.

Átlagbér feletti adó, 92 ezres minimálbér - ez a kormány ajánlata
A kormány 92 ezer forintos minimálbérre valamint 108 000 forintos garantált minimálbérre tesz majd ajánlást, a versenyszférában 5 százalékos béremelést ajánl, továbbá a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés egy részét a munkáltatónak részben visszatérítené - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményében, amely az egykulcsos szja megteremtésének lépéseiről szól. Mindennek költségvetési bevételi fedezetét az jelentené, hogy a 202 ezer forint felett keresők átmeneti hozzájárulást fizetnének. Jócskán átalakul az egykulcsos adórendszer. 

Kiknek a fizetése fog nőni? "Soha" nem találnátok ki!

750 ezres bruttó a képviselőknek: így nőne a fizetésük
Változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén a Fidesz frakcióvezetője, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?