7 °C Budapest

Ki jár pórul a különadóval? 4 ezerrel nőhet a kötelező díja

2011. szeptember 20. 14:02

Különadót vezetne be a kormány a legtöbb balesetet okozókra. Eddigi gyakorlat szerint a balesetben megsérült emberek ellátását nem a kár okozója, hanem a biztosító fizeti meg. A biztosítás.hu adatai szerint ez most 4 milliárd forint évente. Azt akarja növelni a kormány a gyakrabban balesetet okozó gépjárművezetők kárára, 40 százalékos többletadó formájában.

Minimális információ áll a biztosítók rendelkezésére, azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki fizetné meg ezeket a díjakat. Mindenki a részleteket várja - mondta el Csikos Dániel, a Genertel Biztosító Zrt. vezérigazgatója.
Más szakértők is hasonlóan nyilatkoztak a témában, úgy érte a szektort, mint derült égből a villámcsapás - mondta egy elemző név nélkül. Ködös fogalmazásból csak azt lehet kivenni, hogy az adó mértéke 1,5 százalék lehet. De hogy ez milyen formában lesz kiterhelhető az ügyfelekre nem tudni- hangsúlyozta több piaci szereplő is.

Más szereplők a piac mélyrepülésétől tartanak, nincs tartalék az árazásban, további terheket a biztosítók nem tudnak elviselni. A legérzékenyebben azokat a biztosítókat érintheti a különadó bevezetése, akiknek az ügyfélbázisában nagyobb kárgyakoriság figyelhető meg. A piaci átlag 3-4 százalék körül alakul, az újonnan és gyorsan építkező biztosítóknak viszont ennél jóval magasabb is lehet. Ezek a biztosító lehetnek majd nagyobb bajban, ha kedvezőtlen formában valósul meg a javaslat.

Miért a biztosítóktól kéri a Kormány a különadót?

A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A károkozókkal szembeni, a kifizetett gyógykezelések költségének egyedi visszakövetelése helyett a biztosítók fizetnek (éves OEP-biztosítók közötti megállapodások alapján) jelenleg mintegy 4 milliárd forintot. A Kormány bejelentése alapján ennél vélhetően többre lesz azonban szükség a jövőben - írja a biztostás.hu közleménye.

Emelkedik a kötelező biztosítások díja?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel a biztosítók egyszer már fizetnek az OEP-nek, az új adó felvetheti a kettős adóztatás kérdését, illetve jelentős hatással lehet a mintegy 4 millió autóst érintő kötelező biztosítási díjakra. Az új adó akár 15-20%-al is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 Ft-os díjemelkedést jelentene a következő évekre. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm