16 °C Budapest

750 ezres bruttó a képviselőknek: így nőne a fizetésük

MTI
2011. szeptember 23. 19:45

Változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén a Fidesz frakcióvezetője, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

Lázár János egyéni képviselői indítványa szerint - amelyet a napokban terjeszt a Ház elé - az Országgyűlés alelnökei miniszteri, a bizottsági elnökök pedig államtitkári besorolású bérre lennének jogosultak. A frakcióvezetők és helyetteseik juttatásait a képviselőcsoportoknak a saját költségvetési előirányzatukból, állami támogatásukból kellene állniuk. A frakció dönthet úgy is, hogy nem biztosít vezetőjének többletjuttatást. A bizottsági tagságok után sem járna ezentúl plusz pénz.

Lázár János tervei szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők - a választókerületi központjuktól függően - egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, amely nem átruházható, névre és rendszámra szóló lenne, és havi rendszerességgel az Országgyűlés Hivatala töltené fel. Ez a jelenlegi adószabályok szerint - folytatta - magángépjármű hivatali célú használatát jelentené. Akik más közfunkciójukból eredően gépjárműhasználatra jogosultak - például polgármesterek, kormányhivatal-vezetők, megyei közgyűlési elnökök -, azoknak választaniuk kellene, hogy vagy felveszik az üzemanyagkártyát a saját autójukra, vagy a szolgálati kocsit veszik igénybe, a kettő között ugyanis nem lenne lehetőség "átjárásra".

Praktikus lakás járna

Lázár János bejelentette azt is, hogy megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban. Lázár János azt tartaná középtávon helyesnek, ha az Országgyűlés Hivatala lakásokat vásárolna, és ezek kulcsát adná oda a jogosultaknak. Hangsúlyozta, az ingatlanok "nem reprezentatívak", hanem célt szolgálóak, praktikusak lennének. A lakás bebútorozását és költségeit a képviselőnek kellene majd állnia.

Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament - ismertette, kifejtve azt is, hogy változna az irodahelyiség-használat, ugyanis javaslata az önkormányzatok kötelező feladatává tenné a választókörzettel nem rendelkező képviselők elhelyezését, mégpedig úgy, hogy a körzet székhelye szerint illetékes helyhatóságnak kellene irodát biztosítania, valamint telefont, faxot, internetet és titkárt vagy titkárnőt. A költségeket az érintett önkormányzatnak kellene viselnie. Aki megyei listáról került a parlamentbe, annak a megyei önkormányzat, a fővárosi listás politikusnak pedig a fővárosi önkormányzat biztosítaná mindezt.

Az országgyűlési képviselők elveszítenék a "prémium" egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságukat, és csak az illetné meg őket a jövőben, ami a járulék alapján jár. A frakcióvezető közölte azt is, hogy ha egy parlamenti képviselőnek megszűnik a mandátuma, nem hat, hanem három havi díj összegének az átlagára lenne jogosult. Mindemellett változás lehet az is, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok, a kormánymegbízottak, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszteri biztosok, ha parlamenti képviselők is egyben, a kormányzati és a képviselői megbízatás alapján járó jövedelmük közül csak az egyiket vehetnék fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vége a "stikliknek" és a "seftelésnek"?

Lázár János azt mondta, a húsz év óta érvényben lévő képviselői javadalmazási rendszer az egyik legképmutatóbb szisztéma Európában. A cél ennek megváltoztatása, minden pénzügyi jellegű visszaélés kizárása, a szabályok átláthatóvá tétele azért, hogy azok ne adjanak lehetőséget a "képviselői stiklikre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ma Magyarországon azon múlik egy képviselő jövedelme, hogy hogyan ügyeskedik az állami lehetőségekkel, hiszen mindenki tudja, hogy nem a 231.900 forintos bruttó béréből él a parlamenti politikus. Olyan egzisztenciát kell biztosítani a képviselőknek, amellyel képesek fenntartani a függetlenségüket, szakmai döntéseket tudnak hozni, és "normális körülmények között" tudják végezni a munkáját - mondta.

Összegzése szerint az új, szerinte teljesen transzparens rendszerrel minden "seftelési" lehetőség ki lenne zárva. Megjegyezte, több közép-európai országhoz képest jelenleg - költségtérítéssel együtt - a magyar képviselők keresnek a legkevesebbet. A javasolt szisztémával a magyar képviselői jövedelem a közép-európai - cseh, lengyel, szlovák, szlovén és román - átlag alsó küszöbét érné el - mondta, hozzátéve, hogy indítványát megküldi az alkotmányügyi bizottságnak, és a testületben kész egyeztetni a többi frakcióval. Lázár János előterjesztésével kapcsolatban nagy vitára számít.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem