Árfolyamingadozás veszteség nélkül? A szakértő válaszol

2011. szeptember 23. 05:23

Devizakitettség-kezelő hetet zár a Pénzcentrum.hu. Az elmúlt napokban bemutattuk olvasóinknak, hogy hogyan alakult az elmúlt években a hazai kisvállalatok hitelezési helyzete, hogy milyen gondokat okozhat az árfolyamingadozás, és mit lehet tenni ellene, adtunk tanácsokat a megfelelő szolgáltató kiválasztásához, és hasznos tippekkel szolgáltunk a vállalatoknak a kitettség kezelésére is. Arra is kértük olvasóinkat, tegyék fel kérdéseiket, osszák meg velünk problémáikat a témában: a felmerült kérdésekre a Citibank szakértői válaszoltak.

Devizakitettség-kezelő hetet zár a Pénzcentrum.hu. Az elmúlt napokban bemutattuk olvasóinknak, hogy hogyan alakult az elmúlt években a hazai kisvállalatok hitelezési helyzete, hogy milyen gondokat okozhat az árfolyamingadozás, és mit lehet tenni ellene, adtunk tanácsokat a megfelelő szolgáltató kiválasztásához, és hasznos tippekkel szolgáltunk a vállalatoknak a kitettség kezelésére is. Arra is kértük olvasóinkat, tegyék fel kérdéseiket, osszák meg velünk problémáikat a témában: a felmerült kérdésekre a Citibank treasury szakértői válaszoltak.

Magyar tulajdonú kereskedelmi cég vezetője vagyok. Európából és Kínából importálunk különböző termékeket és főleg a hazai piacon értékesítjük. A bevételünk ennek megfelelően forintban képződik. A vásárláshoz viszont euróra és amerikai dollárra van szükségünk. Eddig a T+2-es konstrukcióval váltottuk át a forintot. Van-e ennél jobb megoldás? Ezt szeretném megtudni.

Mindenképpen van jobb, testreszabottabb megoldás, mint a spot (T+2) árfolyamon történő váltás, de ahhoz, hogy használható megoldási javaslatot tudjunk Önöknek adni, érteni kell a cég bevételeinek és kiadásainak ütemezését és ismernünk kell a deviza volumeneket is. Ilyen specifikus tanácsot kizárólag személyes találkozó alkalmával adunk a cég kockázatviselési hajlandóságának felmérésével, terveinek, üzleti céljainak megismerését követően. Általában azonban elmondható, hogy lehetőség van a deviza határidőre (későbbi időpontra) történő megvásárlására. Ez lehet egy hét, de akár néhány hónap is. A lejáratot mindenképp érdemes a fizetési határidőkhöz igazítani. Az euró és amerikai dollár illetve forint devizák kamatkülönbözete miatt a határidős árfolyam jelenleg magasabb, mint az azonnali árfolyam, segítségével azonban tervezhetővé válik az üzletmenet.

Felhívásukra banki árfolyammal kapcsolatosan a következő kérdésem lenne. Cégem összes bevétele euróban, külföldről érkezik. Hogyan lehet a beváltásnál a lehető legjobb árfolyamot elérni, mivel partnereimet forintban fizetem ki.

Azonnali (spot) árfolyamjegyzéssel kapcsolatban általánosan elmondhatjuk, hogy minden kereskedelmi bank jegyez hivatalos árfolyamot, melyet honlapján és a napi sajtóban is publikál. Ezektől a hivatalos árfolyamoktól jelentősen eltérnek a bankok egyedi telefonon és online rendszereken keresztüli árfolyamkérések esetén. Az egyedi kérésre kialakított ár mindig az adott pillanatban érvényes devizapiaci helyzet és az áltváltás volumenének függvényében alakul. Az egyedi árfolyamon történő konverzió lehetőséget ad a piac aktív figyelésére és a piaci eseményekre történő reagálásra is.

Induló kisvállalkozás vagyunk. Két vállalkozás összehangolt munkájára épül a vállalkozásunk. Az egyik cég Magyarországon a késztermék előállítója, a másik Angliában a termék értékesítője. A terméket melyet Magyarországról Angliába szállítanánk,egy angliai székhelyű webshopon keresztül értékesítenénk.

A magyarországi cég forint és euró számlával , az angol cég font számlával rendelkezik. Az alapanyagot Európából szereznénk be, egy európai országból. A beszállító cég az alapanyagot euróban kívánja eladni. Az alapanyag beszerzéséhez és a késztermék értékesítéséhez kapcsolódnának a kérdéseink.

Mikorra időzítsem a termék beszerzését? Milyen forint - euró árfolyamra? Hol tudom ezt nyomon követni folyamatosan?

Az árfolyamok követésére számos internetes web-oldal alkalmas lehet, ezek az oldalak nem ingyenesek, alacsony havi összeg ellenében használhatók és néhány perccel késleltetett információt adnak az aktuális devizapiaci helyzetről.

Általánosságban elmondható, hogy az átváltási árfolyam a piaci folyamatok függvénye, melynek időpontját előre megmondani nem lehetséges. Az azonban elmondható, hogy van lehetőség az árfolyam határidős ügylet keretében, jövőbeni időpontra történő rögzítésére. A minimum tranzakciós összeghatár bankonként eltérő, 10.000 vagy néhány százezer USD (illetve ennek megfelelő más deviza) között változhat. A jövőbeni időpontra történő üzletkötés lehetővé teszi, hogy az átváltási árfolyam előre ismert legyen, megszüntetve ezzel a piaci árfolyamváltozásnak való kitettséget, de nem feltétlenül jelenti, hogy a legkedvezőbb árfolyamon történik az átváltás. Véleményünk szerint a vállalkozásnak mindenképpen szükséges az árfolyamkockázat kezelésével foglalkoznia, melynek első lépése a kockázatok helyes felmérése.

Milyen fizetési határidőt válasszak?

A fizetési határidő kialakítása mindig a felek közötti megállapodás eredménye, a vevők általánosan arra törekszenek, hogy a fizetési határidő minél hosszabb legyen, a szállítóknak, pedig a határidő rövidsége áll érdekükben. A gyakorlat az, hogy a kettejük közötti viszony és a korábbi tapasztalatok ( ha van ilyen) alapján szokásosan 30 és 90 nap között állapodnak meg a felek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tegyek előlegfizetés esetén?

Előlegfizetés esetén a fent ismeretett folyamat nem változik, csak a fizetés időpontja. Ha egyéb gazdasági előny elérhető az előleg fizetéssel, a konverzió is korábban történik. Azt megmondani azonban, hogy az árfolyam ebben az esetben kedvezőbb-e, megmondani sajnos nem lehet, hiszen ez a piaci mozgások függvénye.

Az árut Angliába euróban értékesítem, de fontba váltják át a partneremnek. Milyen veszteségekkel jár ez?

Az Ön vállakozása Euróban realizálja az árbevételét, így az euro/font árfolyam tekintetében nincs kockázata. Alaphelyzetben ilyen kockázatot kizárólag az Angliában bejegyzett társaság fut. Önök akkor viselik az árfolyamkockázatot, ha az angliai partner és az Önök közötti fizetési megállapodás értelmében a bevételt euróban kapják meg, de ennek értéke függ az euró/font árfolyamtól. Pl, ha a bevétel 10 darab áru, 10 font egységáron értékesített mennyiség euróban. Nem elhanyagolható kérdés, hogy az átváltás milyen euró/font árfolyamon keletkezik.
 
Milyen következménye lenne ha forintban egyenlíteném ki a beszerzett alapanyagot?

Amennyiben az Ön cégének a költségei forintban, bevételei pedig euroban keletkeznek, a cégnek kockázati kitettsége van forint/ euro árfolyam tekintetében. Ennek a kitettségnek a tényleges várható volumenét és kezelésének alternatíváit érdemes Treasury szakértővel megbeszélni.

Mit tegyünk ha időközben a fokozódó válság hatására megszűnik az euró?

Ennek valószínűségét minimálisnak értékeljük jelenleg.
 
Mivel vállalatunk nagy arányú devizakitettséggel rendelkezik, nagy érdeklődéssel vártam ezt a cikksorozatukat. Arra van javaslatuk, hogy a vállalati mérlegben lévő devizatételek árfolyamváltozása okozta veszteséget, hogy lehet lefedezni? Ez elvileg nem jár ugye pénzmozgással. Eddig két országos nagybank treasury-jét hívtam és nem igazán értették, hogy miről beszélek.

A mérlegen lévő tételek árfolyamkockázata jellemzően a fordulónapi átértékelésből adódik. Amennyiben rövid vagy hosszútávú eszközökkel ezt fedezni kívánják, akkor az ügylet lejáratakor a nyereség/veszteség elszámolása készpénzmozgást von magával. Igaz, hogy optimális esetben az átértékelés hatása és a tényleges pénzmozgás ellentétes irányú és megegyező nagyságú, a tényleges pénzmozgás hatása nem elhanyagolható. Például hiába pozitív a mérleg átértéklődés hatása, az fedezeti ügyleten elszenvedett veszteség likviditás bevonásának szükségességét vonhatja magával. A fedezeti ügyletek hatása azonban több tényezőtől is függ, így pl. az alkalmazott könyvelési módszertől, adózástól, futamidőtől. Megalapozott véleményt kizárólag az eset teljes ismeretében formálható.

Jogi disclaimer
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a fenti válaszok nem tekinthetők a Citibank részéről tanácsadásnak, felhívásnak vagy ajánlatnak az esetlegesen említett termékek vagy szolgáltatások bármelyikének szerződéskötésére, jegyzésére vagy megvásárlására vonatkozóan. A válaszok tájékoztató jellegűek, kizárólag a kérdésekben található információkat veszik alapul, és azok készítői semmiféle, feltételes vagy más felelősséget nem vállalnak a válaszokban esetlegesen közölt adatok és számítások minőségéért, pontosságáért, időszerűségéért, folyamatos rendelkezésre állásáért vagy teljességért, sem pedig az itt közölt adatok felhasználása következtében elszenvedett különös, közvetett, eshetőleges vagy következményi károkért.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm