18 °C Budapest

Biztos helyet keresel a pénzednek? Úgy fest, mások is...

Pénzcentrum
2008. november 5. 12:00

Logikusan gondolkodva, az ember azt hinné, hogy nyaralások, szabadságolások alkalmával nő meg igazán a kereslet a banki széfszolgáltatások iránt, sajtóhírek szerint azonban az elmúlt hetekben néhány bank különös forgalomnövekedésnek lehetett tanúja.

Széfszolgáltatást általában értékpapír, ékszer, műtárgy, műkincs, dokumentáció, stb. megőrzésére szokták igénybe venni magánszemélyek és vállalkozások egyaránt, hiszen ekkor nem kell drága biztonsági berendezéseket megvásárolni, és azon izgulni, hogy távollétünkben mikor rabolják ki otthon a mackót.

Bár a bankok általában nem számolnak be nagy szezonalításról ezen kiegészítő szolgáltatás iránt, nyaranta néhányan valóban nagyobb forgalommal szembesülnek. A pénzügyi válság hatására az évszak ellenére több bank is azt tapasztalta, hogy megnőtt az érdeklődés a trezorok iránt. Az OTP-nél, különösen vidéken, ahol még nincsen maximális kihasználtság, naponta négy-öt új széfnyitás is történt mostanában.

Itthon nem minden banknál érhető el azonban ez a szolgáltatás, ami nem is meglepő, hiszen ez az üzletág nem tartozik a legsikeresebbek közé. Néhány bank ezért le is építette a szolgáltatást nyújtó fiókok számát, az Erste Banknál például már csak egyetlen budapesti fiókban érhető el, csakúgy, mint a Raiffeisennél.

A szolgáltatás igénybe vételének általában az a feltétele, hogy az adott banknál folyószámlával rendelkezzünk. Ha ez megvan, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik fiókban található szabad trezor. Ezek után szerződéskötéskor kapunk egy kulcsot, melynek párját a bank őrzi, ezzel pedig nyitvatartási időben bármikor hozzáférhetünk a széfben elhelyezett értékeinkhez. Néhány bank esetében azonban erre időkorlátot szabnak.

A szolgáltatás árát általában két dimenzió mentén határozzák meg, egyrészt a trezor mérete, másrészt a és kártérítési felelősségvállalás mértéke alapján. Egyes bankoknál egyszerűen kicsi, közepes, illetve nagy trezorokat kínálnak, máshol különböző betűjelekkel látják el őket, ahol A jelöli a legkisebb, míg az E, F, G már a viszonylag nagyobb széfeket takarja. Egyes pénzintézetek különösen nagy méretű tárolókat is kínálnak, ahol már kényelmesen elfér egy nagyobb műtárgy is. Ilyenek például a CIB Bank budapesti Medve utcai fiókjában található széfek.

A másik ármeghatározó tényező tehát a kártérítési felelősségvállalás mértéke, amely egyes bankoknál fix, másoknál némi felárért cserébe növelhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen adódnak egyéb díjtételek is, mint például széf feltörési díj, pótkulcs díja, késedelmes fizetés díja, stb. Néhány bank a kulcs, vagy mágneskártya elveszítése esetére biztosítéki óvadék fizetését is megköveteli, ami akár tízezer forintot is meghaladhat, mások azonban csak az elvesztés bekövetkezése esetén fizettetnek az ügyféllel.

Fontos szempont persze az is, hogy milyen időre szeretnénk értékeinket a bank megőrzésére bízni, hiszen a legtöbb pénzintézetnél ez csak egy teljes hónap kifizetése esetén van lehetőség, de akadnak olyanok is, akik három hónapnál rövidebb időszakra nem adják ki trezoraikat (például KDB Bank). Szerencsére azonban találni olyan bankot is, ahol akár egy hónapnál rövidebb időszakra is bérelhető tároló, mint például a K&H Banknál.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?