8 °C Budapest

Biztos helyet keresel a pénzednek? Úgy fest, mások is...

Pénzcentrum
2008. november 5. 12:00

Logikusan gondolkodva, az ember azt hinné, hogy nyaralások, szabadságolások alkalmával nő meg igazán a kereslet a banki széfszolgáltatások iránt, sajtóhírek szerint azonban az elmúlt hetekben néhány bank különös forgalomnövekedésnek lehetett tanúja.

Széfszolgáltatást általában értékpapír, ékszer, műtárgy, műkincs, dokumentáció, stb. megőrzésére szokták igénybe venni magánszemélyek és vállalkozások egyaránt, hiszen ekkor nem kell drága biztonsági berendezéseket megvásárolni, és azon izgulni, hogy távollétünkben mikor rabolják ki otthon a mackót.

Bár a bankok általában nem számolnak be nagy szezonalításról ezen kiegészítő szolgáltatás iránt, nyaranta néhányan valóban nagyobb forgalommal szembesülnek. A pénzügyi válság hatására az évszak ellenére több bank is azt tapasztalta, hogy megnőtt az érdeklődés a trezorok iránt. Az OTP-nél, különösen vidéken, ahol még nincsen maximális kihasználtság, naponta négy-öt új széfnyitás is történt mostanában.

Itthon nem minden banknál érhető el azonban ez a szolgáltatás, ami nem is meglepő, hiszen ez az üzletág nem tartozik a legsikeresebbek közé. Néhány bank ezért le is építette a szolgáltatást nyújtó fiókok számát, az Erste Banknál például már csak egyetlen budapesti fiókban érhető el, csakúgy, mint a Raiffeisennél.

A szolgáltatás igénybe vételének általában az a feltétele, hogy az adott banknál folyószámlával rendelkezzünk. Ha ez megvan, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik fiókban található szabad trezor. Ezek után szerződéskötéskor kapunk egy kulcsot, melynek párját a bank őrzi, ezzel pedig nyitvatartási időben bármikor hozzáférhetünk a széfben elhelyezett értékeinkhez. Néhány bank esetében azonban erre időkorlátot szabnak.

A szolgáltatás árát általában két dimenzió mentén határozzák meg, egyrészt a trezor mérete, másrészt a és kártérítési felelősségvállalás mértéke alapján. Egyes bankoknál egyszerűen kicsi, közepes, illetve nagy trezorokat kínálnak, máshol különböző betűjelekkel látják el őket, ahol A jelöli a legkisebb, míg az E, F, G már a viszonylag nagyobb széfeket takarja. Egyes pénzintézetek különösen nagy méretű tárolókat is kínálnak, ahol már kényelmesen elfér egy nagyobb műtárgy is. Ilyenek például a CIB Bank budapesti Medve utcai fiókjában található széfek.

A másik ármeghatározó tényező tehát a kártérítési felelősségvállalás mértéke, amely egyes bankoknál fix, másoknál némi felárért cserébe növelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen adódnak egyéb díjtételek is, mint például széf feltörési díj, pótkulcs díja, késedelmes fizetés díja, stb. Néhány bank a kulcs, vagy mágneskártya elveszítése esetére biztosítéki óvadék fizetését is megköveteli, ami akár tízezer forintot is meghaladhat, mások azonban csak az elvesztés bekövetkezése esetén fizettetnek az ügyféllel.

Fontos szempont persze az is, hogy milyen időre szeretnénk értékeinket a bank megőrzésére bízni, hiszen a legtöbb pénzintézetnél ez csak egy teljes hónap kifizetése esetén van lehetőség, de akadnak olyanok is, akik három hónapnál rövidebb időszakra nem adják ki trezoraikat (például KDB Bank). Szerencsére azonban találni olyan bankot is, ahol akár egy hónapnál rövidebb időszakra is bérelhető tároló, mint például a K&H Banknál.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm