31 °C Budapest

Biztos helyet keresel a pénzednek? Úgy fest, mások is...

Pénzcentrum
2008. november 5. 12:00

Logikusan gondolkodva, az ember azt hinné, hogy nyaralások, szabadságolások alkalmával nő meg igazán a kereslet a banki széfszolgáltatások iránt, sajtóhírek szerint azonban az elmúlt hetekben néhány bank különös forgalomnövekedésnek lehetett tanúja.

Széfszolgáltatást általában értékpapír, ékszer, műtárgy, műkincs, dokumentáció, stb. megőrzésére szokták igénybe venni magánszemélyek és vállalkozások egyaránt, hiszen ekkor nem kell drága biztonsági berendezéseket megvásárolni, és azon izgulni, hogy távollétünkben mikor rabolják ki otthon a mackót.

Bár a bankok általában nem számolnak be nagy szezonalításról ezen kiegészítő szolgáltatás iránt, nyaranta néhányan valóban nagyobb forgalommal szembesülnek. A pénzügyi válság hatására az évszak ellenére több bank is azt tapasztalta, hogy megnőtt az érdeklődés a trezorok iránt. Az OTP-nél, különösen vidéken, ahol még nincsen maximális kihasználtság, naponta négy-öt új széfnyitás is történt mostanában.

Itthon nem minden banknál érhető el azonban ez a szolgáltatás, ami nem is meglepő, hiszen ez az üzletág nem tartozik a legsikeresebbek közé. Néhány bank ezért le is építette a szolgáltatást nyújtó fiókok számát, az Erste Banknál például már csak egyetlen budapesti fiókban érhető el, csakúgy, mint a Raiffeisennél.

A szolgáltatás igénybe vételének általában az a feltétele, hogy az adott banknál folyószámlával rendelkezzünk. Ha ez megvan, akkor ki kell derítenünk, hogy melyik fiókban található szabad trezor. Ezek után szerződéskötéskor kapunk egy kulcsot, melynek párját a bank őrzi, ezzel pedig nyitvatartási időben bármikor hozzáférhetünk a széfben elhelyezett értékeinkhez. Néhány bank esetében azonban erre időkorlátot szabnak.

A szolgáltatás árát általában két dimenzió mentén határozzák meg, egyrészt a trezor mérete, másrészt a és kártérítési felelősségvállalás mértéke alapján. Egyes bankoknál egyszerűen kicsi, közepes, illetve nagy trezorokat kínálnak, máshol különböző betűjelekkel látják el őket, ahol A jelöli a legkisebb, míg az E, F, G már a viszonylag nagyobb széfeket takarja. Egyes pénzintézetek különösen nagy méretű tárolókat is kínálnak, ahol már kényelmesen elfér egy nagyobb műtárgy is. Ilyenek például a CIB Bank budapesti Medve utcai fiókjában található széfek.

A másik ármeghatározó tényező tehát a kártérítési felelősségvállalás mértéke, amely egyes bankoknál fix, másoknál némi felárért cserébe növelhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen adódnak egyéb díjtételek is, mint például széf feltörési díj, pótkulcs díja, késedelmes fizetés díja, stb. Néhány bank a kulcs, vagy mágneskártya elveszítése esetére biztosítéki óvadék fizetését is megköveteli, ami akár tízezer forintot is meghaladhat, mások azonban csak az elvesztés bekövetkezése esetén fizettetnek az ügyféllel.

Fontos szempont persze az is, hogy milyen időre szeretnénk értékeinket a bank megőrzésére bízni, hiszen a legtöbb pénzintézetnél ez csak egy teljes hónap kifizetése esetén van lehetőség, de akadnak olyanok is, akik három hónapnál rövidebb időszakra nem adják ki trezoraikat (például KDB Bank). Szerencsére azonban találni olyan bankot is, ahol akár egy hónapnál rövidebb időszakra is bérelhető tároló, mint például a K&H Banknál.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?