Hova tűnnek a milliárdok a tőzsdékről?

Pénzcentrum
2008. október 20. 05:40

Néhány hónap alatt ezer milliárdok vesztek el a tőzsdéken, a nyugdíjalapokban, bankok dőltek össze, akiknek hitelesek milliói törlesztették jelzálog kölcsöneiket, vagy tartották megtakarításaikat. A kérdés sokakban felmerül talán, hogy mégis hova tűnhetett ez a rengeteg pénz?

A mostani helyzetben úgy fest, még a legkonzervatívabbnak tekintett befektetések sem jelentenek biztonságot, hiszen még a pénzpiaci alapok - amelyek bankbetétek mellett elvileg csak rövid lejáratú kötvényeket tartanak - árfolyama is jelentősen esett a múlt héten, a kötvényhozamok emelkedése miatt.

De kinek a zsebébe vándorol ilyenkor a rengeteg befektető pénze? A válasz igen egyszerű: senkiébe, hiszen a ezek a pénzek valójában nem is léteztek soha. Egy tőzsdei részvény ára ugyanis mindössze azt fejezi ki, hogy az ott kereskedők, illetve a befektetők mennyire értékelik azt, és ezen értékelések aggregációjából adódik a kereskedési ár, ami tehát egy "legjobb közelítésnek" fogható fel.

Olyan ez, mint mikor egy ingatlanbecslő azt mondja, hogy a házunk 20 milliót ér, mikor előző héten még 25 milliót mondott rá, de ettől valójában nem veszítettünk 5 millió forintot, ez az érték csak a fejünkben létezik.

Természetesen valamit mégis csak veszítünk, mikor az ingatlanunk piac által megbecsült értéke csökken, vagy a részvényeink árai zuhannak, hiszen ekkor attól a potenciális összegtől esünk el, amit elkölthetünk volna, ha ezeket a befektetéseinket felszámolnánk. Akinek tehát épp most van szüksége ezekre a pénzekre, azok valóban veszteséget szenvednek el.

Ez a pénz azonban nem hasonló ahhoz, ami valójában a pénztárcánkban van, hiszen az nem tűnhet el csak úgy, szemben azzal a lehetséges pénzzel, amit akkor kaptunk volna, ha néhány héttel ezelőtt adjuk el részvényeinket a mostani helyett.

A 10. század előtt, vagyis mikor a kínaiak feltalálták a mostani papírpénzt, egy érme annyit ért, amennyit a fém, amiből készült. Ez csak akkor tűnhetett el, ha valaki árura cserélte, elveszítette, vagy ellopták tőle.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Manapság viszont már számos olyan dolog rendelkezik pénzbeli értékkel, ami kézzel nem is fogható. A részvények többsége például dematerializált, és a portfoliókezelők, vagy az egyéni befektetők monitorok előtt ülve figyelik, hogy megvásárolt papírjaik értéke mennyivel ment felfelé. Merthogy aki ebben tartja pénzét, mind emelkedésre számít.

Mára azonban ez a kollektív emelkedésben való reménykedés úgy fest, eltűnt a piacokról, ami nyílván pozíciózárásokhoz, eladásokhoz vezet, ez pedig árfolyamesést indukál, így a pénz, pontosabban érték, amiről azt hittük a miénk, többé nem létezik.

Mindez tehát mondhatni pszichológia, ha mindannyian elhisszük, hogy lesz ez még jobb is, a részvények árai ismét emelkedni tudnak, és a vagyonunk is gyarapodhat, az már persze más kérdés, hogy a fundamentumok, a cég tényleges működése mit indokol. Így a válság, illetve tőzsdei "hisztéria" idején mutatkozó árak gyakran még csak köszönőviszonyban sincsenek a profitkilátások és az osztalék által indokolt árakkal, amit jól működő piacon a kereslet-kínálat alakította ár jól megközelít.

Az olyan szalagcímek tehát, amik eltűnt milliárdokról adnak számot olyanok, mint Hofi elkártyázott mezőtúri TSZ-e, amiről csak azt nem írta meg az újság, hogy ki nyerte meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem