27 °C Budapest

Vészjósló jelek a műtárgypiacon: befagyott a Frieze?

Pénzcentrum
2008. november 3. 15:00

A műtárgykereskedők, kritikusok, aukciós házak vezetői hónapokon keresztül azt hangoztatták, hogy a műkincspiac immunis a pénzpiaci válság hatásaival szemben, sőt az orosz és távol-keleti befektetők még fel is pörgetik a forgalmat. Az őszi aukciók eredményei azonban vészjóslónak tűnnek...

A világ egyik legnagyobb aukciós háza, a New York-i tőzsdén jegyzett Sotheby's részvényeinek értéke - a Forbes magazin szerint - egy év alatt 83 százalékot zuhant, ami tehát egyáltalán nem arra utal, hogy a pénz- és tőkepiaci zavarok elkerülték volna az iparágat.

Bár a nagy őszi árverési szezon még csak most veszi igazán kezdetét, az elmúlt hetekben mégis minden szem Londonra hegyeződött, ahol a Sotheby's, a Christie's és a Phillips de Pury tartotta egyik legnagyobb kortárs művészeti árverését, egybekötve a Frieze Art Fair nemzetközi, kortárs művészeti vásárral.

A vásárt évek óta a műgyűjtők Mekkájaként emlegetik, ugyanis jelentős ügyletek szoktak itt megkötésre kerülni. A mostani azonban a már említett szereplőknek némi csalódást okozott.

A Sotheby's az árverésre került tárgyak mindössze 72 százalékát tudta eladni, ami a legpesszimistább szcenáriónak felelt meg az előzetes várakozásai közül. A Phillips de Pury azonban még ennél is soványabb egyenleggel zárt, ők ugyanis mindössze a kikiáltott tárgyak 54 százalékát adták el. A Christie's a leütéseket tekintve ugyan a legjobbnak számított, közel 52 millió dolláros forgalmával, azonban még így is csak a műtárgyak 55 százalékát adta el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Frieze-re látogatók száma ugyan nem maradt el a tavalyitól, most is közel 70 ezer ember forult meg a vásáron, azonban idén nem nyúltak olyan mélyen a zsebükbe. Az aukciós házak az eladók védelmére még azt is vállalták, hogy az eladatlan tárgyakat egy fix áron átveszik tőlük, azonban a vevői aggodalmak csillapítására is jónéhány lépést tettek, például a fizetési határidők kiszélesítésével.

A következő hónapok "ügydöntőek" lesznek, hiszen elválik, mennyiben tépázta meg a válság a műtárgy-piacot, de különösen az abba jelentős pénzeket invesztálókat. Novemberben a Christie's és a Sotheby's is jelentős modern, és kortársművészeti aukciókat tart New York-ban, követve az októberi moszkvai, 500 millió dollárt értékű kiállítást, amivel az oroszokat szerették volna elcsábítani. Kérdés, hogy sikerült-e...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:01
Egy új ni mentorral és egy új szabállyal érkezik a zenei tehetségkutató az RTL Klubra.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?