21 °C Budapest

Szülési szabadság 2021: szülési szabadság kalkulátor, a szülési szabadság időtartama

2021. január 12. 17:58

A szülési szabadság igénylése, szülési szabadság kalkulátor: mi a szülési szabadság, a szülési szabadság ki fizeti? A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság egy olyan fontos pihenőidő, ami minden magyar kismamának meghatározott időn keresztül, alanyi jogon jár: a szülési szabadság alatt az anyáknak bőven jut ideje foglalkozni az újszülöttekkel, emellett kipihenhetik a terhesség és a szülés okozta fáradalmakat is. Cikkünkben rengeteg fontos információt osztunk meg a szülési szabadság és a CSED témakörében: eláruljuk, mi az a szülési szabadság, milyen hosszú a szülési szabadság időtartama és a szülési szabadság hány nap? A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy egybefüggő időszak, amikor a kismamák kipihenhetik a terhesség és a szülés fáradalmait, illetve annyi időt fordíthatnak a kisbabák nevelésére, amennyit csak tudnak. A szülési szabadság kivehető már a szülés tervezett időpontja előtti négy hétben is, hiszen olyankor a legtöbb leendő anyukának már gondot okoz a munkavégzés. A szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe a csecsemőgondozási díj (CSED) nevű juttatás is, ami ez alatt az idő alatt az anya biztos jövedelemforrása.

A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, vagyis 168 nap - erre az időszakra vehetjük igénybe a CSED összegét is. Azok a kismamák, akik nem szeretnének otthon maradni gyermekükkel, a kötelező szülési szabadság (2 hét) letelte után visszamehetnek dolgozni, viszont ez a döntés azzal jár, hogy le kell mondaniuk a CSED-ről, ami a 2021-es törvénymódosításoknak köszönhetően egy kifejezetten magas összegű juttatás. Azt is fontos észben tartanunk, hogy az szülési szabadság időtartama mindenképpen egybefüggő kell, hogy legyen: a szülési szabadság nem vehető ki részletekben!

CSED 2021: a szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a szülési szabadság ideje munkában töltött időnek (szolgálati időnek) számít, ám a szülési szabadság igénybevételéhez alapvetően nem jár fizetés. Azok az anyák, akik megfelelnek a kritériumoknak, igénybe vehetik a csecsemőgondozási díj (röviden CSED) összegét, ami 2021. júliusától a juttatást megigénylő szülő naptári napi jövedelmének 100%-a.

Szülési szabadság változások 2021

Jelenleg a szülési szabadság juttatása, a CSED összege még a szülő naptári napi jövedelmének 70%-a, ám a szülési szabadság 2021 évében megváltozik. A CSED összegét az állam felemeli 100%-ra - az új szabályok 2021 július 1-től lesznek érvényesek. A szülési szabadság időtartama mindemellett nem változik: marad a 168 napig tartó, egybefüggő pihenőidő.

Szülési szabadság apáknak

Az apáknak is jár egy bizonyos mennyiségű szülési szabadság, hogy kiélvezhessék az anyával és a babával együtt töltött időt. Az apa a szülést követő két hónap során bármikor kiveheti az alapesetben 5 napnyi szabadságot, ikrek esetén pedig 7 nap szülési szabadság jár az apa részére.

Szülési szabadság kalkulátor 2021

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. Mindemellett táppénzre csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos megjegyeznünk, hogy a szülési szabadság alatt elérhető CSED nem szociális alapú járadék - komoly feltételei vannak, nem jár alanyi jogon mindenkinek. A CSED kifizetője a munkáltató, nála történik a szülési szabadság adminisztrációja is, ám a munkahelyünk az egészségpénztárból visszaigényelheti a CSED összegét, így a juttatás közvetetten az államot terheli. Ha a munkáltató nem rendelkezik kifizetőhellyel, a MÁK vagy az illetékes kormányhivatal fizeti a szülési szabadság idejére járó juttatást.

A szülési szabadság igénylése

A szülési szabadság szabályainak 2020-as módosításának köszönhetően a szülési szabadság igénylése már nem csak az anyák számára elérhető. A szülési szabadság igénylése biztosított az apák számára is, ha az anya egészségügyi állapota vagy halála indokolja azt. Ehhez végrehajtható bírósági ítélet vagy gyámhatósági határozat szükséges. A szülési szabadságot minden esetben a munkáltatónál kell jelezni, illetve nála kell benyújtanunk a CSED-igényünket is.

A szülési szabadság megszűnése

A szülési szabadság, mivel alanyi jogon jár mindenkinek, csak speciális esetekben szűnik meg. Ilyen eset az, ha a gyermek halva születik vagy a szülést követően hal meg (a gyermek halálától számított 6 hét továbbra is jár), vagy a baba bármilyen okból kifolyólag kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem