2021. január 28. csütörtök Károly, Karola
HR Centrum

Szülési szabadság 2021: szülési szabadság kalkulátor, a szülési szabadság időtartama


A szülési szabadság igénylése, szülési szabadság kalkulátor: mi a szülési szabadság, a szülési szabadság ki fizeti? A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság egy olyan fontos pihenőidő, ami minden magyar kismamának meghatározott időn keresztül, alanyi jogon jár: a szülési szabadság alatt az anyáknak bőven jut ideje foglalkozni az újszülöttekkel, emellett kipihenhetik a terhesség és a szülés okozta fáradalmakat is. Cikkünkben rengeteg fontos információt osztunk meg a szülési szabadság és a CSED témakörében: eláruljuk, mi az a szülési szabadság, milyen hosszú a szülési szabadság időtartama és a szülési szabadság hány nap? A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság egy egybefüggő időszak, amikor a kismamák kipihenhetik a terhesség és a szülés fáradalmait, illetve annyi időt fordíthatnak a kisbabák nevelésére, amennyit csak tudnak. A szülési szabadság kivehető már a szülés tervezett időpontja előtti négy hétben is, hiszen olyankor a legtöbb leendő anyukának már gondot okoz a munkavégzés. A szülési szabadság időtartama alatt vehető igénybe a csecsemőgondozási díj (CSED) nevű juttatás is, ami ez alatt az idő alatt az anya biztos jövedelemforrása.

A szülési szabadság időtartama: a szülési szabadság hány nap?

A szülési szabadság időtartama maximum 24 hét, vagyis 168 nap - erre az időszakra vehetjük igénybe a CSED összegét is. Azok a kismamák, akik nem szeretnének otthon maradni gyermekükkel, a kötelező szülési szabadság (2 hét) letelte után visszamehetnek dolgozni, viszont ez a döntés azzal jár, hogy le kell mondaniuk a CSED-ről, ami a 2021-es törvénymódosításoknak köszönhetően egy kifejezetten magas összegű juttatás. Azt is fontos észben tartanunk, hogy az szülési szabadság időtartama mindenképpen egybefüggő kell, hogy legyen: a szülési szabadság nem vehető ki részletekben!

CSED 2021: a szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a szülési szabadság ideje munkában töltött időnek (szolgálati időnek) számít, ám a szülési szabadság igénybevételéhez alapvetően nem jár fizetés. Azok az anyák, akik megfelelnek a kritériumoknak, igénybe vehetik a csecsemőgondozási díj (röviden CSED) összegét, ami 2021. júliusától a juttatást megigénylő szülő naptári napi jövedelmének 100%-a.

Szülési szabadság változások 2021

Jelenleg a szülési szabadság juttatása, a CSED összege még a szülő naptári napi jövedelmének 70%-a, ám a szülési szabadság 2021 évében megváltozik. A CSED összegét az állam felemeli 100%-ra - az új szabályok 2021 július 1-től lesznek érvényesek. A szülési szabadság időtartama mindemellett nem változik: marad a 168 napig tartó, egybefüggő pihenőidő.

Szülési szabadság apáknak

Az apáknak is jár egy bizonyos mennyiségű szülési szabadság, hogy kiélvezhessék az anyával és a babával együtt töltött időt. Az apa a szülést követő két hónap során bármikor kiveheti az alapesetben 5 napnyi szabadságot, ikrek esetén pedig 7 nap szülési szabadság jár az apa részére.

Szülési szabadság kalkulátor 2021

  • A CSED összege egy bruttó érték, amely után az anya a szülési szabadság alatt kedvezményes adót kell, hogy fizessen. A szülési szabadság alatt az állami juttatás SZJA-köteles, de nem kell fizetnünk utána egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentességet is élvezhetnek.
  • Ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál fogva veszélyeztetik, az illetékes orvosnak jogában áll őt veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nem éri meg táppénzre elmennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60%-a jár (kórházban töltött idő esetén 50%) és személyi jövedelemadót is fizetnünk kell utána. Mindemellett táppénzre csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos megjegyeznünk, hogy a szülési szabadság alatt elérhető CSED nem szociális alapú járadék - komoly feltételei vannak, nem jár alanyi jogon mindenkinek. A CSED kifizetője a munkáltató, nála történik a szülési szabadság adminisztrációja is, ám a munkahelyünk az egészségpénztárból visszaigényelheti a CSED összegét, így a juttatás közvetetten az államot terheli. Ha a munkáltató nem rendelkezik kifizetőhellyel, a MÁK vagy az illetékes kormányhivatal fizeti a szülési szabadság idejére járó juttatást.

A szülési szabadság igénylése

A szülési szabadság szabályainak 2020-as módosításának köszönhetően a szülési szabadság igénylése már nem csak az anyák számára elérhető. A szülési szabadság igénylése biztosított az apák számára is, ha az anya egészségügyi állapota vagy halála indokolja azt. Ehhez végrehajtható bírósági ítélet vagy gyámhatósági határozat szükséges. A szülési szabadságot minden esetben a munkáltatónál kell jelezni, illetve nála kell benyújtanunk a CSED-igényünket is.

A szülési szabadság megszűnése

A szülési szabadság, mivel alanyi jogon jár mindenkinek, csak speciális esetekben szűnik meg. Ilyen eset az, ha a gyermek halva születik vagy a szülést követően hal meg (a gyermek halálától számított 6 hét továbbra is jár), vagy a baba bármilyen okból kifolyólag kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 27. 07:39
Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked