2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc
HR Centrum

Színt vallott az Auchan: ennyit keres náluk egy pék, cukrász, kiszállító


A Pénzcentrum értesülése szerint az Auchanban egy pék vagy egy cukrász 8 órás állásban, pótlékkal és egyéb juttatásokkal együtt bruttó 336 ezer forintot is kereshet. Míg például a hiper online áruházában dolgozó kiszállító munkatársak havi bruttó bére elérheti a 434 000 forintot is.

Az Auchan Retail Magyarország nem vezető beosztású munkatársainak alapbére lényeges mértékben emelkedik 2019. január 1-től, amelyhez az elérhető prémiumösszegek növekedése és további béren kívüli juttatások társulnak

- írta közleményében a hipermarket január 14-én. Ebből kiderült, hogy a vállalat teljes munkaidős munkavállalói éves szinten bruttó 91 000 forint béren kívüli juttatásban részesülnek. Ezen felül a vállalat átfogó élet- és balesetbiztosítással, egészségügyi szolgáltatásokkal (pl. rendszeres szűrővizsgálatok), valamint 5 százalékos vásárlói kedvezménnyel támogatja a munkavállalókat.

A hipermarket ezen felül más adatot nem közölt, így például az sem derült ki, hogy egy pénztáros vagy raktáros, esetleg más pozícióban lévő áruházi dolgozó mennyi pénzt vihet haza a 2019-es bérnövekedés következtében. Éppen ezért a Pénzcentrum megkereste az Auchan-t, és rákérdezett a konkrét bérek alakulására:

Az új bérpolitikának célkitűzése, hogy minden szakmai szinten emelkedjen az alapbér és kivétel nélkül minden alkalmazott részesüljön béremelésben. Ezen felül kiemeltük a szakmákat egy magasabb bérfejlesztéssel annak érdekében, hogy kereskedelmi ígéretünknek megfelelően vásárlóinknak mindig minőségi és friss termékeket tudjunk biztosítani

- válaszolta lapunk megkeresésére az Auchan, ami konkrétan azt is elárulták, hogy:

  • egy pék vagy cukrász pozíció esetében 8 órás állásban pótlékokkal és egyéb juttatásokkal együtt az elérhető legmagasabb havi jövedelem bruttó 336 ezer forint,
  • míg egy, az online áruházban dolgozó kiszállító munkatárs havi bruttó bére elérheti a 434 ezer forintot is.

Ezen felül a vállalat azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy a béremelések mellett elkötelezettek a béren kívül juttatások mellett is, ilyen például a munkába járás költségtérítése, családi rendezvények és kulturális programok szervezése, a munkatársak gyermekeinek biztosított nyári napközi tábor vagy a napi ingyenes gyümölcs biztosítása. 

Mérlegen a bolti bérek

Az ágazatokon átívelő munkaerőhiányra válaszként egyre több vállalat teszi nyilvánossá javadalmazási ajánlatit. Nem meglepő tehát, hogy a szinte folyamatosan létszámhiánnyal küzdő áruházak közül is egyre többen vállalják fel a nyíltsisakos toborzást.

Az Aldi 2018 decemberi közleményében például arról számot be, 2019 január 1-től 10,88 százalékkal emeli a kezdő fizetéseket: mind a bolti eladók, mind a logisztika területén az áru-összekészítők heti 40 órás munkaidőre vetített induló havibére 301 900 forintra emelkedett volna. Viszont azóta kiderült, hogy az Erzsébet-utalvány beszántása következtében, a cafeteriát brutossítva hozzácsapják az alapbérhez, ami így 309 419 forint - írta meg a Pénzcentrum.

A Lidl hivatalos oldalán rövid keresés után megtalálhatók az éppen aktuális állásajánlatok. Ezek közül szemezgetve például egy budapesti, XIII. kerületi, 8 órás bolti eladói állásban a legmagasabb elérhető bruttó járandóság 288 ezer forint, amiből nettó 25 174 forintot Lidl kártyán kap meg a dolgozó.

De például, aki a raktározás területén helyezkedne el, mint komissiózó, az a vállalat szigetszentmiklósi telephelyén bruttó 347 forintot is kereshet (a munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb járandóság), amiből nettó 25 174 forint szintén Lidl kártyán érkezik.

A Tesco hivatalos oldalán hirdetett állások között böngészve rábukkantunk például arra, hogy Budapesten egy pék dagasztó az első 6 hónapban bruttó 199 400 forintra számíthat, de a 7. hónaptól automatikusan bruttó 216 700 forintra emelkedik a bére. Ami mellé az első hónaptól kezdve területi alapú bérkiegészítésként bruttó 16 ezer forint kap, továbbá a próbaidő lejárt után nettó 12 000 forint értékű csomagot választhat, valamint 3 hónap után 10 százalékos dolgozói kedvezményt is kap a vásárlások után. ,

Egy kemencés pék ennél valamivel kevesebbel kezd, bruttó 190 000 forintot kap az első fél évben, ami a 7. hónaptól automatikusan 197 ezerre emelkedik. Fél év után, minden kiegészítéssel együtt tehát bruttó 229 084 forintra számíthatna egy dolgozó + 12 000 forint cafetériára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

coachco
2020. 08. 06. 11:55
Mintha tojásokon lépkednénk

Kedvesek! Ti is érzitek azt a bizonytalanságot, ami körülvesz minket? Azon tűnődöm, mi lehetne...

perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.