2019. július 18. csütörtök Frigyes
HR Centrum

Óriási bajban a magyar melósok: hogy akarnak így fizetésemelést?


Magyarországon rendkívül kevés dolgozó tagja valamilyen szakszervezetnek. Az OECD országok közül például majdhogynem sereghajtók vagyunk, a környező országok közül pedig Szlovénia és Ausztria is nagyon előz minket. Nyugati szomszédunknál például a dolgozók több mint negyede tagja valamilyen szakszervezetnek. Itthon tehát lenni hová fejlődni, már csak azért is, mert az év eleji Audi-sztrájk bemutatta, hogy hazánkban is komoly erőt képviselhet a szakszervezetbe tömörülés.

Az OECD országokban a szakszervezetbe tömörülő dolgozók aránya 30 százalékról 16 százalékra csökkent 34 év leforgása alatt. Magyarország ebben a tekintetben pedig még rosszabb helyzetben van, olyannyira, hogy a teljes listát tekintve majdhogynem sereghajtók vagyunk. Egészen pontosan csak három ország van mögöttünk. 

Ha megnézzük a listát, kitűnök, hogy Magyarországon a dolgozók csupán 8,5 százaléka volt szakszervezeti tag a vizsgált időszakban. Itt meg kell jegyezni, hogy az OECD közlése szerint a magyar adat 2016-ból származik, így a pontos számok 2018-ra természetesen változhattak, nagyságrendi különbségek azonban nem valószínűk, már csak azért sem, mert sok ország adata származik szintén 2016-ból vagy 2017-ből, de korábbról is. 

 Ha a környező országokkal összevetjük a magyar adatot, azt látjuk, hogy Szlovákiában arányaiban több dolgozó szakszervezeti tag, ám a különbség alig több mint két százalék. A listán azonban jóval feljebb szerepel például Szlovénia, ők már az OECD átlagot is verik, az ottani dolgozók 19,6 százaléka ugyanis szakszervezeti tag. Ausztria pedig még ennél is durvább, ott ugyanis a munkavállalók több mint negyede (26,7%) tagja valamilyen szakszervezetnek. 

Az éllovasoktól azonban még Ausztria is messze elmarad. Európa északi államaiban ugyanis bődületesen sok dolgozó tömörül szakszervezetekbe. Izlandon például a munkavállalók 90,4 százaléka tag, tehát majdnem 100 százalékos a lefedettség. De Dániában, Svédországban és Finnországban több mint 60 százalékos a szakszervezeti tagok aránya az összes munkavállalóhoz viszonyítva. 

Észbe kapunk?

Ahogy azt az OECD adataiból is láttuk Magyarországon rendkívül kevesen tagjai valamilyen szakszervezetnek. Pedig nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy lássuk, mekkora erőt képviselhetnek a szakszervezetek. 2019 elején, hazánkon valóságos sztrájkláz söpört végig, melyek közül az Audi-botrány durrant a legnagyobbat, de sztrájkoltak vagy sztrájkra készültek többek között a Hankook dolgozói, a ferihegyi reptér dolgozói, a Metro dolgozói, de még a közalkalmazottak is. 

A legtöbbször sikeres munkabeszüntetése pedig odáig vezettek, hogy egyre több munkás kapott vérszemet, és akart szakszervezeti tag lenni. Februárban írtuk meg például, hogy a győri Audi munkabeszüntetését megszervező szakszervezet azt közölte: a gyárban dolgozók 70 százaléka már szakszervezeti tag. A Vasas Szakszervezeti Szövetségnél az addig 25 ezer fős tagság nagyjából 10 százalékkal bővült a sztrájkot követő hetekben, a szervezet alelnöke szerint nem csak az Audi-sztrájk sikerén felbuzdulva, hanem azért is, mert egyre erősebb a dolgozók érdekérvényesítési szándéka és képessége.

Mindezeken túl az alelnök azt is elmondta, és ez korrelál az OECD általunk bemutatott adataival, hogy még bőven van hova fejlődni a magyarországi szakszervezeti tagságnak. És ahogy a számokból látjuk, tényleg van hova, még az OECD országok átlagához is hiányzik nem kevesebb mint hat százaléknyi ugrás.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2019. 07. 17. 23:36
Ja... megvan...

8 év kellett hozzá, pedig az eleje óta mondták a kurzusokon/tréningeken, írják a fejlesztőket...

hrdoktor
2019. 07. 17. 09:43
Ebéd a monitor előtt? Inkább ne!

Nagyon sokan rendszeresen feláldozzák az ebédidejüket is akár egy-egy sürgős munka kedvéért...

perfekt
2019. 07. 17. 09:03
Járulékos kérdések

2019. május 30-ától elérhető a Kormány által elfogadott Gazdaságvédelmi Akcióterv, amely 13+1...

y2ycoaching
2019. 07. 16. 22:34
A sarkkörön túl - a Lofoten-szigetek

Norvégiát kevesen pipálják ki a bakancslistájukon, pedig annál többeknek van rajta. Mert nagyon...

jobangel
2019. 07. 16. 13:00
Nem fogadtam el az állásajánlatot, mert…

Sok ilyen témájú gyűjtemény kereng manapság a közösségi tereken, és mivel tanulságos lehet...

coachco
2019. 07. 13. 07:11
Gondoltam, nem megyek Amerikába - csak olvasok (és írok) róla

Biztos sokaknak megvan Wahorn András rendszerváltás körüli 'klasszikusa', az Emigráns dal, ami...

legacykft
2019. 07. 12. 09:00
Zero waste a csapatok fejlesztésében

Manapság a bolygónk egyre romló helyzetétől, mindenféle elrettentő eredményeket felmutató tanulmányoktól...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

07.18-07.24
Országos

Spar

07.18-07.24
Országos

Aldi

07.18-07.24
Országos

Lidl

07.18-07.24
Országos

Praktiker

07.11-07.22
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos