2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Ma már nem álom a 300 ezres kezdő fizu: így neked is összejöhet


Hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendekleznek - hangzott el a szeptember 26-án megrendezett Munkavállalói és vállalkozói kompetenciafejlesztés a diákévek alatt című konferencián. De akkor mit tanuljn a z generáció és főleg hogyan?

A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

"Nem nagyon hiszek a generációkban" - kezdte előadását az United Way Magyarország konferenciáján Steigervald Krisztián generációkutató, legalábbis az életkor alapú szegmentálásban. Véleménye szerint nem lehet 10 millió embert 6 szegmensbe beszorítani, valójában csupán alapélmények összessége létezik, ami a gyerekkorukat meghatározza az egy időszakban születettek.

A z generáció természetesen a legérdekesebb a munkaadók számára, hiszen az ő működésüket kell megérteni ahhoz, hogy hogy hatékonyan együtt lehessen dolgozni velük. Esetükben tudni kell, hogy korábbi önérvényesítési technikák már nem működnek, ők már jól tudják, hogy nincs szükség olyan mély lexikális tudásra, mint korábban. Az ösztönző menedzsment működhet esetükben, ami anynit jelent, hogy már nem az embert menedzseljük, hanem az elköteleződését. 

Ma már kortársorientált társadalomban élünk azaz a tudás már nem generációról generációra öröklődik, hanem mindenki számára elérhető

- mondta el Steigervald Krisztián, de hozzátette, hogy ennek ellenére lehet, sőt kell is tanulni az idősebbektől.

A 2008-as válság után a z generáció azt tapasztalta meg, hogy a szüleik egyoldalú lojalitásának eredménye a tömeges elbocsájtás lett. Erre a gyerekek válasza az, hogy ők sosem lesznek már lojálisak. 

Vásárlói, fogyasztói és diák pozíciókból userek lettek, tehát a reakciók változtak meg és kialakult a kortársorientált, partneri gondolkodásmód. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy egy vezető ne a saját nézőpontját próbálja meg mindenáron lenyomni a z torkán, hiszen egyetemes igazság nem létezik

Gáz van! - szó szerint

A hazai vállalatvezetők 95 százaléka a munkaerőhiányt nevezte meg az üzleti sikerességük előtt álló legkomolyabb akadálynak. Ennek érdekében ma a cégek mindent hajlandóak megtenni, annak ellenére, hogy a trend nem jó irányba mutat. Nem jó irányba halad a korfa -kezdte előadását Csucska Péter, az AmCham alelnöke, majd hozzátette,

Ha ugyanazt várjuk el a munkavállalalóktól, mint eddig, akkor nem lesz megoldás a problémákra

Véleménye szerint el kell fogadnunk, hogy nincs egyszerű és gyors megoldás. Ma a legnagyobb gond, hogy tantárgyakat tanítanak, nem készségeket, hemzsegnek a piacképtelen végzettséggel rendelkezők, akik elégtelen önismerettel és elégtelen munkaerőpiaci ismeretekkel rendelkeznek.

Fel kell készülni a változó követelményekre is, látni kell, melyek az elavuló szakmák. 

Milyen tudásra, kompetenciákra van szüksége 2019 a munkáltatónak? Csucska Péter szerint:

  • az angol nyelv ismerete
  • más világnyelvek ismerete
  • informatikai és műszaki készségekre, (az alapvető excell, power point és programozás)
  • szociális készségekre, soft skills, mint például önismeret, csapatmunka és kommunikáció.
Műszaki tantárgyakra van szüksége a piacra, legalább kétszer akkora arányba, mint most.

Aki felismeri, milyen tudásra van szüksége ma a piacnak, akinek a havi 300 ezres kezdő fizetése szinte biztos - mondta el a szakember.

Gyakornoki programok sokat segíthetnek a fennálló problémákon, ahogy a duális képzés és a kismama programok is, a senior munkavállalók bevonása és az átképzés. Iparági szinten szektor branding, programozó bootcampek, a felzárkoztató s esélyteremtő programok. Oktatási szinten fontos lenne a jövőben a tanárok megbecsülése, a kompetencia alapú oktatás STEM fókusszal, és a felnőttképzés. A külföldi dolgozók hazacsábítása és a szakképzett munkaerő idecsábítása.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 05. 10:01
Adventi ajándék egypercesek - 5. nap

Mindig, mindenhol és mindennel kommunikálsz. Azzal is, ha elkésel és azzal is, ha 5 perccel előtte...

perfekt
2020. 12. 05. 06:27
Egy jogorvoslati fórummal kevesebb, avagy mi lesz a próbaidő alatt elbocsátott, várandós könyvelővel…

Az Országgyűlés 2020. december 1. napján a munka világa szempontjából is fontos, éppen 15 éve...

legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk