8 °C Budapest

Kitálaltak a londoni magyarok: a Brexit után vége a jó világnak?

2017. január 30. 05:30

Már lassan egy éve megy a találgatás: kilépnek Nagy-Britannia az unióból, vagy sem? És mindez milyen hatással lesz majd az ott élő magyarokra? A rémhírek pedig mindeközben fénysebességgel terjednek. A Pénzcentrum a szigetországban élő magyarokat kérdezte, mit tapasztalnak mindebből, és hogyan látják a saját helyzetüket.

Magyarország számára kiemelten fontos, hogy mi történik Nagy-Britanniával: uniós tagállam marad, vagy sem, és hogy a kialakult helyzet milyen változásokat hoz majd a szigetországban élő bevándorlók életébe. Elsődlegesen nem is azért érdekes mindez számunkra, mert tagja vagyunk az uniónak - bár ez a szempont sem utolsó -, hanem mert ma már szinte nincs olyan magyar, akinek ne lenne legalább egy ismerőse, barátja, vagy rokona, aki Nagy-Britanniában él.

A britek uniós kilépése már egy jó ideje borzolja egész Európa idegeit. Lassan egy éve, hogy David Cameron, egykori brit elnök az uniós csúcstalálkozón elérte, hogy a tagállamok vezetői újragondolják a britek vállalását. A szigetországban tavaly június 23-án népszavazást tartottak arról, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy sem. A többség a Brexit mellett voksolt, Cameron lemondott, bizonytalanság alakult ki, zuhant a font, és elkezdődtek a találgatások: hogyan, milyen feltételekkel fognak kilépni a britek az unióból, és milyen hatással lesz ez az európai állampolgárokra?

Konkrétum azóta sincs, csak elképzelések és találgatások.

A brit kormány a népszavazás után pár nappal kiadott egy közleményt, miszerint ha kilépnek az EU-ból, akkor azt szeretnék elérni, hogy az országban élő uniós állampolgárok és az unióban élő britek jogállása megfelelő védelmet kapjon. Hogy ezalatt pontosan mit értenek, azt nem fejtették ki, de minden bizonnyal próbálnak majd olyan megoldást találni, ami ugyan válasz a britek által tapasztalat és panaszolt bevándorlási helyzetre, ugyanakkor nem hoz drasztikus változást az ott élő külföldiek életében. Ez azért is érdeke a szigetországnak, mert a külföldiek jelentősen hozzátesznek a britek gazdaságához.

A parlament is kell hozzá

Csaknem egy hete, január 17-én úgy döntött a brit felsőbíróság, hogy a kormánynak a parlament elé kell vinnie az EU-ból való kilépés kérdését, nem elég a népszavazás eredménye (52-42 százalékos arányban döntöttek a kilépés mellett). A döntést arra alapozta a bíróság, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága törvényben van rögzítve, és ezt nem lehet kormányzati döntéssel felülírni.

De itt még nincs vége a történetnek, a Theresa May vezette brit kormány fellebbez majd a döntés ellen. Azzal érvelt a kormányszóvivő, hogy tiszteletben kell tartaniuk a Brexitről szóló népszavazás eredményét. Könnyen megeshet, hogy a tagságról szóló végleges döntésig még sokat kell várni.

De hogy látják a magyarok?

A Pénzcentrum megkérdezett néhány Nagy-Britanniában élő magyart, milyen a közhangulat a kintiek körében, hogy látják a saját jövőjüket és lehetőségeiket a szigetországban. A válaszok ugyan nagyon különbözőek voltak, összességében viszont elmondható: nemhogy pánik, de még nagyobb aggodalom sincs.

Az angliai magyarok Facebook-csoportban a többség azt írta, hogy semmilyen változást nem éreznek, egyedül a font gyengülése érinti őket rosszul. Bár olyan is akadt, aki kimondottan profitál ebből, mert a cége külföldre értékesít, és mivel a font gyengülése miatt olcsóbbak lettek a termékeik a forgalom is jócskán megugrott.

Szerintem még a brit parlament sem tudja, mi, és hogyan fog változni. Egyetlen dolog szembetűnő számomra: rengeteg román érkezik, akik állításuk szerint a Brexit miatt jönnek most"

- írta László, a csoport egyik tagja. Egy másik tag szerint a briteknek szükségük van a bevándorlókra, mert míg a bevándorló minimálbérért dolgozik, addig egy angol ezeket a munkákat dupla pénzért sem csinálná meg rendesen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érkezett viszont olyan vélemény is, hogy bár semmi változást nem érez, elkezdett gondolkodni, hogy ha mégis olyan helyzet alakulnak ki, ami miatt elhagyná, vagy el kellene hagynia az országot, akkor hová, melyik másik országba menne szívesen. Ezek szerint nála nem opció, hogy vissza Magyarországra.

Van egy folyamatos pánikkeltés, aminek nem szabad bedőlni. Érdekes viszont, hogy bármilyen faji megkülönböztetés van, azt azonnal nagyon komolyan veszik, de a népszavazás idején a politikusok nyugodtan szidhatták a bevándorlókat. Engem nem ért semmilyen atrocitás, de a munkatársam házát megdobálták tojással a szomszéd gyerekek.

És amikor a szüleiknél panaszt tettek, azok azt mondták: ez csak tojás. Évek óta ott laknak, eddig nem volt semmi baj, az eset a népszavazás környékén történt" - mondta János. Hozzátette, azért is nyugodt, mert tudja, hogy ha jön is majd valami nagy változás, az hosszú folyamat lesz, több millió dolgozó bevándorlót nem lehet azonnal hazaküldeni.

Hatalmas bajban lennének a britek, ha kitennék az országból a több millió bevándorlót. Még így is folyamatos a munkaerőhiány, hónapok óta próbálok felvenni még legalább két embert a céghez, de nem találtunk jó munkaerőt"

mondta Rebeka, aki egy gyorsétterem menedzsere. Hozzátette, a cégnél főleg bevándorlók dolgoznak, és igazából nem is szereti, ha angolok a kollégái.

"Általában egy hétig maradnak nálunk a brit kollégák, utána muszáj megválni tőlük, mert a legnagyobb csúcsforgalomban üldögélnek, nyomkodják a telefonjukat, nem igazán szeretnek dolgozni. A másik, hogy olyan szociális juttatásokat kapnak, hogy sokuknak - főként gyerekeseknek - nem is éri meg minimálbérért dolgozni, eltartja őket az állam" - tette hozzá.

Ferenc négy éve él Nagy-Britanniában, elmondása szerint igazából nem foglalkozik a Brexittel.

Nem hinném, hogy nagy hatással lenne ránk. Itt nem rettegnek az emberek, bármennyire is mondja a média. Dolgozunk tovább, akinek van stabil munkája, annak nem kell félnie.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem