2018. szeptember 22. szombat Móric
HR Centrum

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat


A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

Egy magyar óvodapedagógus éves szinten 1 344 órát töltött munkával 2017-ben, ezzel a hazai szakemberek 300 órával dolgoztak többet, mint az OECD átlag. Az általános iskolákban dolgozó magyar pedagógusok ugyanakkor "csupán" 655 nettó munkaórája volt tavaly, ami több mint 200 órával kevesebb volt az OECD országok átlagánál - derült ki a legfrissebb, Education at Glance 2018 jelentésből

A magyar szakemberek leterheltségét illetően mindent elmond, hogyha az összesített számokat nézzük, akkor hazánknál csupán három országban - Németország, Izland, Lettország - dolgoznak még ennél is többet az óvodákban. A nemzetközi szinten is kiemelkedő terhelésnek kitett szakemberek esetében tehát adta magát a kérdés: mennyi pénzt lehet keresni Magyarországon óvodapedagógusként? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), legfrissebb, 2016-os adatai szerint hazánkban 

a csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus átlagos bruttó keresete 265 135 forint.

Az óvodapedagógusok mellett a jelentés az általános iskolai tanárokra is kitér, az ő adatsoruk szerint az OECD átlag 784 óra, ami 260 órával kevesebb az óvodapedagógusok átlagánál. Magyarországon azonban még jelentősebb a különbség a két szakma között, hazánkban ugyanis egy általános iskolás tanár nettó 655 órát dolgozott 2017-ben. Ez pedig kevesebb mint a fele az óvodapedagógus kollégákhoz képest.

Nemzetközi összesesítésben is jócskán elmaradunk az átlagtól, igaz az OECD megjegyzi, hogy a magyar adatok mind az óvodapedagógusok, mind pedig az általános iskolás tanárok esetében a minimum tanítási időt jelentik. Az általános iskolai tanárok esetében is kíváncsiak voltunk arra, hogy mindezért a munkáért mekkora bért kapnak átlagosan:

az NFSZ ide vonatkozó statisztikái szerint az ő bruttó munkabérük átlagosan 301 973 forint volt 2016-os adatok szerint.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 51 798 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,27%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (51 856 Ft/hó; THM 8,10%); illetve a Budapest Bank (52 219 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2018. 09. 21. 09:00
Fejlesztenünk kellene a vezetőket, na de hogy’ kezdjünk hozzá?

Ma már több cikkben olvashatunk arról, hogy mennyire fontos a vezetők fejlesztése és ezen belül...

perfekt
2018. 09. 19. 09:02
Egyszerűsített végelszámolás – új lehetőségek a könyvelőirodáknak

A Cégtörvény 2018. július 1-jével hatályba lépett módosítása[1] az egyszerűsített végelszámolás...

laskainelli
2018. 09. 19. 08:50
Hogyan lehet sikeresen kilépni a szeretői viszonyból?

Amikor valaki szeretői viszonyt alakít ki, akkor van benne egy hiány, amit szeretne feltölteni, és...

coachco
2018. 09. 18. 17:32
Egy baráti tanács: ne öregedj meg és halmozz fel időben jelentősebb vagyont!

Állítólag van egy kínai mondás, miszerint jobb szépnek, fiatalnak és gazdagnak lenni, mint csúnyának...

icoachu
2018. 09. 18. 16:23
ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy...

hrdoktor
2018. 09. 17. 10:41
Adatvédelem a foglalkozás-egészségügyi orvosnál

Mi történik a vizsgálati eredményekkel, mit tudhat meg a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi...

jobangel
2018. 09. 17. 06:00
Bántalmazott nő állást keres

Miután az ebbe a körbe tartozók is elég gyakran kérnek segítséget, a problémákat is látom...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk