2018. szeptember 19. szerda Vilhelmina
HR Centrum

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat


A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

Egy magyar óvodapedagógus éves szinten 1 344 órát töltött munkával 2017-ben, ezzel a hazai szakemberek 300 órával dolgoztak többet, mint az OECD átlag. Az általános iskolákban dolgozó magyar pedagógusok ugyanakkor "csupán" 655 nettó munkaórája volt tavaly, ami több mint 200 órával kevesebb volt az OECD országok átlagánál - derült ki a legfrissebb, Education at Glance 2018 jelentésből

A magyar szakemberek leterheltségét illetően mindent elmond, hogyha az összesített számokat nézzük, akkor hazánknál csupán három országban - Németország, Izland, Lettország - dolgoznak még ennél is többet az óvodákban. A nemzetközi szinten is kiemelkedő terhelésnek kitett szakemberek esetében tehát adta magát a kérdés: mennyi pénzt lehet keresni Magyarországon óvodapedagógusként? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), legfrissebb, 2016-os adatai szerint hazánkban 

a csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus átlagos bruttó keresete 265 135 forint.

Az óvodapedagógusok mellett a jelentés az általános iskolai tanárokra is kitér, az ő adatsoruk szerint az OECD átlag 784 óra, ami 260 órával kevesebb az óvodapedagógusok átlagánál. Magyarországon azonban még jelentősebb a különbség a két szakma között, hazánkban ugyanis egy általános iskolás tanár nettó 655 órát dolgozott 2017-ben. Ez pedig kevesebb mint a fele az óvodapedagógus kollégákhoz képest.

Nemzetközi összesesítésben is jócskán elmaradunk az átlagtól, igaz az OECD megjegyzi, hogy a magyar adatok mind az óvodapedagógusok, mind pedig az általános iskolás tanárok esetében a minimum tanítási időt jelentik. Az általános iskolai tanárok esetében is kíváncsiak voltunk arra, hogy mindezért a munkáért mekkora bért kapnak átlagosan:

az NFSZ ide vonatkozó statisztikái szerint az ő bruttó munkabérük átlagosan 301 973 forint volt 2016-os adatok szerint.

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon
Egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra Budapesten.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2018. 09. 19. 09:02
Egyszerűsített végelszámolás – új lehetőségek a könyvelőirodáknak

A Cégtörvény 2018. július 1-jével hatályba lépett módosítása[1] az egyszerűsített végelszámolás...

laskainelli
2018. 09. 19. 08:50
Hogyan lehet sikeresen kilépni a szeretői viszonyból?

Amikor valaki szeretői viszonyt alakít ki, akkor van benne egy hiány, amit szeretne feltölteni, és...

coachco
2018. 09. 18. 17:32
Egy baráti tanács: ne öregedj meg és halmozz fel időben jelentősebb vagyont!

Állítólag van egy kínai mondás, miszerint jobb szépnek, fiatalnak és gazdagnak lenni, mint csúnyának...

icoachu
2018. 09. 18. 16:23
ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy...

hrdoktor
2018. 09. 17. 10:41
Adatvédelem a foglalkozás-egészségügyi orvosnál

Mi történik a vizsgálati eredményekkel, mit tudhat meg a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi...

jobangel
2018. 09. 17. 06:00
Bántalmazott nő állást keres

Miután az ebbe a körbe tartozók is elég gyakran kérnek segítséget, a problémákat is látom...

legacykft
2018. 09. 14. 09:00
Neked mi segít megbirkózni a változások okozta stresszel?

Vezetőkkel való munkánk során manapság gyakran téma a fokozott stressz megélése. Ha tudatosítjuk...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk