2018. november 21. szerda Olivér
HR Centrum

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat


A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

Egy magyar óvodapedagógus éves szinten 1 344 órát töltött munkával 2017-ben, ezzel a hazai szakemberek 300 órával dolgoztak többet, mint az OECD átlag. Az általános iskolákban dolgozó magyar pedagógusok ugyanakkor "csupán" 655 nettó munkaórája volt tavaly, ami több mint 200 órával kevesebb volt az OECD országok átlagánál - derült ki a legfrissebb, Education at Glance 2018 jelentésből

A magyar szakemberek leterheltségét illetően mindent elmond, hogyha az összesített számokat nézzük, akkor hazánknál csupán három országban - Németország, Izland, Lettország - dolgoznak még ennél is többet az óvodákban. A nemzetközi szinten is kiemelkedő terhelésnek kitett szakemberek esetében tehát adta magát a kérdés: mennyi pénzt lehet keresni Magyarországon óvodapedagógusként? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), legfrissebb, 2016-os adatai szerint hazánkban 

a csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus átlagos bruttó keresete 265 135 forint.

Az óvodapedagógusok mellett a jelentés az általános iskolai tanárokra is kitér, az ő adatsoruk szerint az OECD átlag 784 óra, ami 260 órával kevesebb az óvodapedagógusok átlagánál. Magyarországon azonban még jelentősebb a különbség a két szakma között, hazánkban ugyanis egy általános iskolás tanár nettó 655 órát dolgozott 2017-ben. Ez pedig kevesebb mint a fele az óvodapedagógus kollégákhoz képest.

Nemzetközi összesesítésben is jócskán elmaradunk az átlagtól, igaz az OECD megjegyzi, hogy a magyar adatok mind az óvodapedagógusok, mind pedig az általános iskolás tanárok esetében a minimum tanítási időt jelentik. Az általános iskolai tanárok esetében is kíváncsiak voltunk arra, hogy mindezért a munkáért mekkora bért kapnak átlagosan:

az NFSZ ide vonatkozó statisztikái szerint az ő bruttó munkabérük átlagosan 301 973 forint volt 2016-os adatok szerint.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Durva: ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon
Pedig 15 napon belül kötelesek lennének bejelenteni az elhalálozást.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2018. 11. 19. 11:01
Őszi agyturbó

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne....

perfekt
2018. 11. 19. 09:02
Mire is kell ajánlatot tennünk?

... avagy a közbeszerzési műszaki leírás jelentősége 2. rész [...] Bővebben!

jobangel
2018. 11. 18. 19:06
Személyes konfliktusok a munkahelyen, avagy a mobbing anatómiája

Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A...

laskainelli
2018. 11. 18. 17:22
A megcsalt fél 5 leggyakoribb kérdése

A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél...

legacykft
2018. 11. 16. 09:00
Miért csalódunk az új módszerekben?

Számos szervezet felismerte, hogy ha a jövőben is sikeresek akarnak maradni, nem mehetnek tovább...

hrbonbon
2018. 11. 15. 12:15
Hogyan „tágul ki” a munka világa?

  Néhány hete a HR Fest konferencián jártam, és ennek kapcsán az erősödött bennem, hogy mennyire...

icoachu
2018. 11. 12. 13:27
Vajon hogyan tanulnak a sikeresen nyelvtanulók?

Nyelvtanuló vagy? Esetleg nem úgy haladsz, ahogyan azt szeretnéd? Vagy úgy érzed jó lenne hatékonyabbá...

NÉPSZERŰ
FRISS