18 °C Budapest

Címke: munkaóra (11 cikk)

NapiCsárt | 2020. július 14. 14:01

Rég látott csapás érte a magyar melósokat: ez biztosan meglátszik a bérpapíron

2019 utolsó negyedévéhez képest, 2020 első negyedévére jócskán lecsökkent az EU-ban a ténylegesen ledolgozott munkaóra index. Ez ráadásul Magyarországot is brutálisan érintette, bőven az EU-s élbolyban voltunk a ledolgozott munkaidő visszaesése tekintetében. Ebből ráadásul a magyar férfiak érezték a legtöbbet, ugyanis az unióban egyedülálló módon, arányait tekintve majd 10-szer akkora visszaesést szenvedtek el ebben az időszakban, mint a magyar nők.

NapiCsárt | 2020. április 1. 10:04

Ezért vagyunk összeszerelő ország: az EU-ban kevés olcsóbb munkaerő van a magyarnál

Az Európai Unióban bődületes különbségek mutatkoznak az egyes tagországban tapasztalható munkaórák átlagos költségének tekintetében. Ha forintosítva vizsgáljuk, akkor bár az EU-ban átlagosan 9 946 forintjában kerül a munkáltatóknak 1 órányi munka, ám a sereghajtó Bulgáriában egy átlagos munkaóra költsége csupán 2 155 forint, míg Dániában 16 051. Magyarországon pedig mindösszesen 3 555 forint, ami az EU negyedik legalacsonyabb száma, holtversenyben Lettországgal.

NapiCsárt | 2019. augusztus 23. 16:31

Azért ez kemény: ennyire nem ér fabatkát sem egy magyar munkaóra

Egy átlagos magyar melós egy óra munkájával 11 197 forinttal járult hozzá az ország teljes gazdaságához 2018-ban - derült ki firss OECD adatokból. Ez annyira szerény szám, hogy hazánknál csupán Chile-ben kevésbé produktív egy munkaóra az OECD országok közül, ott ugyanis dolgozzon bármennyire keményen is egy chilei munkás, csupán 29 dollárral, azaz forintosítva 8 613 forinttal járult hozzá saját nemzetgazdaságához.

NapiCsárt | 2019. május 28. 16:34

Modern rabszolgaság: ennyit gályázik egy magyar melós évente

A legfrissebb OECD statisztikák szerint egy magyar dolgozó 2017-ben átlagosan 1 740 órát töltött munkával. Ez az összesített statisztikák szerint elég magas, az OECD országok közül csupán 5 európai nemzet van, ahol a munkavállalók évente átlagosan többet dolgoztak, mint a magyarok. Ennél is meghökkentőbb adat, hogy a magyar nőknél minden más, OECD statisztikában szereplő európai ország női lakossága kevesebbet dolgozik átlagosan egy héten.

Pénzcentrum | 2018. szeptember 13. 17:30

Ezt nem lehet letagadni: így hajtják szét a magyar óvónőket, tanárokat

A legfrissebb statisztikák szerint a magyar óvónők világszinten is rendkívül leterheltnek számítanak. Olyannyira, hogy nettó munkaórában csupán három ország szakemberei dolgoznak többet a magyaroknál. Az általános iskolás tanárok esetében nem ennyire vészes a helyzet, ők több száz órával elmaradnak a világ, illetve európai átlagtól, védelmükben azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a statisztikában szereplő magyar adatok a minimum tanítási idő alapján szerepelnek a listában, ellentétben a többi országéval. Az elérhető adatokon túl megnéztük azt is, milyen bérekre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedne el Magyarországon.

Pénzcentrum | 2018. június 6. 17:30

Ki nem találod, hol élnek a világ legszorgalmasabb munkásai

Egy új kutatásban többek között azt vizsgálták, hogy évente átlagosan hány órát dolgoznak a munkások a világ különböző városaiban. A kutatás eredményeiből kiderül, hogy hatalmas különbségek vannak egy-egy település között.

NapiCsárt | 2018. április 10. 18:00

Ennyit ér a magyar munkaerő: aprópénzért szerelünk össze Európában

Nem csoda, hogy Magyarországot - sokszor keserűen - összeszerelő országnak is szokták nevezni. Egy frissen közölt Eurostat elemzés szerint ugyanis hazánk sereghajtónak számít, ami az egy óra munkára eső munkáltatói költségeket illeti. A különbségek ráadásul Nyugat- és Kelet-Európa között elképesztők.