2019. július 16. kedd Valter
HR Centrum

Év végére krízisbe kerülhet a magyar bolthálózat: menekülnek a dolgozók


Több pénz kereshetnek és kevesebbet kell túlórázniuk azoknak, akik a turizmusban vállalnak idénymunkát a bolti állások helyett. A kereskedelmet így is munkaerőhiány sújtja, de nem tudják felvenni a versenyt a nyári szezonális munkalehetőségekkel. A szakszervezet véleménye szerint konkrét megoldásokat kell találniuk a piaci szereplőknek még ősszel, különben év végére komoly bajba kerül az ellátási lánc. 

Bizonyos jobban fizető idénymunkák, főként a a turizmus területén, érezhetően munkaerő elszívó hatással vannak a kereskedelemre. A bolti dolgozók ugyanis kevésbé versenyképes bérre számíthatnak az áruházakban, ráadásul rengeteg a túlóra. Míg a szezonális munkákkal átlagban napi 15-20 ezer forintot kereshetnek üdülőövezetekben, addig a bolti fizetések havi 25-30 ezer forinttal alatta maradnak a versenyszférában megszerezhető bérnek - írja a Magyar Nemzet. 

Eddig is jelentős volt a munkaerőhiány a boltokban, azonban a fluktuáció és a - karácsonyi időszak helyett inkább - nyáron kiadott szabadságok miatt már a napi munka megszervezése is gondot jelent az üzleteknek. 12 órás műszakok helyett nem ritkán 15 órákat kell dolgozniuk a beosztottaknak, és még a munkaközi szüneteket sem tudják sokszor kivenni, olyan kevesen vannak a napi feladatokra. Már gyakran a boltvezetők is beállnak fizikai munkát végezni, hogy ne legyen fennakadás. A hétvégi munkaszervezés ugyanúgy gondot jelent: az így is túlhajszolt alkalmazottakra még az alkalmi munkavállalók betanításának feladata is hárul. 

A kórosan kevés alkalmazott miatt több olyan munkaszervezési feladat jellemző az áruházakban, amelyek szembemennek a törvényi előírásokkal. Ha a munkaügyi hatóság alaposan megvizsgálná az egyes cégeknél kialakult gyakorlatot, szinte mindenütt találna visszásságokat

- mondta el a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba ismertette, hogy a szabályok szerint havonta egy szabad vasárnapot biztosítani kell a bolti alkalmazottaknak. Amíg nem volt ekkora munkaerőkrízisben a kereskedelem, minden dolgozónak jutott egy teljes hétvége legalább pihenésre, viszont ma már szombat-vasárnap helyett legfeljebb hétköznapra jut szabadnap, és az sem kiszámíthatóan, hanem attól függően, hogyan sikerül kisakkozni a műszakokat. 

Nem is a hét végi munkával van a fő probléma, hanem azzal, hogy egész héten folyamatosan, kiszámíthatatlan rendben kell dolgozniuk az alkalmazottaknak. Nem véletlen, hogy sokan panaszkodnak, hogy túlterheltek, mert mindez a családi életük és az egészségük rovására megy, ráadásul ilyen munkarendben nagyon nehéz tervezni 

- mondta a szakszervezeti elnök, aki arról is tájékoztatott, hogy több cég jelezte: hiá­ba kínálnak a versenytársakhoz képest is magasabb béreket egyes láncok, ennek ára, hogy az így felvett dolgozónak több munkakört is el kell látnia. A meglévő munkavállalók számára már a napi feladatok ellátása is erőn felüli kihívás. Bubenkó Csaba szerint elkerülhetetlen, hogy ősszel konkrét javaslatok szülessenek a munkaerő-problémák megoldására, mert év végére különben az ellátási lánc előírások szerinti működtetése is akadályoba fog ütközni.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 07. 15. 09:02
Egyéni cég átalakulása

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény módosítása lehetővé...

y2ycoaching
2019. 07. 15. 06:25
Egy pakli tükör

A héten meghívást kaptunk egy workshopra, „visszajelzés megoldásfókusszal” címmel. Megmondom...

coachco
2019. 07. 13. 07:11
Gondoltam, nem megyek Amerikába - csak olvasok (és írok) róla

Biztos sokaknak megvan Wahorn András rendszerváltás körüli 'klasszikusa', az Emigráns dal, ami...

legacykft
2019. 07. 12. 09:00
Zero waste a csapatok fejlesztésében

Manapság a bolygónk egyre romló helyzetétől, mindenféle elrettentő eredményeket felmutató tanulmányoktól...

jobangel
2019. 07. 11. 06:00
Mi valós indok a „túlképzettség” fogalma mögött?

A CV lebutítása, hogy ne látsszon, hogy túlképzett emberünk, rendszeres probléma, régen ilyen...

happyhunter
2019. 07. 08. 19:38
Csapatéptő térerőn innen és túl…

Azt szeretem a Jobsgardenben, hogy folyton változik. Közel sem vagyunk tökéletesek, de gondolkodunk...

hrdoktor
2019. 07. 08. 07:07
7 tipp, hogy a laptopozás ne terhelje a gerincet

A sok laptophasználat hát- és nyakfájdalmakhoz vezethet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk