1 °C Budapest

Ehhez még egy világjárvány is kevés: nincs az a pénz, hogy a magyarok közmunkásnak álljanak

2021. január 26. 16:48

Hiába emelkedett jelentősen a munkanélküliségi ráta 2020-ban a járvány hatására, a közfoglalkoztatottak száma tovább csökkent. Hiába lenne tehát több ezer ember számára, akik régóta vannak munka nélkül, bevételi lehetőség a közmunka, mégsem vált a korábbi éveknél vonzóbb alternatívává a tavalyi rendkívüli évben sem. Ennek hátterében főként a befagyasztott alacsony bérezés állhat.

Hétfőn megszületett a megállapodás a 2021-es éves minimálbér és garantált bérminimum mértékéről, amelyet hosszas egyeztetés előzött meg. A munkaadói oldal múlt év végén még nem akart engedni a 3%-os javaslatból, míg a munkavállalói oldal 5-6%-ot remélt. A végső döntés értelmében 4%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum Magyarországon februártól, ami bruttó 167 400 forintot, illetve 219 000 forintot jelent.

Az egyeztetések során nagy hangsúlyt kapott, hogy a koronavírus világjárvány következtében bekövetkezett élelmiszerdrágulás éppen a kevés bérből élőknek jelenti a legnagyobb terhet. Ez azonban nem csak a minimálbér szintjén keresőket érinti, hanem a kisnyugdíjasokat és a közmunkásokat is, ugyanis a közfoglalkoztatott bérek függetlenek az éves minimálbér emeléstől. Az összegeket rendeletben határozták meg, amelyen 2017 óta nem változtattak.

A 170/2011. rendeleta közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról a teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott részére bruttó 81 530 forintot állapít meg havi szinten, középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén pedig bruttó 106 555 forintot. (A munkavezetőknek pedig 89 705, illetve végzettséget igénylő munkakör esetén117 245 forintot.) Ez a rendelet 2017 óta hatályos, azóta nem változott.

2020. szeptember 27-én Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorában beszélt a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezeléséről, amellyel kapcsolatban hagsúlyozta, hogy "a gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre". Azonban a közmunkásbérek emelése egyelőre nem került terítékre, hiába zajlottak heves egyeztetések a minimálbérről.

A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete a KSH legutolsó, októberi adatai szerint 81 147 forint volt, a nettó pedig 53 963 forint (a tavalyi évi 10 havi átlag is 54470 forint). Látható, hogy mivel a közfoglalkozatottak rendeletben meghatározott bére 2017 óta nem emelkedett, egy olyan rendkívüli helyzetben sem teszi vonzóvá ezt a foglalkoztatási formát a munka nélkül maradtak számára, mint amilyen a jelenlegi. 2019 októberéhez viszonyítva a közfoglalkoztatottak száma még 7,8 százalékkal csökkent is:

Mindeközben hiába emelkedett jelentősen a munkanélküliségi ráta a járvány miatt, azonban a közfoglalkoztatás mégsem nőtt, sőt csökkent. Ezek szerint hiába vesztették el rengetegen az állásukat, és járt le a három hónapos álláskeresési járadékuk, mégsem váltak közfoglalkoztatottakká:

Ebben azonban nem csak aza alacsony bérezésnek lehet szerepe, amely 2017 óta az inflációt sem követi. A kormány kifejezett célja az elmúlt években a közfoglalkoztatottság csökkentése, és a foglalkoztatottság növelése. A járvány első hulláma alatt még annyi közmunkás állást sem nyitottak meg, mint a korábbi időszakokban, pedig éppen azt lehetne hinni, hogy ilyen rendkívüli helyzetben ez - még ha csekély mértékben is - segítséget nyújthat azok számára, akiknek semmilyen bevétele nincs, és olyan szektorból váltak munkanélkülivé, amelyet nagy mértékben sújtott a járvány.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi jelentéseinek adatai szerint 2020 márciusában több mint 92 ezer új államilag támogatott munkahely jött létre - az előző évinél mintegy 14 ezerrel kevesebb. Áprilisban 9300, májusban pedig 10 400 közmunka-lehetőség nyílt meg, tehát a három hónapban összesen 112 ezer ilyen elhelyezkedési lehetőség adódott (míg 2019 azonos időszakában 135 ezer). Természetesen, aki az első hullámban veszítette el a munkáját, még nem csaphatott le egyébként sem ezekre a lehetőségekre, hiszen előbb az álláskeresési járadék jogosultsági időszaknak kellett lejárnia. Viszont a fenti grafikonokról az olvasható le, hogy a munkanélküliek száma magas maradt, a közfoglalkoztatottaké szintén csökkent.

További háttérokként kell említeni, hogy a közfolgalkoztatottakat jellemzően kölcsönzött munkaerőként alkalmazták a cégek, és ahogy arról lapunk is beszámolt: a járvány kezdetén őket érintette legelőször és drasztikusan a kirúgási hullám. Hiszen a kölcsönzött dolgozótól, diákmunkástól könnyebb "megszabadulnia" egy cégnek.

Több mint a semmi?

Bár eddig is kérdéses volt, mire elég a közmunka-bér - az a nettó 54 ezer forint - amikor egy nemrég megjelent kutatás szerint csak az alapélelmiszerekre fordított nagybevásárlás 25 ezer forintos kiadást jelent, és akkor lakhatásról, rezsiről, egyéb költségekről még nem is beszéltünk. Ráadásul a kormány szándéka, hogy kiterelje a dolgozókat a közfoglalkoztatásból szintén abba az irányba viszi a mutatókat, hogy csökken a közmunkások száma, hiszen kevesebb az ilyen álláshely, továbbá az önkormányzatok, akik a legfőbb foglalkoztatók, szintén megszorultak a járvány következtében.

Az az elv pedig, hogy az álláskeresők könnyebben tudnak visszatérni a közfoglalkoztatásból a munkaerőpiacra, az elmúlt 10 év során nem igazolódott be teljesen, hiszen jellemzően a munkahelyekben szűkölködő országrészekben esély sincs visszatérni, megtakarítást pedig egy esetleges lakóhelyváltáshoz nehezen lehet képezni az alacsony összegből. A közmunka-program lassú hanyatlása - tudatos leépítése - viszont azt eredményezi, hogy az a 80-90 ezer ember, aki "ottragadt" mint közmunkás, végzetesen elszegényedik, ha az infláció így elszabadul.

Ahogy a minimálbér emelés mértéke nem követi az átlegbérek emelkedésének ütemét - ezáltal a minimálbérhez kötött juttatások, önkormányzati szociális támogatások sem, a közmunkásbér évek óta változatlan, az öregségi nyugdíjminimum, amin szintén sokféle támogatás alapul, 2008 óta 28 500 forint, úgy nyílik az olló a leszakadó legszegényebb réteg és a többi jövedelmi osztály között. A nyugdíjemelés százalékos számítási módja szintén csak a szakadékot mélyíti: a kis ellátásból élők egyre inkább elszegényednek. A járvány hatására pedig nem csak Magyarországon, hanem világszinten is még nagyobb problémát fog okozni a szegény és gazdagabb rétegek között tátongó jövedelmi szakadék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem