4 °C Budapest

Alapvető szolgáltatást darál be a munkaerőhiány Észak-Pesten

2017. február 25. 07:00

Kötegekben érkeztek meg a levelek, háromheti adag egyszerre. Ennek az az oka, hogy nem volt postás, aki kivigye a küldeményeket a IV. kerületi Káposztásmegyerre. A helyiek panaszt tettek a postán, az állami cég egyelőre helyettesítéssel oldja meg a munkaerőhiányt. A Pénzcentrum utánajárt, pontosan mi történt, és megkerestük a Magyar Posta Zrt.-t is.

Az egyik IV. kerületi lakónak január közepén tűnt fel, hogy három hete egyáltalán nem érkezett postája. Körbekérdezte a szomszédokat, ők tapasztaltak-e hasonlót? Mint kiderült, nem egyedi a problémája. Ezt követően egy káposztásmegyeri Facebook-csoportban is feltette a kérdést, amire néhány óra alatt több mint 150 komment érkezett, így már világos lett a helyzet: egész Káposztásmegyeren hasonló a helyzet.

Bementem a IV. kerületi főpostára, ahol azt mondták, nem tudnak a problémáról, pedig úgy tudom, nem csak én jeleztem feléjük. A következő szombaton két helyettes postást mindenkinek kihordta a háromheti levéladagját, az ajánlott küldeményekkel és csomagokkal viszont nem tudtak már foglalkozni, azokat a következő két hétben kaptuk meg"

- mondta a Pénzcentrumnak Horai Szabolcs, káposztásmegyeri lakos. Hozzátette, február 14-én kapott olyan csomagot, amit október 26-án adtak fel a postán. Hasonló esetet a Facebook csoportban is többen jeleztek: februárban érkeztek meg a novemberben feladott küldemények.

Az ott élők elmondása szerint továbbra is helyettesítéssel oldja meg a posta a kézbesítést, és nem ritkán késő este érkezik a postás, mert csak túlórákkal és hétvégi munkával tudja áthidalni az állami cég a munkaerőhiányt. Olyan esetről is hallottunk, hogy nyugdíjból hívtak vissza postást, hogy segítsen be. Egy helyi lakos megkereste a problémával a körzet parlamenti képviselőjét, Horváth Imrét is.

A postai szolgáltatással kapcsolatos jelenségeket ismerem, az újpesti posta vezetője is elismerte, hogy ezek a hiányosságok fennállnak, létszámhiánnyal küzdenek, már a nyugdíjas dolgozókat is behívták; elmondta, hogy sajnos csak akkor szűnnek meg ezek a problémák, ha a hiányzó létszám feltöltésre kerül"

- olvasható egy blogbejegyzésben a képviselő válasza.

Megkerestük a Magyar Posta Zrt.-t is, a következő tájékoztatást kaptuk:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Hazánkban a logisztikai iparágra, így a Magyar Postára is általánosságban jellemző, hogy elsősorban a központi régióban és Nyugat-Magyarországon munkaerőhiánnyal küzd, főként a kézbesítési és logisztikai területeken. Folyamatosan keressük az új kollégákat az újpesti kézbesítési területekre is, az üres létszámhelyek feltöltéséig pedig munkaerő-átcsoportosítással látjuk el a szolgáltatásokat. A jelzett problémákra a jövőben is kiemelten figyelünk. Zömében alap- és középfokú végzettségű munkavállalókat keresünk, illetve az irányítási területen meghirdetett munkakörökhöz felsőfokú végzettséggel rendelkező kollégákat keresünk."

Azokra a kérdéseinkre, hogy hány ember hiányzik a Posta állományából, illetve a meghirdetett pozíciókban milyen fizetéseket lehet elérni, nem kaptunk válaszokat. A fizetések.hu információ szerint viszont a postai kézbesítők havi bruttó átlagbére 136 332 forint.

A postások létszámhiányáról már többször cikkezett a magyar sajtó. Legutóbbi sajtóértesülések szerint hiányszakma lett a postás: a nyugdíjba vonulás és a fluktuáció miatt az ország egyes részein nincs elég munkaerő, jelenleg 200 állást hirdet az állami cég.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem