Magyar forint bankjegyek és érmék halmozódtak fel.

Elképesztő béremelésekkel szúrták ki a magyar dolgozók szemét: csoda, hogy sokan váltanának?

2024. június 25. 09:45

A 2023-as bértárgyalások lezárultak, amelyek során a szakszervezetek és munkáltatói érdekképviseletek visszajelzései alapján jelentős eltérések mutatkoztak a béremelések mértékében, az alapbér növekedésétől kezdve a különféle juttatásokig terjedően. Miközben az ágazati sajátosságok és a tavalyi reálbércsökkenés kompenzálásának kérdése is fontos szerepet kapott. Mint kiderült, szerencsésnek érezheti magát, aki 15 százalék feletti béremelést kapott az utóbbi egy évben.

Az idei bértárgyalások lezárultak, amint azt a szakszervezetek és munkáltatói érdekképviseletek egyaránt megerősítették a 24.hu érdeklődésére. A béremelések terén változatos képet láthatunk, amelyet tovább bonyolít, hogy nem minden esetben az alapbér növekedett. Az ágazati különbségeket követően megvizsgálták, sikerült-e pótolni a tavalyi reálbércsökkenést.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Zlati Róbert által közölt adatok szerint jelentős eltérések figyelhetők meg az idei béremeléseknél. A Vasas Szakszervezeti Szövetség működési területén például a béremelések 5 és 19 százalék között mozogtak, átlagosan 10 százalék körüli emelést jelentve, ami gyakran nem az alapbért érintette. A vegyiparban 6 és 16 százalék közötti emeléseket jegyeztek fel, míg az élelmiszeriparban az év közbeni béremelés volt előnyben. Itt egyes multicégeknél 8 százalékos emelés mellett egyszeri juttatásról is döntöttek. A nyomdaiparban a legmagasabb bérnövekedés 14,5 százalék volt.

A helyi ipari és városgazdálkodási területeken akár 25 százalékos emeléseket is elértek, bár ezek nagyon alacsony bázisról indultak. A teherfuvarozás terén a járműgyártás és -értékesítés ágazatában általánosan 12 százalék körüli emelésekről számoltak be. A BKV esetében a fővárossal kötött megállapodás eredményeként 13,5 százalékos béremelés történt. Miskolcon pedig a városi tömegközlekedés dolgozóinak március 1-jétől 18 százalékos bérfejlesztést sikerült elérniük.

A kereskedelemben sehol sem írtak alá 12 százalék alatti emelést, míg a távközlés területén helyenként nem történt béremelés. A honvédségi cégeknél pedig 12 és 15 százalék közötti emelésekről állapodtak meg. A vasúti ágazat kiemelt figyelmet kapott egy legalább 70 ezer forintos vagy annál magasabb, összesen 17 százalékos béremelés révén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc szerint a tavaly decemberben előrehozott minimálbér-emelés jelentős hatást gyakorolt a bérek alakulására. Az Ipartestületek Országos Szövetségénél (IPOSZ) Németh László elmondása szerint vállalkozásaiknál általánosságban 10–15 százalékos emeléseket hajtottak végre. Az építőipar területén tapasztalt helyzetet illetően Németh László arra utalt, hogy bár néhány jó képességű munkavállaló visszatért Németországból, ez nem enyhítette jelentősen a munkaerőhiány problémáját.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől, László Zoltántól megtudva: sok esetben már május végén újratárgyalásra került sor néhány cég esetében annak érdekében, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci igényeknek és megtartsák dolgozóikat. Ezen tárgyalások során további emeléseket sikerült elérniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem