27 °C Budapest
pharmaceutical factory worker at pharmacy industry manufacture

Rengeteg magyart keresnek idénymunkára az osztrákok: havi 1,1 milliós fizetés, nyelvtudás sem kell

2024. március 26. 16:02

Összehasonlítottuk a csomagoló, gyári munkás béreket az osztrákoknál és nálunk. A fizetéskülönbség igen jelentős, az osztrákok több mint bruttó 1,1 milliót adnak havonta heti 38,5 óra munkáért, míg itthon ez az érték a felét sem éri el. A német nyelvtudás nem feltétel, de a lakhatást és kiutazást mindenkinek magának kell intéznie. 

Megvizsgáltuk a csomagoló, gyári munkás munkakörben meghirdetett pályázatokat. Számos hirdetést találni a neten erre a munkakörre és ami egészen meglepő, hogy egy osztrák üzlet is keres magyar munkavállalókat ilyen pozícióba, a hazai viszonyokhoz képest meglehetősen szép bért kínálva. Cikkünkben összehasonlítottuk az elvárásokat és béreket itthon és Ausztriában. 

Az első hirdetés, amit találtunk egy osztrák hirdetés, a HOFER az osztrák élelmiszer-kereskedelmi ágazat keres csomagolókat csokoládégyárukba. Talán meglepő lehet de ez a cégcsoport a hazánkban az Aldi néven elhíresült üzlet, ugyanis az Aldi Süd kereskedelmi elnevezése Ausztriában és Szlovéniában a HOFER. 

A várható feladatok közzé tartozik többek között a 

  • keverékek előkészítése táblás csokoládékhoz 
  • csomagológépek kezelése és felügyelete
  • hibák jelentése és rögzítése az informatikai rendszerben
  • termékminőség ellenőrzése és minőségi követelmények betartása
  • munkahelyi tisztaság és rend biztosítása.

Az illetményt illetően sem titkolózik a boltlánc, vonzó bruttó havi fizetést kínálnak, 2 917 euró 38,5 órás munkahétre. Ami mai árfolyamon számolva bruttó 1 156 678 forint havonta, ami magyar bruttó-nettó átváltással számolva is havonta 769 190 forint nettó. Azonban ahogy egy korábbi cikkünkből az kiderül, az osztrákoknál kicsit másképpen számolják a béreket, így az ottani átváltással

ez 2 101,90 € nettó, ami forintban 833 466 forint nettó, tehát kicsit jobban is járunk, ha az ottani nettó-bruttó átváltással számolunk. 

Mindehhez az előírt elvárások a/az

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • szakképzés/szakmunkásképzés
  • műszaki érzék, minőségtudatosság és jártasság a számítógép használatában
  • megbízható és önálló személyiség kifejezett kommunikációs készségekkel
  • öröm a csapatmunkában való részvétel
  • készség a 3 műszakos munkarend vállalására.

Valamint a jelentkezéshez meg kell felelni az osztrák állam követelményeinek, hogy rendszeres foglalkoztatást tudjanak biztosítani. De ahogy látható is a német nyelvtudás nincsen az elvárások között. Ezeken felül kínálnak még az illetményeben ingyenes ellátást (friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, kávéval és teával), több hónapos szabadságok lehetőségét, kedvezményes díjakat kiegészítő egészségbiztosításokhoz és kerékpárok és elektromos kerékpárok lízingprogramot.

Arról a hirdetésben nincsen szó, hogy a lakhatást állják-e (valószínűleg nem), de az üzem pontos címe meg van adva a hirdetésben, így megnéztük, hogy mennyi idő Budapestről odamenni. A pontos cím 4642 Sattledt, Gewerbestraße 2, ami autóval Budapestről 4 óra 54 perc, tehát nagyjából 5 óra, míg vonattal 6 és fél óra. Így ha valaki ezt a munkát választja bele kell számolnia, hogy a napi ingázás nem éppen lehetőség. 

Érdekességképpen megnéztük, hogy Magyarországon mennyit lehet kapni hasonló munkakörben, valamint azt is, hogy a KSH által kiszámolt bruttó átlagbérekhez ez hol helyezkedik el. Ahogy már fentebb említettük itthon is van bőven ebben a munkakörben állás, de a fizetés igen sokszínű. A következő táblázatban néhány ilyen pályázatból gyűjtöttük ki a megajánlott béreket és nagyjából összeszedtük, hogy ehhez pontosan milyen feladatot és elvárást várnak el. 

Összevetve a KSH átlagkeresetével a kiírt pályázatokban található megajánlott béreket elmondható, hogy átlagosan nettó 342 500 forint körül adnak havonta a munkakörben, ami a KSH 2023 novemberi feldolgozói szféra átlagos béreihez viszonyítva nagyjából reális, ugyanis a bruttó átlagos bér a pozícióban 689 700 forint, ami nagyjából 458 650 forint. Az osztrákoknál megajánlott bérnél ez jóval kevesebb, de itt a lakhatás és beutazás könnyebben megoldható. Azonban azt fontos kiemelni, hogy vásárlóerőparitáson közelebb vannak a bérek, mint számszerűen nettó értékben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem