Close up grandmother hand press on calculator for counting about monthly expense or planning money management after retired concept

Munkáltatói és munkavállalói járulékok 2024: mikor lesz a járulékok befizetési határideje 2024 évében?

2023. december 16. 12:40

A magyar adórendszer működése számos, gyakran ismételt kérdést vet fel a dolgozók részéről: mi a különbség a bruttó és a nettó bér között, pontosan milyen adók és más terhek nehezednek a munkavállalók és a munkáltatóik vállára? Járjunk utána, mik a munkavállalói járulékok 2024 évében, illetve, hogy hogyan alakulnak munkáltatói járulékok 2024 során! Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 évében, mire figyeljen a magyar dolgozó., munkáltató?

Cikkünkben a teljes munkáltatói bérköltségről és a magyar munkavállalókat terhelő járulékokról lesz szó: tudd meg, mik a munkáltatói járulékok 2024 során, és hogy pontosan miből állnak a munkavállalói járulékok 2024 évében is! Változnak a munkáltatót terhelő járulékok 2024 évében? Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 során, mire kell figyelnie a dolgozónak, mire a munkáltatónak?

Járulékok 2024: hogyan adózunk 2024-ben?

A magyar munkavállalók zsebében a hóeleji fizetéssel a nettó bér landol: ez már egy, a különféle adóktól és járulékoktól automatikusan „megtisztított”, leadózott összeg - gyakorlatilag ez az a jövedelem, amiből ténylegesen megélünk – azonban ez nagyon messze áll a teljes munkáltatói bérköltségtől, azaz attól az összegtől, amibe a munkáltatónknak a havi foglalkoztatásunk valójában kerül. A teljes munkáltatói bérköltség nem más, mint a fizetésünknek a munkavállalói járulékok 2024 évi költségeivel (bruttó bér), illetve a munkáltatói járulék 2024 évi kötelezettségével terhelt megnövekedett összegű bérköltsége.

A járulékok 2024 évi tudnivalói kapcsán fontos megemlítenünk, hogy Magyarországon nem progresszíven emelkednek a járulékok 2024 évében sem (azaz nem adózik többet százalékos arányban az, aki jobban keres), minden alkalmazottra egységesen, ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Nézzük, melyek a munkavállalói járulékok 2024 évében, illetve, hogy mekkora tételt jelentenek a munkáltatót terhelő járulékok 2024 során!

1. Munkáltatói járulékok 2024

Habár sokan azt hiszik, hogy az adózásunk a bruttó fizetésünkből levont járulékokból áll, a helyzet azért ennél komplexebb: a bruttó munkabérünk után (a béren felül) ugyanis a munkáltatót terhelik a munkáltatói járulékok 2024-ben is. A munkáltatót terhelő járulékok 2024 évében – nézzünk utána az aktuális törvénymódosításoknak, ha érint minket – gyakorlatilag a szociális hozzájárulási adóban merülnek ki (2022. január 1-től már nem kell fizetnie a munkáltatónak az 1,5%-os szakképzési hozzájárulást, csak a szociális hozzájárulási adó maradt). A szociális hozzájárulási adó (szochó) mértéke 13%, amit a munkáltató fizet havi rendszerességgel az államnak - ez az adó magát a dolgozót közvetlenül nem érinti.

2. Munkavállalói járulékok 2024

Tehát: a szociális hozzájárulási adóval terhelt bruttó bérünk adja a teljes munkáltatói bérköltséget (bruttó bér + 13%). Ami ebből a dolgozót érinti, az maga a bruttó fizetés, amelyből viszont levonásra kerülnek a munkavállalót terhelő járulékok 2024-ben. A munkavállalói járulékok 2024 évében változatlanul a 15%-os személyi jövedelemadó és a 18,5%-os társadalombiztosítási járulék (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék) kombinációjából állnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 15%-os szja + a 18%-os TB-járulék együttesen a bruttó bér 33,5%-át teszik ki, vagyis, amennyiben nem érvényesíthetők egyéni alapon meghatározott adó- és járulékfizetési kedvezmények (pl. 25 év alatti fiatalok szja-mentessége), ennyit vonnak le a bérünkből, mire kézhez kapjuk azt. A járulékok 2024 évében is automatikusan kerülnek levonásra: mi már a nettó bért kapjuk meg a számlánkra, azaz a kapott fizetéssel szabadon gazdálkodhatunk, abból nem kell tovább adózni.

Mikor van a járulékok befizetési határideje 2024 évében?

Ahogy a fentiekben is írtuk a munkavállalói járulékok 2024 évi tudnivalói kapcsán: a nettó bérünket már a terhekkel csökkentve kapjuk kézhez, ebből nem kell tovább adózni (nincs olyan határidő ebben a tekintetben, amire egy dolgozónak figyelnie kell, leszámítva az éves szja-bevallást). A munkáltatót terhelő járulékok befizetési határideje 2024 évében (szochó) továbbra is a szokott módon, rendszerint a tárgyhót követő hónap 12. napján történik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem