-2 °C Budapest
Hatalom és tudás: ezeken a vidéki településeken élnek a legmegbecsültebb magyarok

Hatalom és tudás: ezeken a vidéki településeken élnek a legmegbecsültebb magyarok

2023. november 18. 06:37

A Pénzcentrum bevett kutatásai közzé tartozik a különböző foglalkozások presztízs vizsgálata. Ebben a cikkben azt vizsgáltuk meg, hogy az országban mely régiókban, vármegyékben és településeken vannak a legnagyobb arányban a magas presztízsű munkákat ellátó emberek. Pest vármegyében 25%-ra tehető a magas presztízsű foglalkoztatásban foglalkoztatottak aránya, míg több más vármegyében ez az érték alig éri el a 12-13%-ot is.  A top 10 magas presztízsű foglalkoztatásban dolgozók arányával rendelkező települések között azonban megjelenik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is, ami 2021-ben az ország leggazdagabb települése volt. 

Mielőtt ránéznénk az ország térképre, érdemes tisztázni, hogy mely szakmák azok, melyek nagy tekintélynek örvendenek a társadalomban. Nem meglepő módon általában azok a hivatások foglalják el az első helyet, melyek általában hosszú tanulási idő után betölthetőek és a megszerzett szakértelemmel nagyban tudják segíteni a társadalmat.

A Pénzcentrum kutatásában külön rangsor született az elismertség és a társadalmi hasznosság szerint. Az elismertségben az első 5 helyen, 2021-ben és 2023-ban is az orvos, a mérnök, a programozó, az ügyvéd és a bankár állnak, azonban a sorrendben látható némi változás. Míg 2021-ben az orvos számított a legelismertebbnek, 2023-ra már az ügyvéd állt az első helyen.

Nem meglepő módon a társadalmi hasznosságot illetően az első öt helyezett között kettő is köthető az egészségügyhöz, az orvos és az ápoló mind a két vizsgált időszakban a lista elején szerepelnek. Mellettük szerepelnek még a tanár, mérnök és az óvodapedagógus is. Az elemzésben arról is szó esik, hogy a magas társadalmi hasznosság, presztízs nincsen egyenesen arányosan a fizetések mértékével, és sokszor a leginkább megbecsültebbnek ítélt szakmák rettentően alulfizetettnek számítanak. Erre példa többek között az ápolók és tanárok helyzete is.

Hol élnek a megbecsült szakmákat végzők?

A 2022-es magas presztízsű foglalkoztatási csoportokban foglalkoztatottak százalékos arányáról az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) oldaláról szereztünk adatokat. Az elemzésben a regionális adatoktól befelé haladva vizsgáljuk meg, hogy hol élnek a legnagyobb arányban magas presztízsű foglalkozásból élők. 

Regionális szinten már gyanítható, hogy egyes térségekbe tömörülnek a legnagyobb arányban a magas presztízsű állások. Alapvetően az ország középső térségeiben látható a legnagyobb arány, ami cseppet sem meglepő. Pest vármegye nagy valószínűséggel nagyobb arányban vonzza be az ilyen típusú foglalkoztatásban dolgozókat. A legkisebb aránnyal a szegényebb, jellemzően leszakadó régiók állnak, utololsó helyen az Észak- Alföld áll közel 12%-kal.

Vármegyei szinten már valamivel pontosabb adatokat láthatunk, mert az átlag rendkívül érzékeny az esetleges kiugró értékekre. Ugyanakkor a vármegyék megoszlása is megerősíti a regionális adatoknál látható mintázatot, leginkább a közép és észak-nyugati térség vármegyéi állnak a rangsor elején. Pest vármegye az első, ott több, mint 25%-os a magas presztízsű foglalkozásban foglalkoztatottak aránya, míg az utolsó helyen álló Szabolcs-Szatmár- Bereg vármegyében ez az érték a 12%-ot sem éri el. 

Nézzük meg településszinten hogyan alakulnak az értékek és melyek azok a települések, amelyek a legtöbb és a legkevesebb ilyen lakossal rendelkeznek. A következő táblákban láthatjuk ezeket a településeket, feltüntettük hozzájuk, hogy melyik régióban és vármegyében találhatóak, valamint a népességszámot is. Az utolsó oszlopban azt is kiszámoltuk, hogy az adott településen, a 2022-es népszámlálási adatokhoz hány főt jelent konkrétan a megadott arány. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A táblában a top 10 legmagasabb aránnyal rendelkező település között jól látható, hogy a korábbi regionális és vármegyei adatok köszönnek vissza. Mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a a legtöbb magas presztízsű foglalkoztatottal rendelkező települések Közép-Magyarországon, azon belül is Pest vármegyében találhatóak. Ami talán meglepőbb, hogy a rendkívül előkelő második helyen mindezek ellenére a 30 lakossal rendelkező Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Debréte áll, annak ellenére, hogy maga a vármegye a vármegyei listán csak a 13. helyen áll. De a listában található a 12 lakosú szintén Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is, amiről már korábbi cikkünkben is írtunk, hogy a leggazdagabb településnek bizonyult 2021-ben. A településen egyébként a 12 főből hét tölt be olyan állást, ami magas presztízsű foglalkoztatottságnak bizonyul. 

Ha a másik oldalról közelítjük a listát, látható, hogy 3 olyan település is van, ahol egyáltalán nincsen olyan lakos, aki magas presztízsű foglalkozásban lett volna foglalkoztatva 2022-ben. De a többi érték is rendkívül kicsi,

a 10 településen az ott élő 2257 lakosból mindösszesen 17 olyan van, aki magas presztízsű foglalkozásban helyezkedett el. 

Ezek alapján tehát elmondható, hogy 2022-ben a magas presztízsű állásokat betöltők eloszlása rendkívül centralizált az országban. Gyakorlatilag a legtöbb ilyen foglalkoztatásban elhelyezkedő ember az ország középső és észak-nyugati térségébe tömörül. 

Leggazdagabb és legszegényebb települések

Egy korábbi cikkünkben írtunk a 2021-es nettó befolyó belföldi jövedelmek megoszlásáról egy lakosra az országban. A cikkben részletesen kitértünk arra, hogy az országban a nettó befolyó jövedelmek mennyire összpontosulnak egyes régiókba és vármegyékbe. Ezeket az adatokat felhasználva összevetettük a mostani magas presztízsű szakmák betöltésének megoszlásával.

Nem túl meghökkentő, hogy azok a települések, ahol a magas presztízsű szakmákat ellátók csoportosultak 2022-ben, azért jellemzően nem a legszegényebb településeken élnek. A táblázatban jól látható, hogy ezen települések esetén nem volt olyan 2021-ben, ahol 1 millió forint alá ment volna a nettó befolyó belföldi jövedelem lakosonként. De fontos megjegyezni, hogy az 1 millió és 2 millió forint közötti nettó befolyó jövedelem lakosonként a legnagyobb arányú. Azok a települések, amelyek 2 millió vagy még annál is magasabb értékkel rendelkeznek nevezhetőek kimagaslóan jómódú településnek.

Míg a legkevesebb magas presztízsű foglalkoztatottal ellátott települések zöme 2021-ben 1 millió forint alatti nettó belföldi jövedelemmel számolhattak egy lakosra, leszámítva az első helyen álló Cakóházát, ahol ugyan egy olyan lakos sincs, aki ilyen foglalkoztatásban lenne, de egy lakosra nagyjából 1,4 millió forint nettó belföldi jövedelem jutott 2021-ben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm