16 °C Budapest
Successful 30 year old businessman dressed in smart casual clothing going for short business trip by train and local transportation.

Eddig tiltólistán volt, 2023-tól álomfizetést érhet a magyar munkahelyeken: egyre többen lépnek

2023. november 13. 16:01

A legtöbb vállalat a felvételi eljárása során továbbra is rosszalló pillantást vet azokra a jelöltekre, akiknek az életrajzában több olyan munkahely szerepel, ahol maximum 1 évet töltöttek el. Pedig az ítélkezés helyett jobban járnának, ha a munkahelyváltás okaira keresnék a választ, az Y és Z generáció tagjai ugyanis gyakran válnak karrierturistává azért, hogy megtalálják a számukra legjobb munkahelyet. Még akkor is, ha addig több szervezetet hagynak maguk mögött.

Az állásból állásba ugrálás nem újdonság, az egyre gyakoribb jelenség, főként az elmúlt néhány év feszes munkaerőpiaci körülményei miatt. Az Employee Benefit Research Institute által végzett tanulmány szerint a húszas éveikben járó munkavállalók több mint 22 százaléka töltött 1 évet vagy annál kevesebbet a munkahelyén tavaly, amivel 2006 óta a legmagasabb arányt érték el. A karrier turizmustól pedig a recesszió sem veszi el a fiatalok kedvét, a LinkedIn jelentése szerint legalábbis az amerikai munkavállalók több mint fele fontolgatja, hogy idén elhagyja a munkahelyét.

Emellett kiderült az is, hogy az Y és Z generáció tagjai nagyobb arányban tervezik a felmondásukat, mint bármely másik generáció.

Hiszen ők fogékonyabbak a karrierturizmusra, nem akarnak hosszú időre egy helyen letelepedni. A saját feltételeik szerint dolgoznának, és bár a fizetés fontos számukra, a szabadság, a munka és magánélet közti egyensúly többet jelent számukra. Amíg pedig ezirányú igényük ki nem elégül, addig munkahelyről munkahelyre ugrálnak. Ám hogy ennek mik lehetnek a pontos okai, azt a Forbes gyűjtötte össze.

Az infláció tudatosabbá tesz

Amikor a fizetések nem inflációkövetőek, akkor az aggódó alkalmazottak hajlamosak jobban fizető állások után nézni, ami rendszerint kifizetődő vállalkozás a részükről. A Federal Reserve Bank of Atlanta jelentése szerint 2022-ben a munkahelyváltásra készülők 49 százalékának haladta meg a fizetése az infláció mértékét, míg az állásukat megtartók mindössze a 42 százaléka részesült az infláció mértékét meghaladó béremelést.

Márpedig az évtizedek óta növekvő amerikai inflációs trend, valamint az egekbe szökő megélhetési költségek mellett nem csoda, hogy egyre több alkalmazott keresi a lehetőséget arra, hogy az első adandó alkalommal állást váltson.

Változik a munkával kapcsolatos alapfelfogás

A kiegyensúlyozottság kora lejárt, azaz már egyre kevésbé trend, hogy valaki 30-40 évet lehúz egy munkahelyen, majd tisztességes mértékű nyugdíjjal a zsebében visszavonulót fúj. A mai munkavállalók már nem várnak ki évtizedeket egyetlen munkahelyen, nem lesznek lojálisak egyetlen céghez ennyi ideig, amire különösen a Covid-járvány időszaka mutatott rá.

A vállalatok kevésbé lojálisak az alkalmazottakhoz

Titkon mindenki hisz abban, hogy ha keményen dolgozik és elég elkötelezett alkalmazottá válik, úgy jutalmat kaphat, előléptetik és majd a cégvezetők gondoskodnak róla. Csakhogy nem a mai vállalati struktúrában. A cégek manapság ugyanis ahelyett, hogy a szirupokat, szószokat és italporokat gyártó, csaknem 100 éves Torani példáját követnék (a vállalat a fennállása óta egyetlen munkavállalóját sem bocsájtotta el), inkább az ellenkezőjét teszik, és sorra utcára teszik a dolgozóikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikai elbocsátások zöme a technológiai területen megy végbe, ahol 2023 januárja óta összesen 949 vállalat több mint 200 ezer alkalmazottat rúgott ki. De a húsipar sem panaszkodhat, miután a szektor óriása, a Tyson Foods előbb megszüntette a felsővezetői pozíciók 15 százalékát, majd elsöpörte a vállalati szerepkörök 10 százalékát is. Ezek a tendenciák azonban felerősítették az egyébként is népszerű karrierturizmus jelenségét.

A jó céges kultúra lehet a fluktuáció gátja

Holott ennek nem kellene így lennie, a vállalatok egy kis odafigyeléssel ugyanis könnyedén megtarthatná a munkavállalóit. Egy tavalyi McKinsey-tanulmánya szerint a karrierturisták legfőbb indoka a szakmai előrehaladás és a fejlődés hiánya volt váltáskor, míg az MIT Sloan Management felmérése kiderítette azt is, hogy a megkérdezett munkavállalók 67 százaléka ugyan szeretne előre lépni a karrierjében, ám 49 százalékuk a megfelelő tanácsok hiánya és a céges kultúra miatt ezt nem tudja megtenni.

Aminek egyetlen megoldását abban látják, hogy munkahelyet váltanak.

Persze rengeteg olyan vállalat akad, amelyek igyekeznek a munkavállalók minden igényét kielégíteni, a megtartásuk érdekében például láthatóvá teszik dolgozóik potenciális karrierútját, elérhetővé tesznek számukra minden előre lépési lehetőséget. Mert tisztában vannak azzal, hogy amennyiben továbbra is figyelmen kívül hagyják a munkavállalóikat, úgy fennáll a veszélye annak, hogy teljesen elidegenítik őket a cégtől, egyúttal azt éreztetik velük, hogy inkább a szervezeten kívül kell az előrelépési és fejlődési lehetőségeket keresniük.

Összességében, amit érdemes szem előtt tartani az Y és Z generáció karrierturistái kapcsán, hogy ők sem élvezik az álláskereséssel járó bonyodalmakat. A legtöbben közülük szívesebben maradnának inkább egy olyan cég munkavállalói (legalábbis egy ideig), ahol úgy érzik, a számukra megfelelő kihívásokkal találkoznak, vezetőik pedig értékelik a munkájukat. A legtöbben ugyanis csupán azért adják ugrálásra a fejüket, mert úgy gondolják, erre van szükségük ahhoz, hogy megtalálják az ideális munkahelyüket. A vállalatok zöme ugyanakkor továbbra is inkább negatívan értékelik a gyakori váltást, mivel kevesen ismerték fel közülük, hogy egy szervezet ma már nem lehet csak téli melegedő, ennél sokkal többet kell nyújtania a munkavállalók számára. Különben könnyedén azzal szembesülhetnek, hogy legjobb munkavállalóik csukják be maguk mögött az ajtót, hogy aztán egy olyan versenytársnál helyezkedjenek el, mely képes maradéktalanul kielégíteni az elvárásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem