15 °C Budapest
Rear view shot of a senior female sitting in wheelchair pushed by a healthcare worker are in hospital. Nurse helping a patient in wheelchair.

Meddig mehet ez még? Akkora a munkaerőhiány ebben a szakmában, hogy már életek múlhatnak rajta

2023. június 9. 09:16

Kozma Judit a Szociális Szakmai Szövetség ügyvivője a Népszavának elmondta, hogy országos szinten probléma a fogyatékosokat ellátó szociális intézményekben a munkaerőhiány. Sok helyen már elfogyott a dolgozók teljes évi túlórakerete és van, ahol 50 ápolt jut 2 ápolóra. Egyes intézményekben már a nem ápoló személyzet is besegít az ápolási feladatokba, mert különben nem végeznének. Sok bentlakó így is kapacitás híján ágyban fekvésre van ítélve, mert nincs aki foglalkoztatni tudná.  

A betegeknek pedig egyéni foglalkozásokra, fejlesztésekre lenne szükségük ahhoz, hogy ne váljanak teljesen magatehetetlenné, de erre már egyáltalán nincs ember és pénz. Mivel fizikailag és szellemileg sincsenek lekötve a betegek, többen agresszívek lettek - mondta el a lapnak a szakértő.

A témára a Belügyminisztérium nem reagált, bár a kérdés aktuális, hiszen fogyatékos gyermeküket otthon ápoló szülők nemrég pert vesztettek a Kúrián a BM-mel szemben. A pereskedés még 2017-ben kezdődött, tavaly jogerősen nyert is a pert indító 6 szülő, azonban a BM fellebbezett. A legfelsőbb bíróság végül úgy döntött, az államtól nem kényszeríthető segítségnyújtásra még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el. Tehát bár valóban járna a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, és hiába nincs sem a fővárosban, sem az országban férőhely, ennek létrehozását nem lehet kikényszeríteni az államtól polgári per útján.

Schilling Magdolna, az egyik szülő a lapnak úgy fogalmazott: 2017 óta pereskednek, elfáradtak, de nem adják fel. Mennek tovább az Alkotmánybíróságra, és, ha ott sem pozitív ítélet születik, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, a hat szülő ügyének képviselője emlékeztetett: az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem